Het is weer hoog tijd voor een recept met spuitchocolade. In 2017 publiceerde ik een basisrecept, daarna volgde er nog één of twee recepten. Hoog tijd voor een aanvulling! En wat voor één. In dit recept laat ik je namelijk zien hoe leuk en lekker het is om je eigen spuitchocolade sprits te maken. Een lekkere kleine versnapering voor bij de thee. Of om zo maar even tussendoor te snacken, stiekem als niemand het ziet 😉
Wat is spuitchocolade?
Spuitchocolade is een luxe chocolade die in de banketbakkerijen en chocolaterieën gemaakt wordt door luchtige boter toe te voegen aan de chocolade. Hierdoor wordt de chocolade wat dikker en daardoor spuitbaar. Het smaakt ook romiger en wordt niet zo keihard als gewone chocolade. In 2017 plaatste ik een recept voor deze chocolade met het idee daar heerlijk mee te gaan variëren. Zo staat er een recept voor chocolade kerstkransjes online en maakte ik ooit ook rozen van spuitchocolade. Maar daarna vergat ik het recept een beetje. Tot ik ontdekte dat er ook een makkelijkere manier is om spuitchocolade te maken.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Door het gebruik van onderstaande afbeelding is het recept altijd herkenbaar en makkelijk terug te vinden op je Pinterestbord.
Makkelijke spuitchocolade
Mijn makkelijkere manier vind je niet in de boekjes van de banketbakkersopleidingen. Je vind het waarschijnlijk ook niet terug bij de chocolatier. Maar wanneer jij gewoon iets lekkers en moois wil maken dan kan je prima met deze manier uit de voeten. Het voordeel hiervan is namelijk dat het minder belangrijk is dat je de chocolade goed tempereert. Wanneer je kleine hoeveelheden gebruikt kan dit heel lastig zijn. Sinds ik de gesmolten chocolade meng met chocoladepasta, heb ik geen last meer van wit uitgeslagen chocolade. Of al die andere oneffenheden die je ziet wanneer je de chocolade net niet goed getempereerd heb. Voor deze makkelijke manier heb je 1 deel chocolade en 1 deel pasta nodig. Wil jij dus 200 gram spuitchocolade hebben, dan gebruik je 100 gram chocolade en 100 gram pasta. Dit is ongeacht welke smaak je gebruikt.
Spritsen versus flikken
Deze spuitchocolade spritsen hebben een knipoog naar chocoladeflikken. Op de spuitchocolade strooide ik namelijk stukjes pistache, sinaasappelschil, walnoot en geraspte kokos. Je kan natuurlijk ook voor andere vruchten en noten kiezen en de spritsen zo naar eigen voorkeur decoreren. Heb je liever een andere chocolade? Ook daarin ben je vrij. Leuk toch, zulke recepten!
Koemelkvrij
Door het gebruik van een koemelkvrije pure chocolade en een goede plantaardige boter is het heel goed mogelijk om deze spritsen koemelkvrij te maken. Ook de makkelijke manier is mogelijk: Je gebruikt dan een koemelkvrije pure chocoladepasta of hazelnootpasta.
Spuitchocolade sprits
Ingrediënten
- 200 gram chocolade naar keuze
- 30 gram roomboter
- handje noten naar keuze
- handje (gedroogde) vruchten naar keuze
Instructies
- Snij de noten en vruchten fijn.
- Mix de roomboter los en luchtig.
- Smelt en tempereer de chocolade.
- Voeg de boter, eetlepel na eetlepel toe aan de chocolade. Roer het na elke eetlepel goed door.
- Doe de chocolade in de spuitzak.
- Spuit spritsen op het bakpapier.
- Verdeel de noten en vruchten over de spritsen. Ik gebruikte walnoten, pistachenoten, gekonfijkte sinaasappelschil en kokos.
- Laat de spritsen opstijven op het bakpapier. Daarna kan je ze luchtdicht verpakken in bijv. een doosje.