Gebak en Tartelettes

Lemon – Meringue Tijgersoes

Snel naar recept

Met de lente in het land komen er andere smaken om de hoek van mijn keukentje kijken. Ik vind de overgang van het winter naar het lente seizoen altijd een hele fijne in de (bak)keuken. Een echte lente smaak is citroen met eiwitschuim. Deze smaken combineerde ik tot een heerlijke Lemon – Meringue tijgersoes.

Wat is een tijgersoes?

Ik kan me zo voorstellen dat jij je afvraagt wat een tijgersoes precies is en hoe het gemaakt wordt. Tijgersoezen hebben, net als tijgerbrood, een soort vlekkenpatroon. Bij tijgerbrood ontstaat dit door een papje over het brood te strijken. Bij soezen ontstaat dit door een plakje koekdeeg op het beslag te leggen voor ze de oven in gaan. Naast dat het de soezen hun kenmerkende gecraqueleerde uiterlijk geeft, doet het ook iets met de smaak. Als de soezen krakend vers zijn, dan smaken ze zo heerlijk krokant!

Waarom kiezen voor tijgersoezen?

In 2016 heb ik voor het eerst tijgersoezen gemaakt. Ik vond het er destijds vooral mooi uitzien en was heel benieuwd wat zo’n meegebakken koekdeegje voor effect op de soezen zou hebben. Bij de eerste hap was ik enorm verrast, iets wat ik me nog steeds kan herinneren. Die eerste verrassing betrof vooral de smaak, zo knapperig. Later ontdekte ik nog een voordeel van de tijgersoes. Het deeg rijst tijdens het bakken gelijkmatiger waardoor de soezen een mooiere ronde vorm hebben. En ook de binnenkant van de soes wordt luchtiger, minder degerig zeg maar. Sindsdien zijn tijgersoezen eigenlijk mijn favoriete soezen.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest om later nog eens terug te kijken? Met onderstaande afbeelding vind je dit artikel en het bijbehorende recept altijd makkelijk terug.

Soezen traktatie

Deze Lemon – Meringue tijgersoes heeft Jasper aan zijn collega’s getrakteerd. Hij werkt bij een bedrijf dat de laatste jaren enorm gegroeid is. De laatste jaren maak ik rond de 80 traktaties, dit jaar waren dat dus 80 tijgersoezen. Zo is de basis bij alle traktaties hetzelfde maar kan ik met de smaken variëren. Ieder jaar kies ik voor één of twee smaken die bekend zijn, één of twee die wat minder bekend zijn en één of twee combinaties die je (bijna) niet hoort maar waarvan ik zeker weet dat ze wel bij elkaar horen of passen. Lemon-Meringue is een bekende maar ook één die niet bij ieder favoriet is, op Bakkriebels staat er niet veel met deze smaakcombinatie. Ik moest hard zoeken maar vond toch deze heerlijke limoncello cream – Meringue cake, een recept dat ik bijna vergeten was.

Limoncello van Villa Massa

In de Foodybox van afgelopen najaar of kerst zat een fles amaretto en een fles limoncello van Villa Massa. De amaretto heb ik inmiddels bijna opgebruikt in heel veel verschillende baksels. De fles Limoncello stond echter nog onaangeroerd in de kast. Deze lemon-meringue tijgersoes was een mooi moment om de fles aan te spreken. Net als de amaretto is ook dit een pareltje hoor!

Citroenkaviaar

Voor de decoratie van deze soezen heb ik citroenkaviaar gemaakt. Dit is volgens het recept van de sinaasappelkaviaar gemaakt. Daarbij verving ik de sinaasappelsap door citroensap en voegde ik wat limoncello toe. Wil jij ook citroenkaviaar maken? Check dan dit recept.

Koemelkvrij

Wanneer je lemon curd in de winkel koopt, is de kans groot dat het koemelk bevat. Neem je de moeite om zelf lemon curd te maken, dan is het mogelijk om deze tijgersoezen koemelkvrij te maken. Gebruik een goede plantaardige boter, bijvoorbeeld Blue Band Roombeter. Dit is de Blue Band met de gouden wikkel die ik eerder altijd noemde maar hij heeft dus een nieuwe naam gekregen en een iets minder gouden wikkel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *