Hartig

Verjaardag hapjes: 6x luxe ei hapjes

Net als kaas en worst is ook ei een hapje dat veelvuldig uitgedeeld wordt bij (verjaardag)feestjes. Wie kent de bekende en bij iedereen geliefde ei met rookvlees niet of het gevulde ei. In dit artikel deel ik mijn 6 favorieten met ei in de hoofdrol. Of het nu variatie van een klassieker is of eentje waar je zelf nog nooit aan gedacht heb: Ze smaken allemaal naar meer! Laat jij binnenkort ook één van deze pareltjes op je hapjesschaal paraderen?

6x ei in de hoofdrol:

Gekookt ei met Filet American:

We beginnen gewoon even lekker simpel. En ook nog eens met een klassieke combinatie die op menig menukaart te vinden is. Ook zonder broodje smaakt de combinatie van gekookt ei met Filet American goed. Ik wilde van deze combinatie al langer een eihapje maken. Eerst dacht ik gevulde eieren waarbij de Filet American gemengd is met o.a. fritessaus maar dat vond ik geen succes. Uiteindelijk bedacht ik om gewoon voor puur te gaan. En zo kwam dit oersimpele maar super lekker hapje ineens uit mijn handen rollen. De rollen zijn omgedraaid als je kijkt naar het bekende broodje. Voor dit hapje gebruik je in verhouding veel meer ei dan filet.

Dit heb je nodig:

Eieren

Filet American

Peper

Zout

En verder:

Spuitzak met spuitmondje

Zo ga je te werk:

Kook de eieren ongeveer 8 minuten tot ze hard gekookt zijn.

Laat de eieren schrikken met koud water en laat ze goed afkoelen.

Pel de eieren één voor één.

Halveer ze horizontaal.

Doe Filet American in een spuitzak met spuitmondje.

Spuit een dopje Filet op iedere half ei.

Bestrooi de hapjes naar smaak met zout en peper.

Tip:

Strooi wat verse fijngehakte peterselie of wat stukjes uit over de Filet American.

Kwartelei met rookvlees:

Een hapje dat mij inzien absoluut niet mocht ontbreken was een variatie op de overbekende ei met rookvlees combinatie. Al snel was het idee daar om iets met kwarteleitjes te doen. Ze smaken tenslotte bijna hetzelfde als kippeneieren. Door hun formaat zijn ze ook nog eens ontzettend leuk om in zijn geheel te verwerken. Het lekkerste van het ei met rookvlees hapje is (zoals bij meer van deze klassieke combinatie) dat je het zo samen in één hap naar binnen hapt. Door het zoute van de rookvlees hoef je ook geen extra zout meer toe te voegen.

Dit heb je nodig:

Kwarteleieren

Runderrookvlees

En verder:

Prikkertjes

Zo ga je te werk:

Kook de kwarteleitjes ongeveer 3 minuten tot ze hard gekookt zijn.

Laat ze schrikken in koud water.

Zodra de eitjes goed afgekoeld zijn pel je ze af.

Prik een eitje op een prikketje.

Vouw één plakje rookvlees door de helft en nog een keer door de helft zodat je een lange smalle strook krijg.

Vouw deze strook in drieën.

Prik deze onder de kwarteleitjes vast.

Stokbroodje met bacon, roerei en champignon:

 Na het maken van dit hapje twijfelde ik of hij nu wel of niet bij dit artikel hoorde. Uiteindelijk besloot ik van wel. Al is het alleen al om te laten zien dat je met ei hapjes meer kan dat het ei koken. Dit ei is gebakken. Of meer nog geroerd 😉 De bacon en champignons maken er een heerlijke combinatie van. En omdat het zo’n rommeltje is om zo uit het vuistje te eten hoort dat stokbroodje er ook gewoon onder. Ben jij al bekend met de combinatie van ei, bacon en champignons? Ik ben er echt fan van! Door het bakken van het stokbrood en de champignons heb je iets meer voorbereiding aan deze hapjes dan aan die hierboven.

Dit heb je nodig:

1 stokbrood

12 plakjes gebakken bacon

12 champignons

2 ei eieren

melk

peper

zout

evt. mayonaise

Zo ga je te werk:

Bak het stokbrood af en laat het volledig afkoelen.

Was de champignons en verwijder de steeltjes. Snij ze door de helft.

Verwarm een klein klontje boter of olie in een pan en bak de champignons hierin naar smaak.

Breek de eieren boven een kommetje, voeg een slokje melk toe en roer het nog een keer goed door.

Verwarm opnieuw een klein klontje boter in een pan en bak de eieren al roerend hierin.

Snij het stokbrood in plakjes van ongeveer 1 cm dik.

Doe een druppel mayonaise op de broodjes.

Leg hier 2 stukje bacon op die iets langer dan de broodjes zijn.

Verdeel met een theelepel voorzichtig wat roerei over de bacon.

Garneer het stokbroodje met 2 halve champignons.

Bestrooi eventueel met wat fijngehakte peterselie.

Tip:

Altijd ruzie dat je stokbrood na het bakken erg kruimelt? Snij voor het bakken alvast de plakjes voor. Een snee tot 1/3 van het stokbrood is voldoende. Het stokbrood droogt niet uit o.i.d.

Gevuld ei:

Een klassieker… En toch smaakt hij bij iedereen anders. Ik maak mijn eitjes bijvoorbeeld weer anders dan mijn moeder en zussen het doen. Zo ben ik bijvoorbeeld de enige die de staafmixer er bij pakt. Juist dat vind ik dus zo lekker: een gladde vulling. Daarbij komt dat ik als smaakmaker niet alleen peper en zout maar ook Aromat toevoeg. Zo vinden wij de eitjes het allerlekkerst! hoogtijd om deze gezinsfavoriet met jullie te delen dus.

Dit heb je nodig voor 12 gevulde eitjes:

7 eieren

45 gram Hela curry

25-30 gram fritessaus of mayonaise

1 gram aromat

zout en peper naar smaak

En verder:

Staafmixer + staafmixer beker

spuitzak met gekarteld spuitmondje

Zo ga je te werk:

Kook de eieren in ongeveer 8 minuten tot hardgekookt.

Laat ze schrikken en afkoelen in koud water.

Pel de eieren en snij ze horizontaal door de helft.

Zoek de 2 lelijkste helften uit en doe deze in de beker van de staafmixer.

Voeg hier de overige ingrediënten aan toe.

Mix dit doorelkaar tot een klontvrij geheel.

Doe het in de spuitzak met gekarteld spuitmondje en spuit op de 12 overgebleven helften een mooie toef crème.

Tip:

Maak het geheel wat frisser met gehakte bieslook of peterselie.

   Kwartelei met bacon en champignon:

De combinatie ei, bacon, champignon vind ik zo lekker dat die 2 keer in dit artikel voorkomt. Ook met gekookt (kwartel)ei is deze combinatie niet te weerstaan. Het lekkerste is om dit te serveren als het ei en de champignons nog niet helemaal afgekoeld zijn. Maar ook koud zijn ze lekker.

Dit heb je nodig:

Kwarteleieren

gebakken bacon

champignons

klontje boter

zout en peper

En verder:

prikkertjes

Zo ga je te werk:

Was en snij de champignons door de helft.

Smelt een klontje boter en bak de champignons hier in.

Kook de kwarteleieren in ongeveer 3 minuten gaar.

Laat ze schrikken en afkoelen in koud water.

Pel de eitjes voorzichtig af.

Steek door kwartelei verticaal een prikker.

Prik daaronder een halve champignon.

Vouw een stukje bacon in drieën en prik die als laatste op het prikkertje.

Gebakken ei met zalm en roomkaas:

Ik twijfelde hoe ik dit hapje zou maken. Uiteindelijk vond ik deze tacovorm het leukst en origineelst. Het is een klassieke combinatie: Zalm en roomkaas op een ei wrap. Dit is hem in een nieuw jasje.

Dit heb je nodig:

5 eieren

melk

100 gram zalm

roomkaas met bieslook

peper en zout

En verder:

Keukenpapier

prikkertjes

metalen ring van ongeveer 5 cm doorsnede.

Zo ga je te werk:

Klop de eieren in een schaal los. Voeg een scheut melk en wat peper en zout toe en klop het nog een keer flink door.

Smelt een klein klontje boter in een pan.

Giet hier het eimengsel in de pan en bak het ei aan beide zijden gaar.

Dep het vet van het ei met hulp van wat stukjes keukenpapier.

Steek zoveel mogelijk rondje uit het ei.

Verdeel op ieder ei rondje wat roomkaas.

Leg wat zalm op de rondjes.

Vouw het ei rondje voorzichtig dubbel.

Prik een prikkertje erdoor.

Tip:

Gaan de ei rondjes wijken / open? Geef dan met een scherp mes een snede op de vouwrand.

Garneer het ei eventueel met wat bieslook.

Op zoek naar meer hapjes inspiratie?

Luxe pasteibakjes

Luxe worst hapjes

Luxe kaas hapjes
lekkere wraphapjes
Luxe vis toastjes

NIEUW! Vanaf 28 januari staat er ook een artikel met 5 heerlijke carpaccio variaties online. Nieuwsgierig?
***Hier vind je het artikel***

3 gedachten over “Verjaardag hapjes: 6x luxe ei hapjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *