Hartig

Verjaardag hapjes: 5x Luxe worsthapjes

Een plakje worst, een stukje kaas: Het gaat er op iedere verjaardag, bij iedere borrel, met ieder vrienden en/of familieavondje in. Vaak blijft het niet bij één stukje worst of één stukje kaas. Bij ons gaat die schaal tenminste drie keer rond. Maar op de duur wil je wel eens iets anders dan een plakje grillworst of een plakje leverworst. Dat heb ik tenminste. Het volgende dilemma waar ik dan altijd mee zit is met wat ik dan eigenlijk wel wil. Ik zoek dan iets wat ook weer niet heel erg afwijkend is. En zo kwam ik op het idee om de kaas en de worst ‘op te pimpen’. Het maakt het net even aantrekkelijker, lekkerder en specialer. Het kost niet eens zoveel tijd extra en je kan het prima voorbereiden! Vandaag laat ik je 5 verschillende worst hapjes zien met een luxe uitstraling. Hou al je bezoek voor de gek. Zij denken natuurlijk dat je deze hapjes bij een super de luxe cateringservice vandaan besteld heb. Over een paar weken laat ik je zien dat je in dezelfde stijl ook kaas een stuk luxer kunt maken. En mochten jullie het leuk vinden dan komen er nog later artikelen waar eieren, wraps of vis o.i.d. de hoofdrol spelen.

Cervelaatworst:

Cervelaatworst is de worst waar ik als tiener erg van hield. Of het nu een grote, dunne plakken op een boterham waren (liefst met tomatenketchup er onder. Brr… Moet er nu niet meer aan denken) of een dikke plak zo uit het vuistje. Ik was fan! Eenmaal volwassen laat ik hem nu liever in het schap. Niet omdat ik hem niet lust maar omdat ik hem nog steeds te lekker vind. En hij daardoor teveel op mijn heupen plakt. Zoals hij hier ligt kan ik er echt niet van af blijven. Ik neem nog maar een plakje denk ik.

Dit heb je nodig:

Cervelaatworst

krulpeterselie

walnoten

Philadelphia tuinkruiden

En verder:

Spuitzak met glad spuitmondje

Zo ga je te werk:

Doe een flinke eetlepel Philadelphia in de spuitzak.

Snij plakjes cervelaatworst van ongeveer 1 centimeter dik.

Spuit een klein toefje Philadelphia in het midden van de plak cervelaatworst.

Leg er een toefje krulpeterselie en een stukje walnoot op.

Leverworst:

Leverworst doet het altijd goed. Ik kom op meer verjaardagen waar standaard leverworst op de schaal ligt dan op verjaardagen zonder leverworst op de schaal. Een klassieker die dus niet mag ontbreken. Net zoals bij de roompaté vormen cranberries een lekkere combinatie met leverworst. Verder moet je er niet te veel mee doen omdat deze worst ook erg geliefd is bij kinderen. Overigens is leverworst de worst die het op warme dagen het eerste opgeeft. Hij overleeft slecht buiten de koelkast. Hou hier dus rekening mee. Liever de schaal een keer extra aanvullen dan uitgedroogde worst uitdelen.

Dit heb je nodig:

Leverworst

mayonaise

krulpeterselie

cranberries

Zo ga je te werk:

Snij de leverworst in plakken van ongeveer 1 centimeter dik.

Spuit een beetje mayonaise in het midden van de plakken.

Leg er een takje krulpeterselie en wat cranberries op.

Tip:

Heb je een pot i.p.v. een tube mayonaise gebruik dan een spuitzak met glad spuitmondje om de mayo netjes op te spuiten.

  

Grillworst:

Bijna ieder boodschappen moment bij de plaatselijke Em-Te verdwijnt er een stuk grillworst in de boodschappentas, ze hebben scankassa’s hoor 😉 . En er gaat geen ontbijt of lunch voorbij dat ik geen plakjes van die worst af snij. Bij ons mag hij dus echt niet ontbreken. En ook voor deze geldt: Kinderfavoriet dus niet teveel aan doen. Nog iets meer basic dan de leverworst zelfs. Oh… zorg dat je een flink stuk heb. Het is hier op verjaardagen de worst die als eerste op is.

Dit heb je nodig:

Grillworst

mayonaise

krulpeterselie

Zo ga je te werk:

Snij plakken van ongeveer 1 cm dik.

Spuit toefjes mayonaise op de grillworst.

Garneer het met een klein plukje krulpeterselie

Tip:

Zie ook leverworst voor een mayotip.

Liever toch nog iets extra’s ter garnering of wat extra smaakbeleving? Een klein, dun plakje oude of Parmezaanse kaas is een prima aanvulling. Doet het ook goed als kleurencombinatie.

Ossenworst

Niet echt een klassieker maar wel een luxe en smakelijke aanvulling op je hapjesschaal. Valt in de categorie rauw dus pas op voor zwangere vrouwen. En natuurlijk voor iedereen. Zeker ook op warme dagen. Ik zeg het nog maar een keer: Vul de schaal liever nog een keertje aan. Deze worst doe het ook heel goed met een kwarteleitje maar die zijn op ons dorp niet te krijgen, buiten de feestdagen om, helaas.

Dit heb je nodig:

Ossenworst

Philadelphia kruiden

Krulpeterselie

Gekookt ei

En verder:

Spuitzak met glad spuitmondje

Zo ga je te werk:

Pel het gekookte ei, snij het in plakken en halveer de plakken.

Snij plakken ossenworst van ongeveer 1 cm dik.

Doe een flinke eetlepel Philadelphia in de spuitzak en spuit een toefje in het midden van ieder plak worst.

Leg er een halve plakje ei en een takje krulpeterselie bij.

Tip:

Reken op 4 – 6 stukjes ei per gekookt ei als je bij allemaal ook een stukje dooier wil hebben.

Brabantse metworst:

Een heerlijke zachte worst met een uitgesproken smaak. Je lust het of je lust het niet. Een klein beetje te vergelijken met cervelaatworst maar toch ook weer zo heel anders. Hoewel ik deze worst vaker eet dacht ik bij het proeven voor een smaakcombinatie gelijk aan iets fris en knapperigs. Met een blik op de fruitschaal haakte mijn oog zich vast in een groene appel. Even proberen en gelijk zeker weten: Dit zocht ik! Het stukje appel kan eigenlijk niet groot genoeg zijn. Heeft metworst een klein beetje de gewoonte een smaakje achter te laten in je mond dan heft de appel dat in dit geval gelijk weer op. Durf jij deze combinatie aan?

Dit heb je nodig:

Brabantse Metworst

1 appel

krulpeterselie

Zo ga je te werk:

Snij de metworst in plakken van ongeveer 1 cm dik.

Schil de appel en snij hem in parten van ongeveer 3 cm breed.

Snij deze parten in stukken van ongeveer een halve centimeter dik.

Leg op iedere plak metworst een schijfje appel.

Garneer het met wat krulpeterselie.

Er zijn natuurlijk nog veel meer soorten te bedenken. Voor dit artikel heb ik me echter beperkt tot plakjes worst. Heb jij waarvan je vind dat het op geen enkele verjaardag mag ontbreken? Laat het me dan vooral weten! Wie weet vul ik binnenkort een artikel met daarin jouw idee.

 

Op zoek naar meer hapjes inspiratie? In onderstaande artikelen vind je nog minimaal 5 ideeën per artikel:

Luxe pasteibakjes
Luxe ei hapjes
Luxe kaas hapjes
Lekkere wraphapjes
Luxe vis toastje

NIEUW! Vanaf 28 januari staat er ook een artikel met 5 heerlijke carpaccio variaties online. Nieuwsgierig?
***Hier vind je het artikel***

3 gedachten over “Verjaardag hapjes: 5x Luxe worsthapjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *