Het is zo langzaam maar zeker weer eens tijd voor een hartige variant op de blog. Vorig jaar kwamen er 3 artikelen online met luxe verjaardagshapjes: één over kaas, één over worst en één met ei. Omdat ik eerst even aan wilde kijken hoe jullie deze artikelen vinden duurde het even voor er een vervolg op kwam. Inmiddels is het wel duidelijk dat jullie wel van deze hapjes houden: In mei en juni stonden er wekenlang minimaal 2 van de bovengenoemde artikelen in de top 5 meest bezochte berichten. Ik heb nog inspiratie genoeg voor nog een aantal van deze artikelen. Zo speelde ik al langer met het idee om iets te doen met de kleine pasteibakjes die je tegenwoordig het jaar rond in de supermarkt kunt kopen. Deze bakjes zijn een leuke basis voor een aantal lekkere hapjes. En het oogt gelijk leuk en verzorgt. Zoals in iedere familie zijn er ook bij ons dingen die het altijd goed doen. Zo houden ze in onze familie erg van zalm en filet american. Deze mochten niet ontbreken vond ik zo. Daarnaast heb ik nog 3 andere variaties toegevoegd die ook erg in de smaak vallen.
Carpaccio:
Hapjes met carpaccio worden over het algemeen erg gewaardeerd. Je kan er voor kiezen om de carpaccio alleen te combineren met de dressing. Dan wordt het alleen een wat droge hap. Mijn man houdt erg van de smaakcombinatie van carpaccio met truffelmayonaise. Dat maakt het een stuk minder droog en geeft ook meer smaak aan je hapje.
Dit heb je nodig:
Mini pasteibakjes
Carpaccio
Truffelmayonaise
Krul peterselie
Parmezaanse kaas
Pijnboompitten
Eventueel dressing
Zo ga je te werk:
Bak de pasteibakjes af in de oven volgens het voorschrift op de verpakking en laat ze volledig afkoelen.
Vul de pasteibakjes ongeveer voor de helft met truffelmayonaise.
Vul de bakjes verder op met carpaccio.
Leg één of twee stukjes parmezaanse kaas op de carpaccio, samen met wat krul peterselie en een paar pijnboompitjes.
Eventueel kan je er nog wat dressing over verdelen.
Tip:
Met 1 pakje carpaccio (2 porties) maak je 12 – 15 hapjes
Zalm:
Dat zalm een familie favoriet is had ik al gezegd he? Zelf houd ik heel erg van vis. Aan de kant van mijn moeder en mijn schoonfamilie houden ze er ook erg van. Zalm is een vissoort die ik thuis het makkelijkst gebruik bij verjaardagen. In dit geval heel klassiek gecombineerd met kruidenroomkaas. In heb getwijfeld om op de bovenkant garnalen (of kaviaar 😀 ) te doen maar dat vond ik toch even iets te veel in kosten oplopen. Soms moet je keuzes maken 😉 Om het toch nog net wat meer af te maken ging er een pijnboompitje bij. En dat smaakte ook niet verkeerd.
Dit heb je nodig:
Mini pastei bakjes
Gerookte zalm
Kruidenroomkaas
Krulpeterselie
Pijnboompitten
Zo ga je te werk:
Bak de pasteibakjes af volgens voorschrift op de verpakking en laat ze volldig afkoelen.
Vul de pasteibakjes voor ongeveer twee derde met kruidenroomkaas.
Doe wat gerookte zalm op de roomkaas.
Maak het hapje af met wat krulpeterselie en pijnboompitten.
Ossenworst:
Met enige regelmaat gebruik ik ossenworst in verjaardagshapjes. Zo zag je hem ook al in het artikel met 5x luxe worst hapjes. Ook deze keer mag deze worst niet ontbreken. Zelf hou ik wel van een boterham ossenworst op zijn tijd. Maar ook als verjaardagshapje wordt het erg gewaardeerd.
Dit heb je nodig:
Ossenworst
Kruidenroomkaas
Peper en zout
Zilveruitje
Krulpeterselie
Zo ga je te werk:
Bak de pasteibakjes af volgens voorschrift op de verpakking en laat ze volledig afkoelen.
Vul ze voor 1/3 met kruidenroomkaas.
Vul ze verder met ossenworst.
Garneer met een half zilveruitje, wat krul peterselie en grof gemalen peper en zout.
Tip:
Ik gebruikte voor 12 hapjes een verpakking met 3x 70 gram ossenworst.
Filet american:
Ik ben een enorme liefhebber van filet american maar heb wel mijn voorkeur 😉 zo hou ik absoluut niet van die van Stegeman. Geef me dan liever de filet die we bij de plaatselijke slager of bij de boer hier in de buurt kopen. Het is natuurlijk ook een product waar je voorzichtig mee moet zijn en zo kopen wij het af en toe voor in het weekend. Wat op een broodje is het dan weer lekkerder dan op een boterham. En op een toastje, of in dit geval in een pasteibakje is het nog weer lekkerder.
Dit heb je nodig:
Pasteibakjes
Filet american
Mayonaise
Peper en zout
Krul peterselie
Zo ga je te werk:
Bak de pasteibakjes af volgens voorschrift op de verpakking en laat ze volledig afkoelen.
Vul ze met een klein toefje mayonaise.
Vul ze daarna verder met Filet American.
Leg er een takje krul peterselie op.
Strooi er wat grof gemalen peper en zout over.
Honing paté
Op dit moment verkopen ze bij ons in de supermarkt een paté met honing. Hoewel ik niet zo’n grote fan ben van paté vond ik dit wel een originele en lekkere combinatie. Ik besloot dan ook om die paté te nemen voor het vijfde hapje. Mocht je deze paté niet kunnen vinden dan kan je ook een gewone roompaté kiezen. We weten inmiddels allemaal dat zoet en zout elkaar versterkt. En dit is weer een voorbeeld waar dat prima bij samen gaat.
Dit heb je nodig:
Pasteibakjes
Honing paté
Honing
Krul peterselie
Cranberries
Zo ga je te werk:
Bak de pasteibakjes af volgens de voorschrift op de verpakking en laat ze volledig afkoelen.
Doe wat honing onder in het pasteibakje.
Vul de bakjes verder op met paté.
Garneer het met cranberry en wat krul peterselie
Op zoek naar nog meer hapjes inspiratie? in onderstaande artikelen vind je nog veel meer inspriatie:
Luxe kaas hapjes
Lekkere wrap hapjes
Luxe vis toastjes
NIEUW! Vanaf 28 januari staat er ook een artikel met 5 heerlijke carpaccio variaties online. Nieuwsgierig?
***Hier vind je het artikel***
Nog n tip voor op de zalm in t pasteibakje: bovenop een druppel wasabi mayonaise
Dankjewel! Dat gaan we binnenkort ook eens uitproberen. Moet zeggen dat ik wasabi mayo helemaal niet kan 😉
Heel leuk!! Ik heb alle spulletjes voor vanavond gekocht? Kan je het eigenlijk al van te voren klaarmaken of worden de pasteitjes dan te zacht?
Leuk om te horen, Marije! Zelf zou ik er voor kiezen om de pasteibakjes wel af te bakken maar niet te veel van te voren te vullen. Een uurtje of 2/3 van te voren moet wel kunnen schat ik.
Heb ze nog niet gemaakt maar ziet er heel leuk uit. Ga het zeker proberen. De kinderen hebben geen hoge pet op van mijn kookkunsten misschien kan ik nu eindelijk scoren.
Bedankt