chocolade

Makkelijke spuitchocolade

Snel naar recept

Ik heb inmiddels verschillende recepten gemaakt waarbij ik een makkelijke(re) manier voor spuitchocolade gebruik. Hoogtijd om dit recept een eigen plekje op Bakkriebels te geven. Om het extra lekker te maken, geef ik naast het recept voor makkelijke spuitchocolade ook een recept voor spuitchocolade musket krakelingen.

Wat is spuitchocolade?

Spuitchocolade is een luxe chocolade die je vooral bij een chocolatier vind. Maar ook de thuisbakker weet er raad mee, met name tijdens de decemberdagen voor chocoladeletters. Spuitchocolade wordt gemaakt door luchtig geklopte boter toe te voegen aan getempereerde chocolade. Hierdoor wordt de chocolade dikker en omdat het dikker is kan je het spuiten in allerlei vormen. In plaats van boter wordt er door chocolatiers ook weleens slagroom gebruikt.

Hoe wordt het gemaakt?

Wanneer we als thuisbakkers spuitchocolade maken, zijn dit meestal kleine hoeveelheden. Dit betekend dat je weinig boter hebt om luchtig te kloppen. Dat vind ik dus altijd een uitdaging. De boter zit dan aan de gardes vastgeplakt en het duurt lang voor het luchtig is. Inmiddels gebruik ik al een aantal jaren een andere manier om spuitchocolade te maken. Een manier waar helemaal geen boter aan te pas komt.

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Met onderstaande afbeelding is het altijd makkelijk om dit artikel terug te vinden.

Geen boter maar…

Het tweede ingrediënt van deze makkelijke spuitchocolade is iets dat je waarschijnlijk in de kast hebt staan, namelijk chocoladepasta. En dan maakt de smaak van de pasta niet uit, want je kunt elke smaak gebruiken. Ook voor de verhoudingen maakt het niet uit welke pasta je gebruikt, je hebt altijd net zoveel pasta als chocolade nodig. Ik heb inmiddels alle gangbare chocoladepasta’s gebruikt en het werkt altijd. Zelfs speculoospasta behoort tot de mogelijkheden. Deze is vooral heel lekker in combinatie met karamel chocolade, een smaakcombinatie heb ik vorig jaar gebruikt voor chocoladeletters. De allereerste keer dat ik een recept met deze makkelijke spuitchocolade gebruikt heb was in april 2019, voor onwijs lekkere choco-nootjes, een mengsel van pure chocolade en hazelnootpasta. Naast het spuiten met dit chocolademengsel is het ook mogelijk om het te gebruiken als glazuur.

Tempereren van de chocolade

Het allerlastigst aan werken met chocolade is het op de juiste manier verwarmen en terug koelen van de chocolade. Gaat er daar iets mis, bijvoorbeeld dat de chocolade te warm wordt, er condens bij komt of dat je niet voldoende geroerd hebt, dan is dat terug te zien aan de chocolade. Bij deze makkelijke spuitchocolade is verkeerd of niet tempereren nauwelijks van invloed op het resultaat. Wanneer ik de chocolade te warm liet worden heb ik dat tot nu toe alleen aan de onderkant van de chocolade terug gezien. Nu is het sowieso geen goed idee om chocolade te warm te laten worden, omdat de kans op verbrandde chocolade dan op de loer licht. Zorg daarom dat je de chocolade in de magnetron smelt en dat je stopt zodra alle chocolade bijna gesmolten is. Roer elke 15-25 seconden door de chocolade heen om de warmte goed te verdelen en te zorgen dat de chocolade gelijkmatig smelt. Wanneer alle chocolade gesmolten is voeg je direct de pasta toe en roer je het goed door elkaar. Meestal kan je het daarna gelijk verwerken.

Smaakcombinatie

Er zijn heel veel smaakcombinaties te verzinnen met deze spuitchocolade. Het meest voor de hand liggend is om bij melkchocolade ook melkchocoladepasta te gebruiken. Hetzelfde geldt voor witte en pure chocolade. In de winkels verkopen ze ook hazelnootpasta, deze is lekker in combinatie met wit, melk en pure chocolade. Dan hebben we ook speculoospasta. Gebruik deze in combinatie met witte of karamelchocolade. En wil je eens echt iets gewaagds proberen? Combineer dan kokospasta met ruby chocolade. Ik denk dat dit de enige is die ik nog niet uitgeprobeerd heb.

Koemelkvrij

Het is heel goed mogelijk om deze spuitchocolade koemelkvrij te maken. Gebruik hiervoor een koemelkvrije chocolade. Liefst een pure chocolade. Met het smelten van vegan chocolade heb ik niet zulke goede ervaringen. Een uitzondering daarop is de Vegan choc van Jumbo, deze smelten wel goed. Wat betreft de chocoladepasta heb je wel wat meer keuze. Er zijn pure chocoladepasta’s zonder koemelk op de markt. Ook koemelkvrije hazelnootpasta en kokospasta zijn in diverse supermarkten te koop.

Neem jij de proef op de som met het recept voor deze musket krakelingen?

3 gedachten over “Makkelijke spuitchocolade

  1. wat een handig alternatief! ik wil binnenkort met een kinderfeestje chocoladeletters versieren door ze eerst te besluiten met spuitchocolade en daarna versieren. heb je een tip om t voor te kunnen bereiden zonder dat het hard wordt?

    1. Hoi Charlotte, Wat leuk om dit met een kinderf te maken. Ik gebruik dit recept inderdaad ook altijd om zo mijn chocoladeletters een upgrade te geven. Super leuk en lekker. Voorbereiden is wat lastiger. Zijn de kinderen oud genoeg om zelf te helpen met de chocolade te smelten bijv. in de magnetron? Dan kunnen ze daarna ook zelf de pasta erdoor roeren.

      Groetjes, Adriënne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *