Het zit weer in het seizoen: Speculaas! We mogen weer helemaal los met alles wat speculaas is en waar het in zit. Ben jij iemand die je aan de ‘regels’ houd? Die regel van ‘Speculaas alleen als sint in het land is’? Ik helemaal niet. Vanaf september komen er hier al kruidnoten in huis. Tegenwoordig zijn we wat voorzichtiger, maar dat heeft vooral met de melkallergie van Steven en mij te maken. Toen Steven afgelopen zaterdagmiddag ineens zei: ‘Ik heb wel trek in die appeltaart morgen, maakt u hem nog even?’, liet ik alles vallen en ging aan de gang.
Stevens idee
Zo heel af en toe gebeurd het vaker: Steven met een taartbestelling. Ooit kwam hij op een vrije vrijdagochtend zijn bed uit. Het eerste wat hij zei was dat ik een taart voor hem moest maken. Een bananentaart om precies te zijn en hij wist ook precies hoe die er uit moest komen te zien. Sinds we weten dat hij ook een koemelkallergie heeft is die bananentaart verleden tijd. Ook kan hij geen appeltaarten uit de winkel meer eten. Daar baalt hij stevig van! Ik maak nu dus regelmatig een appeltaartje voor hem. Deze versie met speculaaskruiden, frangipane en een kruimellaag viel zo in de smaak dat de hele taart in no time verdween.
Mijn uitvoering: Met frangipane…
Waar Steven niet om vroeg, maar wat hij er wel bij kreeg is de frangipane. Gevalletje ‘Wat de boer niet kent, dat eet hij niet’ en dus liet ik in het midden dat er niet alleen appel op de bodem zat. Het amandelschaafsel op de bovenkant van de taart verschoof hij eigenhandig naar het randje van zijn schotel. Over de frangipane heb ik geen woord gehoord, terwijl je die toch ook goed proeft.
…En appel zonder kaneel
Bij de meeste taarten zie je dat er als smaakmaker nog wat kaneel door de appelstukjes heen gaat. Ik heb er voor gekozen dat niet te doen. Er ging alleen een heel klein beetje suiker door de appelstukjes. Dat was een goed beslissing want nu is de appel een heerlijke frisse aanvulling.
Koemelkvrij
Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt door het gebruik van FloraPlant. Hoeft het voor jullie niet koemelkvrij? Gebruik dan roomboter.
Speculaas – Appel kruimelvlaai
Ingrediënten
- voor het vlaaideeg:
- 120 gram koude roomboter of FloraPlant
- 120 gram bruine basterd suiker
- 10 gram koud water
- 3 gram zout
- 25 gram ei
- 250 gram bloem
- 5 gram bakpoeder
- 15-20 gram speculaaskruiden
- voor de frangipane:
- 200 gram amandelspijs
- 50 gram zachte roomboter of FloraPlant
- 50 gram ei
- 20 gram bloem
- voor de appelvulling:
- 400 gram appelblokjes
- 30 gram suiker
- voor de kruimellaag:
- 120 gram koude roomboter of FloraPlant
- 80 gram bloem
- 50 gram amandelmeel
- snuf zout
- 50 gram bruine basterd suiker
- 10 gram speculaaskruiden
- overige:
- amandelschaafsel
- parelsuiker
Instructies
- Maak als eerste het vlaaideeg:
- Vet de vorm in en bestrooi hem met bloem.
- Mix de roomboter met de suiker, het zout en het water tot het goed gemengd is.
- Voeg het ei toe en meng tot ook dit goed opgenomen is.
- Meng de bloem met het bakpoeder en de speculaaskruiden.
- Voeg het bloemmengsel toe aan het botermengsel.
- Kneed kort tot het goed gemengd is.
- Rol het deeg uit een lap van ongeveer 3 mm dikte. Gebruik hiervoor bij voorkeur uitrollatjes en vershoudfolie onder en op het deeg.
- Verwijder het folie van de bovenkant van het deeg.
- Leg de deegplak op zijn kop op de bakvorm.
- Vorm het deeg in de vorm. Verwijder dan pas de folie.
- Zet de bakvorm voor ongeveer 1 uur in de koelkast.
- Maak intussen het kruimeldeeg:
- Meng bloem, amandelmeel, zout, suiker en speculaaskruiden.
- Voeg de boter toe in kleine blokjes en kneed tot een kruimelig deeg.
- Zet het deeg in de koelkast.
- Maak de franigpane:
- Mix het amandelspijs met de boter tot het gemengd is.
- Voeg het ei toe en mix weer tot het een egaal mengsel is.
- Voeg de bloem toe en mix ook dit er door.
- Doe de frangipane in een spuitzak en zet het apart tot gebruik.
- Maak de taart af:
- Verwarm de oven voor op 165 graden.
- Spuit de frangipane in de taartbodem.
- Meng de appelstukjes met de suiker.
- Spreid de appelstukjes uit over de bodem.
- Verdeel het kruimeldeeg over de appelstukjes.
- Bestrooi als laatste met een handje amandelschaafsel en wat parelsuiker.
- Bak de taart ongeveer 45 minuten in het midden van de oven.
- Laat de taart daarna volledig afkoelen.
Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Gebruik dan de onderstaande foto
Deze taart is zooooooo lekker!!!! Heb ze wel ongeveer 1h20 gebakken op 165gr. Wel wat werk aan maar echt de moeite!!!
Oh Fabienne! Dank zij jou ontdek ik dat de baktijd helemaal niet vermeld staat! Wat dom… Ik heb het gelijk aangepast. Zelf bakte ik de taart 45 minuten. Was de taart niet droog geworden door de lange(re) baktijd?
Nee, absoluut niet ….hij was echt de max!!
Geweldig!
Hoi,
Hoe kan ik de taart het beste bewaren? Koelkast of juist niet?
Groetjes
Hoi Alinda,
In deze taart zitten geen ingrediënten die perse in de koelkast bewaard moeten blijven, dus het hoeft niet. Maar het mag wel als je van een wat stevigere taart houd.
Groetjes,
Adriënne