Sinterklaas

Amandelmarsepein

Zelf marsepein maken is niet zo moeilijk. Het is wel heel erg lekker. Lekkerder dan de marsepein uit de winkel. Met slechts twee, na ja… eigenlijk drie ingrediënten maak je snel en eenvouding marsepein. Het belangrijkste dat je nodig heb, zijn eigenlijk nog niet eens de amandelen en de suiker maar de foodprocessor. Zelf marsepein, hazelnootpraliné, amandelspijs kunnen maken was één van de redenen dat ik 2 jaar geleden de KitchenAid Artisan Foodprocessor kocht. Een enorm apparaart in een onze niet zo grote keuken maar ik heb er nog nooit spijt van gehad. Met de KitchenAid Artisan Keukenrobot de grootste vulling van mijn aanrechtblad. Maar beide zijn wekelijks, bijna zelfs niet dagelijks in gebruik. En zo is dus ook de mogelijkheid om zelf marsepein te kunnen maken, om de hoek komen kijken. En ik zeg: Een blijvertje! Hoewel het recept voor marsepein al volop online te vinden is, voeg ik hem vandaag ook toe. Zo kan ik, in recepten met marsepein naar dit artikel verwijzen. En kan ik hier een verzameling beginnen met artikelen waar ik (zelfgemaakte) marsepein voor gebruikte.

Dit heb je nodig voor 500 gram marsepein:
250 gram amandelmeel of amandelen
250 gram poedersuiker
1 – 2 eetlepels water

Zo maak je het:
Gebruik je amandelen, maal deze dan eerst fijn in de foodprocessor. Doe dit niet te lang achter elkaar, anders pers je de olie er uit en dat is niet de bedoeling.
Voeg de poedersuiker toe, maal ze samen tot een fijnpoeder. Ook hiervoor geldt: Liever af en toe even stoppen en de amandelen laten afkoelen dan achter elkaar door malen.
Voeg 1 eetlepel water toe en maal verder. Voeg zonodig nog wat water toe. Het mag best even duren voor het een samenhangende massa wordt dus voeg niet te snel extra water toe.
Laat de marsepein bij voorkeur, minimaal 2 dagen luchtdicht verpakt rijpen.

Tips en Trucs:
Hoe komt het dat deze marsepein lekkerder is en wat lastiger te verwerken? De meeste marsepein in de winkel heeft een verhouding van 1:3 of 1:4. Dit houd in dat er 1 deel marsepein op 3 of 4 delen suiker gebruikt wordt. Heel zwart wit is het geen amandelmarsepein maar suikermarsepein. Om te zorgen dat je toch amandelen proeft wordt er vaak een smaakstof aan toegevoegd.

Je kunt deze marsepein ongekleurd verwerken. Of kleur de marsepein met voedingsmiddelkleurstof in een gewenste kleur. Hou hierbij altijd rekening, dat de basiskleur blank en niet wit is. Hierdoor kunnen kleuren anders zijn dan je verwacht.

Een gedachte over “Amandelmarsepein

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *