Kleine koekjes·Recepten·truffels

ganache truffel taartjes

Als je een restje zandtaartdeeg en een aangebroken potje slagroom in de koelkast hebt, is het wel zo handig die twee te bundelen en er één nieuw recept van te maken. Als je dan ook al een poosje met het idee rondloopt dat je echt een keer een truffeltaart wil maken dan hoef je niet op zoek naar inspiratie. Een grote truffeltaart vind ik te groot en te machtig. Bovendien weet ik zeker dat ik er dan alleen voor zit. Dus daarom maar heb ik ze in het klein gemaakt. Kon ik gelijk die schattige kleine bakvormpjes weer eens gebruiken. Het zijn, denk ik, de kleinste in mijn bakvormenkast. Ik kocht ze inmiddels al heel wat jaartjes terug en ik vind ze nog steeds zo leuk!

 

Dit heb je nodig voor ongeveer 15 taartjes:

60 gram koude roomboter

60 gram witte basterd suiker

12 gram ei

5 gram koud water

3 gram zout

125 gram bloem

3 gram bakpoeder

200 gram slagroom

290 gram pure chocolade

35 gram roomboter

2 zakjes vanillesuiker

cacao

chocolade decoratie naar keuze

 

En verder:

bakvormpjes 5 cm doorsnee

bakpapier

blindbakvulling

Zo ga je te werk:

Doe de witte basterd suiker met 60 gram roomboter, het zout en het koude water in een kom. Mix het goed door elkaar.

Voeg het ei toe en mix ook deze goed door.

Zeef bloem en bakpoeder boven de kom en kneed er een glad deeg van.

Leg het deeg ongeveer 2 uur te rusten in de koelkast.

Breng intussen de slagroom aan de kook.

Snij de chocolade in kleine stukjes en voeg deze toe aan de kokende slagroom.

Voeg ook de vanille suiker toe en roer tot er een gladde massa ontstaat.

Voeg 35 gram roomboter toe en roer tot deze is opgenomen in de ganache.

Laat de chocolade ganache afkoelen tot kamertemperatuur.

Verwarm de oven voor op 180 graden.

Beboter de bakvormpjes. Bestrooi ze daarna met bloem.

Weeg het deeg af in stukken van 15 gram.

Draai er balletjes van en druk deze plat in je handen.

Bekleed de bakvormpjes met het deeg.

Leg in ieder bakvormpje een stukje bakpapier en vul deze op met de blindbakvulling.

Bak de vormpjes ongeveer 15 minuten. Verwijder de blindbakvulling en het bakpapier en bak zo nodig de vormpjes nog 5 minuten voor een mooie kleur.

Laat de taartbodempjes volledig afkoelen. Haal ze voorzichtig uit de vormen.

Vul de vormpjes met de ganache.

Bestrooi ze met cacao.

Versier de taartjes met chocolade naar keuze.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *