Pasen·Taarten

Sinaasappel-perzik vlaai

Snel naar recept

Sinaasappel en perzik zijn twee heerlijke vruchten die een goede match hebben. Perzik is subtiel van smaak, terwijl sinaasappel sterker is. Ze vullen elkaar mooi aan in deze Sinaasappel-perzik vlaai. In een taart kan het echter lastig zijn om deze twee bij elkaar te gebruiken, vooral als de sinaasappel niet overheersend maar juist aanvullend moet zijn. Met deze taart kan ik maar één ding zeggen: het is gelukt! Je zet hiermee een heerlijk zonnetje op tafel. Een taart die aan alle kanten lente roept. En gelukkig is de lente weer in het land.

Lente kind

Hou jij ook zo van de lente? Langere dagen, meer energie, vrolijk dartelende lammetjes en de eerste bloeiende bloemen. Als het eenmaal januari is, kijk ik altijd weer uit naar die eerste lenteboden. Voor je het weet is het ook weer voorbij. Lopen er weer alleen grote schapen in de wei en is de langste dag geweest. Maar van elke dag dat het lente is, geniet ik volop! Om daarna verder te genieten van de zomer.

Lente in januari

Dit jaar droeg deze Sinaasappel-perzik vlaai ook een beetje bij aan het vroege lente gevoel dat mij eind januari al bekroop. Toen een oud collega een ochtendje kwam bakken en een taart zoals deze aardbeienvlaai wilde maken, vond ik dat een goed idee. En toen zij vroeg of het ook met perzik uit blik kon, wist ik dat we die ochtend niet alleen een taart voor haar, maar ook één voor de blog zouden maken.

Wil je dit recept opslaan en bewaren op Pinterest? Gebruik bij voorkeur onderstaande afbeelding zodat het recept makkelijk te herkennen en terug te vinden is.

Sinaasappel banketbakkersroom

Met de kerst heb ik voor de eerste keer in mijn leven crème brulee gemaakt. Het werd een hele smaakvolle custard met een vleug sinaasappel. Die crème brulee is het basisidee van de banketbakkersroom die ik voor deze taart gemaakt heb. Door het gebruik van sinaasappelrasp en wat sinaasappel sap, voeg je een subtiele maar hele lekkere smaak toe aan je banketbakkersroom. Dit is er vast één die jullie vaker terug gaan zien.

Perzik bavarois

Bij het maken van deze taart, begin je een dag van tevoren met het maken van de perzikbavarois. Wanneer je de bavarois gemaakt hebt, zet je deze een nacht in de diepvries. Net voor het verwerken van de bavarois haal je hem uit de diepvries en stort je hem op een taartrooster. Daarop krijgt de bavarois nog een mooi glimmend laagje: een spiegel. Om een heldere spiegel te krijgen is het van belang om het sap een aantal keer te zeven zodat alle frutsels uit het sap zijn. Zit de spiegellaag op de bavarois, dan zet je hem zo snel mogelijk over op de taart.

Koemelkvrij

Ik heb deze taart niet koemelkvrij gemaakt. Toch is het wel heel goed mogelijk om hem koemelkvrij te maken. Gebruik voor het vlaaideeg een plantaardige roomboter vervanger zoals VioBlock of Bleu Band met een gouden wikkel. De slagroom voor de bavarois vervang je door Alpro Soya om op te kloppen. Dan blijft de melk in de banketbakkersroom nog over. Deze kan je vervangen door elke willekeurige plantaardige melk of ook door Alpro Soya om op te kloppen. Ik heb zelf een voorkeur voor de laatste optie, dit is echter puur persoonlijk. Oh… Ik vergeet bijna de rand slagroom nog die ik ter decoratie gebruikt heb. Deze kan je achterwege laten of ook vervangen door Alpro Soya om op te kloppen.

6 gedachten over “Sinaasappel-perzik vlaai

 1. Wat ziet deze taart er lekker uit!
  Ik wil hem gaan maken voor zondagochtend.
  Kan ik dan het beste alles maken en zondagochtend de bavarois uit de vriezer halen / laatste dingen doen? Of kan dat zaterdagavond al en hem daarna in de koelkast bewaren?

  Kortom: moet de bavarois bevroren blijven als hij geserveerd wordt of mag hij ontdooien?

 2. Ha Inge,

  Wat leuk dat je de taart wil gaan maken. een ontdooide bavarois is veel lekkerder dan een bevroren. Je kunt de taart afmaken wanneer het beste voor jouw uitkomt, de bavarois is in een uurtje of 2/3 ontdooit.

  groetjes,

  Adriënne

  1. Dank je wel voor je snelle antwoord! Helemaal duidelijk!
   Als ik de cointreau wil vervangen voor iets alcoholvrij…zou ik dan sinaasappellimonade kunnen gebruiken? Of heb je een andere tip?

 3. Ik wilde taart graag gaan maken, zou ik de drank ook volledig kunnen weg laten zonder deze te vervangen? Daarnaast nog een vraagje bij de sinaasappelsap staat gram, kan ik hiervoor gewoon ml gebruiken en dezelfde hoeveelheid aanhouden?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *