brood e.d.

Broodbeschuit

Snel naar recept

Broodbeschuit (of beschuit gemaakt van brood) is echt een onwijs lekkere traktatie! Hier kan je mij ’s morgens vroeg voor wakker maken. Kopje thee, gekookt eitje en een glas verse Jus d’Orange erbij en ik ben heel erg blij! Je kunt broodbeschuit maken van oud brood, maar nog veel lekkerder is het om zelf een brood te bakken en daar beschuit van te maken. In dit artikel leer ik jouw hoe je deze traktatie zelf maakt. Zet jij binnenkort ook zo’n lekker ontbijtje op tafel?

Nederlands Nummer 1

Wist jij dat brood op nummer 1 staat van het meest verspilde voedsel. Elke dag worden er duizenden broden teveel gebakken. Maar niet alleen brood dat niet verkocht wordt heeft de kans om verspeeld te worden. Ook thuis verspillen we brood. Of eet jij altijd de kapjes op? Hier thuis zit ik toch wel vaak zelf aan de kapjes. Lekker met een dikke klodder hazelnootpasta. En al ga ik daar broodverspilling mee tegen, echt gezond is het niet. En zo verdwijnt er regelmatig een kapje in de GFT bak.

Wat kan je er nog wel mee?

Waarom zou je brood verspillen als je met dat oude brood ook nog iets anders kunt maken? We kennen allemaal de geroosterde boterham. Ideaal om daar een uitgedroogde boterham voor te gebruiken. En wat denk je van tosti’s en wentelteefjes? Dit zijn natuurlijk maar een paar voorbeelden die wel heel erg ingeburgerd zijn in ons bestaan. Wat minder bekende, maar ook hele goede ideeën zijn: Maak er broodpudding, croutons of paneermeel van. En heb je vandaag nog wat brood over? Maak er dan broodbeschuit van!

Wil je dit recept bewaren voor een ander moment? Sla onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden op.

Belgische beschuiten

Broodbeschuit is iets dat wij (nog) niet echt kennen. Als het aan mij ligt komt daar vanaf nu verandering in. Onze Belgische buren daarentegen hebben verschillende steden waar dit een plaatselijke specialiteit is. Zo kennen ze in Brugge bijvoorbeeld de Brugse beschuit. Natuurlijk bakken de plaatselijke bakkers daar zelf hun brood voor. In Nederland kennen we Langetjes en ergens lijken deze zelfgemaakte beschuiten daar op. Ik koos ervoor om het brood door kaneelsuiker te halen, zo krijgen ze een heerlijke smaak!

Beschuit is een product dat altijd twee keer gebakken wordt. Wist je bijvoorbeeld dat één beschuitbol twee niet afgebakken beschuiten zijn? Nadat beschuitbollen gebakken zijn, worden ze doormidden gesneden en afgebakken. Zo werkt het ook met broodbeschuit. Na het bakken van het brood, laat je het eerst een nacht rusten. De volgende ochtend snijd je het brood in plakken, besmeert het aan twee kanten met boter en haal je het door de kaneelsuiker heen. Even terug in de oven en voila! Daar zijn je broodbeschuiten. Daarmee verleng je de houdbaarheid van je brood met minstens 3 weken.

Koemelkvrij

Dit recept is door mij koemelkvrij gemaakt. In de receptuur hoef je dan ook niets te vervangen of aan te passen. Heb je geen koemelkallergie dan kun je ervoor kiezen om echte roomboter en melk in plaats van water te gebruiken. Hou er echter rekening mee dat je iets meer melk moet toevoegen om een perfect deeg te krijgen. De richtlijn hiervoor is 5-10 procent.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *