Cupcakes·Geboorte

Beschuit met muisjes cupcakes

Snel naar recept

In oktober 2022 werd ik twee keer tante. Daardoor kreeg ik me toch een partijtje inspiratie voor geboorte baksels. Eén van de dingen die ik gebakken heb zijn beschuit met muisjes cupcakes. Oftewel een cupcake die naar beschuit met muisjes smaakt. Naast dat het er heel lekker en feestelijk uitziet, smaakt het ook nog heerlijk.

Cupcake lover

Ik hou er echt zo van om cupcakes te maken! Altijd al gedaan, maar ik merk dat ik het de laatste tijd bewust wat vaker doe omdat ik er zoveel plezier aan beleef. Een lekkere cake, een niet te grote toef en een leuke decoratie, dat zijn zo’n beetje de drie punten waar het voor mij om draait. En daar kan ik mij heerlijk in uitleven. Kijk maar eens naar deze beschuit met muisjes cupcakes. En wat denk je van de chocoladeletter cupcakes en café noir cupcakes met amaretto? En dan verschijnt er vandaag ook nog een Vriendin waarin een cupcakerecept van mij staat. Weet jij al wat voor cupcakes ik daarvoor gemaakt heb?

Herkomst van de traditie

Heb jij een idee hoe lang de traditie van een beschuit met muisjes voor de kraamvisite bestaat? Het begon al in 1800, toen Firma De Ruijter begon met maken van muisjes. Maar het werd pas echt een traditie nadat Prinses Beatrix geboren werd. En pas rond 1990 kwamen er, naast roze met witte muisjes ook blauwe met witte muisjes op de markt. Ben je nu heel benieuwd hoe het nu echt met deze traditie zit dan moet je wikipedia er even op na lezen. Daar staat een heel artikel geschreven over deze Nederlandse traditie. Nu we echter nog een aantal generatie verder zijn zien we deze traditie weer een beetje veranderen. Tegenwoordig kiezen kersverse ouders ook vaak voor iets anders, zoals een plak cake met slagroom en muisjes. Toch blijven de muisjes vaak terugkeren bij geboorte traktaties.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Onderstaande afbeelding helpt je bij het herkennen en terugvinden van de afbeelding en het recept.

Beschuit maar dan als cupcake

En laten we eerlijk zijn: Het gaat er ook eigenlijk altijd wel in en er zijn weinig mensen die niet van beschuit met muisjes houden. Bovendien is het een goedkope en makkelijke traktatie. Maar soms ben je op zoek naar iets anders. Iets dat er anders uitziet en net anders smaakt. En daarvoor zijn deze beschuit met muisjes cupcakes ideaal. De smaak van cake en beschuit zijn beide neutraal. Bij de beschuit zijn het vooral de muisjes die de smaak geven. Daarom smaken deze cupcakes ligt naar anijs door het toevoegen van anijszaad en gemalen anijs. Muisjes toevoegen aan het cakebeslag heeft weinig effect, tijdens het bakken verdwijnt sowieso de kleur. Die kleur brengen we weer terug door op de cupcakes en onder de toef, een laagje suikerglazuur te doen. De toef bestaat uit twee kleuren anijscrème, dat geeft een leuk effect.

Decoreren is het allerleukste!

Als decoratie voor deze cupcakes haalde ik de superfijne en altijd makkelijk te gebruiken geboorte stamps van Partycupcakes weer eens tevoorschijn. Deze behoren echt tot mijn meest favoriete manier decoratie. Naast de stamps heb ik uiteraard ook muisjes gebruikt. Beschuit met muisjes cupcakes zonder de echte muisjes zou natuurlijk wat gek zijn. Die mochten dus echt niet ontbreken! En als laatste die schattige kleine roze hartjes. Die kocht ik bij Bouwhuis, maar het is natuurlijk ook heel goed mogelijk om deze zelf te maken met fondant en een hartvormige uitsteker. Eigenlijk wilde ik deze cupcakes decoreren met geboortekoekjes. Maar helaas, die verkopen ze niet bij elke supermarkt. Hou het echter in je achterhoofd, want misschien is dat voor jou juist een goed idee.

Koemelkvrij

Deze cupcakes kunnen ook koemelkvrij gemaakt worden. Hiervoor gebruik je een goede kwaliteits margarine, zowel voor de cupcakes als voor de botercrème. Daarnaast gebruik ik ook witte chocolade voor de toef, deze kan vervangen worden door vegan witte chocolade. De vegan witte chocolade van Jumbo werkt voor mij het beste en ik wil je dan ook het advies geven om deze te gebruiken.

4 gedachten over “Beschuit met muisjes cupcakes

  1. Hoi Samantha,
   Ik weeg het eigenlijk nooit af en laat het ook vaak achterwege. tegen mijn kinderen zeg ik altijd: giet langzaam en slik een keer. zoveel heb je nodig creatieve oplossing omdat ik het nu niet voor je kan checken.

   Groetjes, Adriënne

 1. hoi
  als ik er 12 in plaats van 8 wil maken hoeveel heb ik dan nodig van de ingrediënten?. of gewoon een basis vanillie cupcake recept en daaraan dan de anijs/gemalen anijszaad aan toevoegen?.

  vr gr

  1. hoi Samantha,

   Dit recept is heel erg makkelijk te vermenigvuldigen. Je kunt overal de helft van de ingrediënten erbij optellen om 12 cupcakes i.p.v. 8 te maken.

   Groetjes, Adriënne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *