Ben jij op zoek naar een snelle, makkelijke en lekkere manier om zelf de prachtigste chocoladeletters te maken? Stop met zoeken! Ik heb namelijk het perfecte recept voor je. Met slechts twee basisingrediënten maak je vanaf nu eenvoudig en snel, je eigen gepersonaliseerde letters. Wat houdt jou tegen om vandaag nog aan de slag te gaan met de makkelijkste en lekkerste spuitchocoladeletters? En de hele familie omver te blazen met de lekkerste letter die ze ooit kregen?
Hoe het eigenlijk hoort
Ik overdrijf niet als ik zeg dat dit voor mij, en vanaf nu hopelijk ook voor jou, echt de allermakkelijkste en lekkerste manier is om zelf chocoladeletters te spuiten. De meeste recepten voor spuitchocolade bestaan uit twee ingrediënten, net als dit recept. Net als in de standaard recepten gebruik ik chocolade. Het grote verschil zit hem echter in het tweede ingrediënt. De boter, die je in kleine hoeveelheden moet luchtig kloppen was altijd mijn grote struikelbok waardoor ik het recept niet of nauwelijks gebruikt. Vraag me niet hoe ik er ooit bij kwam om de boter te vervangen maar het werkt! En nog perfect ook.
Wat ik gebruik als tweede ingrediënt
Als tweede ingrediënt gebruik ik namelijk pasta Ja, echt! Het broodbeleg. Wie heeft dat niet in de kast staan? Bij de één staat er Nutella. De volgende heeft Speculoos. En weer een ander kiest voor witte chocoladepasta. Meng je de pasta met gesmolten chocolade dan krijg je dus een prachtige gladde dikke chocolade die je perfect kan spuiten. En weet je… Het werkt met alle soorten chocolade en met alle soorten pasta. Met steeds dezelfde verhoudingen.
Met heel veel smaakcombinaties
De letters op mijn foto’s zijn gemaakt met Jumbo Smeltchocolade Karamelsmaak in combinatie met speculaaspasta / speculoospasta. Dit is echt een verrukkelijke combinatie! Het meest voor de hand liggend is om een chocolade en pasta te gebruiken die ‘hetzelfde’ zijn. Dus melkchocolade in combinatie met melkchocoladepasta. Maar er zijn ook andere heerlijke smaakcombinaties te bedenken zoals pure chocolade met (koemelkvrije) hazelnootpasta of witte chocoladepasta met speculoos. Bij die laatste zou je er zelfs nog wat speculaaskruiden door kunnen mengen om je letters een speculaassmaak te geven. Oh en wat denk je trouwens van Jumbo smeltchocolade Ruby met kokospasta? Deze laatste is de enige die ik zelf nog niet getest heb maar hoe lekker klinkt het? Bij sommige grotere Jumbo’s en Albert Heijn’s hebben ze ook Pistache– en/of walnotenpasta in het assortiment. Ook die zijn vast verrukkelijk in combinatie met jouw favoriete chocolade.
Hoe krijg een mooie letter?
Om voor iedereen een letter te maken die ongeveer even groot is maak ik gebruik van google afbeeldingen of Publisher. In het geval van Google zoek ik een mooie duidelijke letter en print deze in het juiste formaat uit. Bij Publisher type ik de letter, vergroot hem tot hij het juiste formaat heeft en maak dan een print. Deze print leg ik op een snijplank of een bakplaat. Daarover gaat een velletje bakpapier. Dan zoek je de decoraties die je wilt gebruiken bij elkaar. Als laatste doe je de voorbereide chocolade, zodra het de juiste dikte heeft in een spuitzak met een stervormig spuitmondje zoals deze M1 van Wilton. Nu spuit je zigzaggend of juiste met kleine krullende bewegingen de letters. Je kunt hierbij één of twee lagen chocolade spuiten. Bij deze letters heb ik twee lagen op elkaar gespoten. Hou er rekening mee dat de chocolade hierdoor iets meer uitzakt.
En dan het allerleukste
Na het spuiten begint, misschien wel, het allerleukste: Het opmaken van de letters met allerlei lekkers. Hiervoor kan je werkelijk alles uit de kast halen. Koekjes, snoepjes, chocolade, noten, sprinkels…. Bij mijn letters koos ik voor fudge, ferrero, hazelnoten, krispie ballen, mini chocolade kruidnoten, schuddebuikjes en sprinkles. Wil jij al die gekkigheid nu helemaal niet en de letters lekker eenvoudig laten? Doen! Ook dat is geweldig.
Wat moet je niet doen?
Er is ook nog iets dat je beter niet kunt doen. En dat is het gebruik van chocolade waar stukjes in zitten. Gebruik je bijvoorbeeld een reep met stukjes hazelnoot dan is de kans heel groot dat deze stukjes, tijdens het spuiten, ervoor zorgen dat je spuitmondje verstopt raakt. Gebruik dus een gewone gladde chocolade en zorg dat je hazelnoten, gepofte rijst of gevriesdroogd fruit als decoratie gebruikt.
Welke chocolade moet je gebruiken?
Het allerbeste is natuurlijk om een goede smeltchocolade te gebruiken. Zelf gebruik ik vaak callebaut. Maar elke smeltchocolade die in de supermarkt te koop is, kan je gebruiken. Wil je wat meer op je budget letten? Het is zelfs mogelijk om de goedkoopste repen uit het supermarkt assortiment te gebruiken.
Hoe hard zijn deze letters?
Eet je van een reep chocolade of een chocolade letter dan geven deze een knak als je er een stuk afbreekt of afbijt. Dit ontstaat door het, op de juiste manier, temperen van de chocolade. Het is iets dat je bij deze letters niet zult hebben. Door het toevoegen van de pasta, voeg je zoveel andere dingen als vet en suiker toe, dat deze knak er niet is. Het resultaat is uiteindelijk dan ook, net als het standaard spuitchocolade recept, zachter. De letters zullen echter niet smelten of zacht blijven. Ze zullen uitharden. Tot nu toe heb ik nog geen wit uitgeslagen of een gestreepte letter o.i.d. gehad.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande afbeelding is het recept altijd herkenbaar en makkelijk terug te vinden op je Pinterest borden.
Koemelkvrij
De meeste chocolade bevat koemelk. Een uitzondering daarop zijn diverse merken pure chocolade zoals die van Callebaut. Let hier dus op als je een letter wil maken voor iemand met een melkallergie. Hetzelfde geldt voor de pasta. Speculoospasta bevat over het algemeen geen melk, net als pure chocoladepasta. Ook Damhert Hazelnootpasta is koemelk vrij (en erg lekker!) Een letter maken voor iemand met een koemelkallergie beperkt je mogelijkheden maar maakt het je zeker niet onmogelijk! Waarschijnlijk is diegene je ook nog het meest dankbaar omdat zij zulke letters nooit kunnen eten.
De makkelijkste en lekkerste spuitchocoladeletters
Ingrediënten
- 1 deel chocolade
- 1 deel pasta (broodbeleg)
- decoratie naar keuze
Instructies
- Voor dit recept gebruik je net zoveel chocolade als pasta. Per letter heb je ongeveer 200 gram nodig, dus 100 gram chocolade en 100 gram pasta. Wil je een grotere, een kleinere of meerdere letters tegelijk maken? Pas de hoeveelheden dan aan.
- Print de juiste letters op het juiste formaat.
- Leg de print op een snijplank of een bakplaat.
- Bekleed de bakplaat met bakpapier.
- Smelt 2/3 van de chocolade au-bain-marie of in de magentron.
- Let op dat je de chocolade niet te warm laten worden.
- Voeg de koude chocolade toe aan de gesmolten chocolade.
- Laat het even staan en roer daarna tot ook de koude chocolade gesmolten is.
- Roer nu de pasta door de warme chocolade.
- Soms is deze massa nu gelijk klaar om te spuiten. Het kan ook nog te warm zijn, dan loopt de chocolade nog heel erg uit als je er door roert. Laat het in dat geval, al roerend afkoelen tot het bijna niet meer uitloopt.
- Doe de spuitchocolade in een spuitzak met een stervormig spuitmondje.
- Spuit de letters naar eigen inzicht.
- Decoreer de letters ook naar eigen inzicht.
- Laat de letters uitharden op het bakpapier voor je ze inpakt.
Een gedachte over “De makkelijkste en lekkerste spuitchocoladeletters”