Broodbeschuit (of beschuit gemaakt van brood) is echt een onwijs lekkere traktatie! Hier kan je mij ’s morgens vroeg voor wakker maken. Kopje thee, gekookt eitje en een glas verse Jus d’Orange erbij en ik ben heel erg blij! Je kunt broodbeschuit maken van oud brood, maar nog veel lekkerder is het om zelf een brood te bakken en daar beschuit van te maken. In dit artikel leer ik jouw hoe je deze traktatie zelf maakt. Zet jij binnenkort ook zo’n lekker ontbijtje op tafel?
Nederlands Nummer 1
Wist jij dat brood op nummer 1 staat van het meest verspilde voedsel. Elke dag worden er duizenden broden teveel gebakken. Maar niet alleen brood dat niet verkocht wordt heeft de kans om verspeeld te worden. Ook thuis verspillen we brood. Of eet jij altijd de kapjes op? Hier thuis zit ik toch wel vaak zelf aan de kapjes. Lekker met een dikke klodder hazelnootpasta. En al ga ik daar broodverspilling mee tegen, echt gezond is het niet. En zo verdwijnt er regelmatig een kapje in de GFT bak.
Wat kan je er nog wel mee?
Waarom zou je brood verspillen als je met dat oude brood ook nog iets anders kunt maken? We kennen allemaal de geroosterde boterham. Ideaal om daar een uitgedroogde boterham voor te gebruiken. En wat denk je van tosti’s en wentelteefjes? Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden die wel heel erg ingeburgerd zijn in ons bestaan. Wat minder bekende, maar ook hele goede ideeën zijn: Maak er broodpudding, croutons of paneermeel van. En heb je vandaag nog wat brood over? Maak er dan broodbeschuit van!
Wil je dit recept bewaren voor een ander moment? Sla onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden op.
Belgische beschuiten
Broodbeschuit is iets dat wij (nog) niet echt kennen. Als het aan mij ligt komt daar vanaf nu verandering in. Onze Belgische buren daarentegen hebben verschillende steden waar dit een plaatselijke specialiteit is. Zo kennen ze in Brugge bijvoorbeeld de Brugse beschuit. Natuurlijk bakken de plaatselijke bakkers daar zelf hun brood voor. In Nederland kennen we Langetjes en ergens lijken deze zelfgemaakte beschuiten daar op. Ik koos ervoor om het brood door kaneelsuiker te halen, zo krijgen ze een heerlijke smaak!
Beschuit is een product dat altijd twee keer gebakken wordt. Wist je bijvoorbeeld dat één beschuitbol twee niet afgebakken beschuiten zijn? Nadat beschuitbollen gebakken zijn, worden ze doormidden gesneden en afgebakken. Zo werkt het ook met broodbeschuit. Na het bakken van het brood, laat je het eerst een nacht rusten. De volgende ochtend snijd je het brood in plakken, besmeert het aan twee kanten met boter en haal je het door de kaneelsuiker heen. Even terug in de oven en voila! Daar zijn je broodbeschuiten. Daarmee verleng je de houdbaarheid van je brood met minstens 3 weken.
Koemelkvrij
Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. In de receptuur hoef je dan ook niets te vervangen of aan te passen. Heb je geen koemelkallergie dan kun je ervoor kiezen om echte roomboter en melk in plaats van water te gebruiken. Hou er echter rekening mee dat je iets meer melk moet toevoegen om een perfect deeg te krijgen. De richtlijn hiervoor is 5-10 procent.
Broodbeschuit
Ingrediënten
- voor het brood
- 400 gram bloem
- 10 gram gist
- 7 gram zout
- 15 gram suiker
- 50 gram boter (kamertemperatuur)
- 200 gram water
- 1 M ei
- voor de beschuiten
- 225 gram boter (kamertemperatuur)
- 300 gram licht bruinebasterd suiker
- 6 gram kaneel
Instructies
- Doe de bloem in een kom.
- Voeg de gist in een kuiltje er aan toe.
- Maak een tweede kuiltje en doe hier het zout in.
- Voeg de suiker (voor het brood) toe en roer het met een garde door elkaar.
- Voeg het ei, de boter en het water toe.
- Kneed tot een soepel deeg in ongeveer 10 minuten.
- Controleer regelmatig of je een vlies van het deeg kunt trekken. Stop met kneden zodra dit kan.
- Laat het deeg in een schone, ingevette kom rijzen tot het volume verdubbeld is.
- Vet een cakeblik van 30cm lang in.
- Druk de lucht uit het deeg, stuur voorzichtig met je handen het deeg in een langwerpige plak.
- Vouw één lange kant van het deeg tot iets over het midden.
- Vouw de tweede lange kant van het deeg ook tot net iets over het midden.
- Druk de lucht uit de middennaad.
- Rol het deeg strak op.
- Druk voorzichtig de beide uiteinden van de rol naar binnen.
- Trek het deeg strak en maak de zijkanten dicht door de bovenkant van het deeg voorzichtig naar beneden te duwen / trekken.
- Doe het deeg in de ingevette bakvorm.
- Laat het deeg rijzen tot het net boven de rand uitkomt.
- Verwarm in tussen de oven voor op 200 graden. Zorg dat er alvast een ovenrooster laag in de oven staat. Let op! Niet helemaal onderin.
- Bak het brood in ongeveer 25-30 minuten goudbruin en gaar. Het brood moet vanbinnen 95 graden zijn. Het makkelijkst is om hiervoor een kernthermometer te gebruiken. Heb je die niet, hou dan 25 minuten aan.
- Haal het brood gelijk uit het bakblik.
- Laat het volledig afkoelen.
- Stop het afgekoelde brood in een plastic zak. Laat het zo een nacht staan.
- Zet een bakplaat laag in de oven.
- Plaats een rooster hoog boven in de oven. Heb je twee roosters plaats er dan ook één direct boven de bakplaat.
- Verwarm de oven voor op 140 graden hetelucht.
- Snijd het brood in sneden van ongeveer 12 mm dik.
- Zet de boterhammen rechtop in het rooster, zoals je ook bij een broodrooster doet.
- Laat telkens één rooster ‘richel’ vrij.
- Droog het brood in ongeveer 15 minuten ‘staande’ in de oven.
- Meng de basterdsuiker met de kaneel en doe het op een bord.
- Besmeer beide kanten van elke boterham met boter.
- Haal de boterhammen aan beide zijden door de kaneelsuiker. (Als het goed is hou je kaneelsuiker over. Je hebt deze hoeveelheid nodig om het brood er goed in te kunnen drukken)
- Zet het brood terug in de oven en droog het in ongeveer 20 minuten tot knapperige beschuiten.