Recepten

Verjaardagshapjes: 5x luxe toastjes met vis

In de top 10 van meest bezochte berichten voor dit jaar horen zeker 3 artikelen met verjaardagshapjes. Dat is nu één van de blogverrassingen die ik nooit verwachtte toen ik het eerste artikel met hapjes online plaatste. Ik heb overigens nog inspiratie genoeg. Het artikel met deze luxe vis toastjes is dan ook zeker de laatste niet. Het is wel één van mijn favoriete artikelen tot nu toe. Ik hou namelijk heel erg van vis. Een artikel naar mijn bekkie dus. Hopelijk ook naar die van jullie. Mochten jullie nog een tweede artikel willen: Ik heb nog inspiratie nog genoeg 😉 Voor nu houden we het even bij deze 5 heerlijke combinaties.

Zalm – Ei
Een redelijk klassieke combinatie maar zo ontzettend lekker. Ik koos er trouwens voor om geen roomkaas maar een zelfgemaakt sausje bij te smeren. Dat maakt dit hapje net wat luxer, anders dan andere hapjes. Deze zalm komt bij het Urker Zalmhuys vandaan. Ik heb het geluk dat mijn broer daar werkt. Omdat hij zo’n anderhalf uur rijden bij ons vandaan woont geven we zo veel mogelijk een bestelling aan hem door voordat we naar hem of mijn ouders gaan. Deze zalm is echt heerlijk!

Dit heb je nodig:
Toastjes
Gerookte zalm moot
Ei (met 1 ei maak je 16 hapjes)
Krulpeterselie
25 gram yoghurt
50 gram mayonaise + wat extra
10 druppels citroensap
peper en zout naar smaak
theelepel bieslook

Zo maak je de toastjes:
Kook het ei zodat hij hard gekookt is. Laat hem daarna volledig afkoelen.
Meng de mayonaise, yoghurt, citroensap met de bieslook in een kommetje. 
Voeg naar smaak peper en zout toe.
Pluk de zalm met 2 vorken uit elkaar.
Schep een theelepel van het sausje op ieder toastje.
Verdeel wat zalm er over.
Spuit hier een klein toefje mayonaise op en garneer het met een klein takje peterselie.
Snij het ei in kwarten. Snij iedere kwart ook weer in vier stukjes.
Leg op ieder toefje mayonaise een stukje ei.
Bestrook met nog een klein beetje zout en peper.

Tip: De dressing is voldoende voor ongeveer 20 toastjes

Haring – appel
Wist je dat deze combinatie echt heel erg lekker is? Waar een ui de smaak van een haring extra power geeft camoufleert de appel hem juist en zorgt dat je geen nasmaak in je mond heb. Ideaal met feestjes en partijtjes, toch?

Dit heb je nodig:
Toastjes
Haring 
Granny smith appel
Zilverui
Augurk
Krulpeterselie

Zo maak je de toastjes:
Snij de appel in hele dunne schijfjes van ci. 1 a 2 mm dik. Snij deze schijfjes door de midden.
Snij de haring in 6 stukjes.
Leg op ieder toastje 2 a 3 schijfjes appel.
Leg er een stukje haring op.
Snij een zilveruitje door de midden en leg die, samen met een plakje augurk en een stukje krulpeterselie op de haring.

Gerookte meerval
Het was voor mij de eerste keer dat ik van gerookte meerval hoorde. Laat staan dat ik het proefde. Het zag er echter zo lekker uit dat ik, bij het horen van de minder aanlokkelijke naam, toch besloot dat ik deze vis wilde proeven. En hij is echt heel erg lekker! Kan je ergens een onsje krijgen dan moet je dit toastje zeker maken. Ik besloot er niet te al te veel bij te doen zodat de smaak van de meerval goed uitkomt. 

Dit heb je nodig:
Toastjes
Gerookte meerval (met 1 ons maakte ik ci. 10 hapjes)
Krulpeterselie
25 gram yoghurt
50 gram mayonaise + wat extra
10 druppels citroensap
peper en zout naar smaak
theelepel bieslook

Zo ga je te werk:
Pluk de meerval met 2 vorken uit elkaar.
Meng de mayonaise, yoghurt, citroensap met de bieslook in een kommetje. 
Voeg naar smaak peper en zout toe.
Pluk de zalm met 2 vorken uit elkaar.
Schep een theelepel van het sausje op ieder toastje.
Verdeel de meerval over de toastjes.
Spuit een toefje mayonaise op de meerval.
Garneer met wat krulpeterselie.

Forel – Bacon
Sommige smaakcombinaties heb ik niet van mijzelf 😉 Deze vond ik bijvoorbeeld op Gastronomix. Omdat ik nog een aangebroken pakje bacon had liggen besloot ik dat het de moeite van het proberen waard was. De conclusie kan je vast wel raden 😉 Ze hebben er daar meer verstand van dan ik 😀

Dit heb je nodig:
Toastjes
Forel
Baconplakjes
Mayonaise
Krulpeterselie
Pijnboompitten
Peper en zout

Zo ga je te werk:
Pluk de forel met 2 vorken een beetje uit elkaar.
Snij de baconplakjes door de helft.
Leg als eerste een stukje bacon op de toastjes.
Verdeel hier een drupje mayo over.
Leg er wat stukjes forel op.
Nog een klein toefje mayo ter garnering.
Dan een klein takje krulpeterselie, wat pijnboompitten en een beetje peper en zout voor de smaak.

Palingcréme – appel
Waar ik de meeste vissoorten zo gebruikte koos ik er bij de paling voor er met wat roomboter, peper en zout een créme van te maken. Dat viel hier goed in de smaak!

Dit heb je nodig:
Toastjes
100 gram paling
30 gram zachte roomboter
Peper en zout
Amandelschaafsel
Krul peterselie
Granny smith appel

Zo ga je te werk:
Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan goudbruin.
Hak of pureer de paling fijn met behulp van een staafmixer.
Voeg de roomboter toe en pureer verder tot een homogene massa.
Voeg wat peper en zout toe en mix het nog een keer goed door elkaar.
Snij de appel in dunne schijfjes van 1 a 2 mm dik. Snij de schijfjes door de midden.
Leg op de toastjes eerst 2 of 3 schijfjes appel. 
Verdeel de palingcréme over de toastjes.
Garneer met wat krulpeterselie en wat geroosterd amandelschaafsel.

Zoek je nog meer hapjes inspiratie? Kijk dan eens bij de volgende artikelen voor nog meer inspiratie:
Luxe kaashapjes
Luxe worsthapjes
Luxe eihapjes
Luxe mini pasteibakjes
Lekkere wraphapjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *