Al jarenlang heeft het een bepaalde aantrekkingskracht. Al net zo lang stel ik het uit. Tot mijn nieuwsgierigheid het van de belemmerende vragen won. En zoals dat wel vaker gaat vraag ik mij nu steeds af: Waarom? Zelf sinaasappel kaviaar maken heeft iets magisch, iets bijzonders. En het heeft iets simpels en daarom weet ik zeker: Dit ga ik vaker doen!
Echte kaviaar wordt hem niet
Echte kaviaar is bijna onbetaalbaar. De onbevruchtte eitjes van de beluga steur moeten zo’n 4000 euro per kilo kosten. En dan heb je nog geen 100 porties. Deze hoge prijzen zijn een gevolg van overbevissing en het bijna uitsterven van de vis. Die laten we dus maar links liggen, het smaakt waarschijnlijk toch niet in combinatie met boter, bloem, suiker en eieren. En dat is het waar het bij onze Bakkriebels om draait. Wat wel goed bij onze zoete lekkernijen smaakt, is zelfgemaakte sinaasappel kaviaar. Of een andere smaak, want als je eenmaal weet hoe je sinaasappel kaviaar maakt, is het maken van citroen, aardbeien of mokka kaviaar ook makkelijk. Hiervoor vervang je gewoon het sinaasappelsap voor de smaak die je wenst.
Sinaasappel kaviaar
Aan de basis van sinaasappel kaviaar staat uiteraard sinaasappel, vers geperst, kort aan de kook geweest en goed gezeefd. Van het sap van 1 sinaasappel maak je een flinke portie kaviaar, waarschijnlijk meer dan je gebruikt maar dat terzijde. Het sinaasappelsap is echter niet het belangrijkste ingrediënt, dat is gelatine. We gaan ervan uit dat 12 blaadjes gelatine voldoende is voor het binden van 1 liter vloeistof. Om kaviaar te maken gebruik je echter een veelvoud van deze hoeveelheid. Hierdoor wordt de sinaasappelsap bijna rubberachtig. Zo zou je het in ieder geval beleven wanneer je deze verhoudingen als spiegel op een taart gebruikt. Maar doordat kaviaar bestaat uit allemaal kleine bolletjes, zijn het smaakbommetjes en geen rubberbommetjes.
Koude olie
Een andere belangrijke rol voor het maken van sinaasappel kaviaar is voor de olie. Hiervoor gebruik ik een gewone zonnebloemolie, het is niet zo belangrijk welke olie je gebruikt. Wat veel belangrijker is, is de temperatuur van de olie. Laat je de sinaasappelsap in olie op kamertemperatuur vallen dan kom je teleurgesteld uit. Zet daarom de olie ruim van te voren in de vriezer. Zelf doe ik dit al een nacht van te voren. Hierdoor wordt de olie super koud en dikker. Door de kou stolt de gelatine in het sinaasappelmengsel heel snel waardoor klein ronde bolletjes ontstaan.
Te koude olie
Het kan zijn dat de olie te dik is geworden, omdat je het net te lang in de diepvries hebt laten staan. Geen nood: Zet het op je aanrechtblad, roer het af en toe goed door en zodra het wat warmer is geworden wordt het ook weer wat vloeibaarder. Gelatine bindt bij 14 graden, de temperatuur van de olie moet ruim onder deze temperatuur zitten.
Wil jij dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande afbeelding helpt je dit artikel terug te vinden.
Doseren met een spuitje
Om sinaasappel kaviaar te maken, moet je het sinaasappelsap druppelsgewijs in de koude olie laten vallen. Dit gaat het makkelijkst met een doseerspuitje of eventueel een pipet. Wanneer je één druppel sap in de koude olie laat vallen, krijg je echte mini kaviaar. Beter is het om twee of drie druppels op elkaar te laten vallen. Doordat de koude olie wat dikker is blijft het sap even aan de oppervlakte drijven. Dat is lang genoeg om niet twee of drie druppeltjes op elkaar te laten vallen. Voor een volgende bolletje kies je net een iets andere plek in de olie.
Na spoelen met koud water
Heb je voldoende sinaasappel kaviaar, of ben je benieuwd naar het resultaat? Zeef dan de olie even boven een andere schaal. Zo vang je de kaviaar op in het zeefje maar loopt de olie erdoor. Om het overtollige vet af te spoelen, kun je de kaviaar in een kopje doen met wat koud water. Hierdoor komt de olie bovendrijven. Voorzichtig in je hand onder koud water afspoelen kan ook. Gebruik geen warm water, dan is je werk voor niets geweest, haha.
Extra tips:
Tijdens het bewaren gaat de kaviaar aan elkaar kleven. Roer er voorzichtig met een lepeltje door om het weer losser te krijgen.
Gebruik een kleine maatlepeltjes, bijvoorbeeld 1/4 tl voor het doseren van de sinaasappelkaviaar op je taarten en/of gebakjes.
Het is ideaal om de sinaasappel kaviaar al van te voren te maken. Hou er echter wel rekening mee dat gelatine na een aantal dagen zijn bindingskracht weer verliest.
Sinaasappel kaviaar
Ingrediënten
- 112 gram sinaasappelsap (sap van ca. 1 sinaasappel)
- 20 gram suiker (meer of minder naar smaak)
- 7 g blaadjes gelatine
- 12 gram sinaasappellikeur (optioneel, te vervangen door meer sinaasappelsap)
Instructies
- Vul een lege schone glazen pot (bijvoorbeeld een jampot) met olie.
- Zet de olie minimaal 5u in de vriezer.
- Week de gelatine minimaal een half uur in koud water.
- Doe de sinaasappelsap met de suiker in een pan en breng het aan de kook.
- Roer even goed door.
- Laat het ongeveer 5 minuten afkoelen.
- Knijp de gelatine uit en voeg het toe aan het warme sap en roer erdoor tot de gelatine opgelost is.
- Voeg de likeur toe en roer ook dit er door.
- Laat het afkoelen tot het iets warmer is dan kamertemperatuur.
- Haal de olie uit de vriezer en roer het door.
- Vul een doseerspuit met wat sap.
- Laat druppels sap op het olieoppervlak druppelen.
- Zeef de kaviaar uit de olie en spoel onder koud water af.
- Bewaar de kaviaar in een afgesloten doosje.