Hou jij van fris, fruitig en licht zuur? Deze lemon curd is het allemaal. Een perfect excuus dus om meteen de keuken in te duiken. Dan heb je daarna een goed excuus om nog eens de keuken in te duiken om er iets lekkers bij te maken. Denk aan scones, cupcakes of een sponge cake.
Biologische citroenen
Voor het maken van lemon curd is het natuurlijk het allerbeste om biologische (onbespoten) citroenen te gebruiken. Natuurlijk is het ook mogelijk om niet biologische citroenen te gebruiken maar daar zitten vaak chemische bestrijdingsmiddelen over de schil. De vraag is natuurlijk in hoeverre je dit hierin wilt hebben. Welke keuze jij ook maakt boen de schil van de citroen altijd goed schoon, ook bij onbespoten citroenen.
Gestold ei kan je niet gebruiken
Het maken van lemon curd gebeurt bijna altijd au-bain-marie. Op deze manier heb je meer de controle over de temperatuur. En dat is belangrijk om te voorkomen dat het ei gaat stollen. Anders heb je gekookt ei erin en dat wil je natuurlijk niet. Natuurlijk kan het alsnog gebeuren en ook dan is er een oplossing: Zeef de afgekoelde lemon curd om het ei eruit te halen.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterst account? Onderstaande afbeelding is zo gemaakt dat het opvalt tussen al je anderen afbeeldingen. Zo herken jij in één keer om welk recept het gaat. En vind je dit artikel makkelijk terug.
Recepten om de lemon curd bij te gebruiken
Natuurlijk is het mogelijk om in de winkel een potje lemon curd te kopen. Maar wat is er leuker dan kopen? Juist… zelf maken. Zelf maken brengt een extra dimensie aan genieten. Het maakt genieten groter en bevredigender. Heb je bijvoorbeeld zelf lekkere citroen – witte chocolade cupcakes gebakken dan wordt genieten Genieten, met een hoofdletter dus. En wat denk je van zelfgemaakte citroen maanzaad scones? Dat klinkt toch echt fantastisch! Het leuke is dat deze recepten in 2025 ook op de Bakkriebels komen. Toen maakte ik nieuwe foto’s bij dit recept, herschreef de tekst en gebruikte de rest van de lemon curd voor van de foto voor nog een aantal recepten. Wil jij nu al genieten van je zelfgemaakte pot lemon curd? Dan kan je het goed gebruiken bij het recept voor deze Lemon-Meringue tijgersoezen of deze schuimgebakjes met citroen en framboos.
Koemelkvrij
Door het gebruik van een plantaardige roomboter vervanger- zoals BlueBand Roombeter – is het mogelijk om zelf koemelkvrije lemon curd te maken.
Lemon curd
Ingrediënten
- 3 citroenen
- 175 gram suiker
- 2 eieren
- 125 gram roomboter
Instructies
- Boen de citroenen goed schoon.
- Rasp de schil van 2 citroenen.
- Pers de citroenen uit.
- Zeef en weeg hier 130 gram citroensap van af.
- Doe water in een pannetje en breng dit aan de kook. Zodra het kookt zet je de hittebron zo laag mogelijk.
- In de andere pan doe je de roomboter, suiker, citroenrasp en citroensap. Zet deze pan op de pan met het kokende water zodat je de lemon curd au-bain-marie kan maken.
- Laat dit mengsel rustig opwarmen tot de boter gesmolten is.
- Klop de eieren los is een bakje en voeg dit, al roerend met een garde, toe aan de pan met het citroenmengsel.
- Roer de eieren goed door het mengsel.
- Breng het mengsel al roerend aan de kook.
- Laat het mengsel ongeveer 20 minuten inkoken, blijf al die tijd roeren, tot het ongeveer zo dik is als yoghurt.
- Schakel de hittebron uit.
- Haal de lemon curd uit de pan en doe het over in een schone schaal.
- Dek het af met een laagje folie. Laat het afkoelen tot kamertemperatuur.
- Bewaar de lemon curd na afkoelen in de koelkast.
2 gedachten over “Lemon curd”