brood e.d.

(Koemelkvrije) Krentenbollen

Snel naar recept

Krentenbollen zijn één van de meest favoriete broodjes van Steven. Wat baalde hij toen we er achter kwamen dat krentenbollen uit de winkel altijd melk bevatten! Krentenbollen stonden dan ook boven aan mijn lijst om zelf te maken, net na de witte bolletjes. Na een aantal pogingen kan ik ben ik nu zo tevreden dat ik het recept voor deze heerlijke krentenbollen met jullie ga delen. Koemelkvrij, zodat iedereen met of zonder een koemelkallergie er van kan genieten. Want koemelkvrij betekend niet (altijd) dat de smaak totaal anders is.

Wat is het verschil tussen krenten en rozijnen?

Wat is het verschil tussen een krent en een rozijn? Terwijl de bolletjes stonden te rijzen, was dat de vraag die mij bezighield. Gelukkig weet Google overal een antwoord op. Krenten en Rozijnen zijn allebei gedroogde druiven. Dat is zo ongeveer de enige overeenkomst die ze hebben. Krenten zijn specifiek de vruchten van een Griekse druivensoort. Deze druif lijkt meer op een bes, las ik op 24Kitchen. Krenten zijn wat zuurder doordat ze minder suiker bevatten. Ook zijn ze kleiner, dat heeft te maken met dat de vruchten meer op bessen lijken. Rozijnen daarentegen zijn groter en zoeter. Ook zijn ze afkomstig van andere druivenrassen. In Nederland hebben we gele en blauwe rozijnen. Wist je dat dit komt door de manier waarop ze verwerkt worden en dat dit niet komt omdat het beide een andere soort druif is?

Krentenbollen of rozijnenbollen?

En dan biecht ik maar gelijk op dat mijn krentenbollen eigenlijk geen krentenbollen zijn maar rozijnenbollen. In veel recepten zie je dat er een deel rozijnen en een deel krenten gebruikt worden. Zelf heb ik er voor gekozen om alleen rozijnen te gebruiken. Doordat rozijnen groter zijn vind ik dit lekkerder in een bolletje. En dan gebruik ik ook het liefst alleen de donkere rozijnen. Nu is dat natuurlijk allemaal gewoon voorkeur die van persoon tot persoon kan verschillen. Wil jij liever toch krenten? Of half krenten en half rozijnen gebruiken? Misschien krenten, gele rozijnen en blauwe rozijnen gebruiken? Als je zelf je krentenbollen bakt kan het dus allemaal.

Koemelkvrije krentenbollen

In dit recept zijn twee dingen anders ten opzichte van veel andere recepten op het web. Als eerste is het zo dat ik geen melk gebruik maar water. Water is gewoon water… Het is nat en verder is het smaak- en geurloos. Melk bevat suikers, vetten en eiwitten. Gebruik je melk? Dan voeg je daarmee meer toe dan alleen vocht. Melk neemt dan ook een aantal bakeigenschappen mee die je ‘mist’ wanneer je water gebruikt. Zo heb je van melk meer nodig dan van water, omdat melk een andere binding geeft. En omdat water geen suikers bevat, worden je broodjes ook minder bruin. Het tweede dat anders is, is de boter. Het liefst gebruik ik FloraPlant, binnenkort wordt dit VioLife. Flora Plant is een plantaardige harde boter waarvan de smaak dicht bij de smaak van roomboter komt. Je kunt het één op één vervangen voor een andere plantaardige boter als je daar de voorkeur aan geef.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande foto kan je het recept altijd terug vinden.

2 gedachten over “(Koemelkvrije) Krentenbollen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *