Oud & nieuw

Koemelkvrije oliebollen

Snel naar recept

Oh jongens… Als ik mijn eigen gevoel volg dan staat hierboven geen oliebollen maar deegballen. Want vandaag deel ik mijn recept voor koemelkvrije oliebollen zonder vulling. En dat is nu eenmaal alleen maar deeg. Ook deze worden hier jaarlijks gemaakt. En zijn de grote favoriet van Rosalie.

Verwarrend hoor die namen…

Misschien ligt het aan mij maar ik heb het idee dat er ook op oliebollengebied de laatste jaren het één en ander verschoven is. Heette deze oliebollen in het verleden niet altijd sneeuwballen? Of, zoals ik hierboven al zei, deegballen? Ik moet er steeds over na denken wat ik nu moet bestellen als ik bij een oliebollenkraam sta, haha! Bestel ik een oliebol dan krijg ik een deegbol, bestel ik een krentenbol dan krijg ik geen zacht broodje met krenten en/of rozijnen maar de oliebol waar ik voor in de rij sta. Knap als jij nu nog volg wat ik bedoel, haha! Snel terug naar dat waar het echt om draait: Oliebollen zonder vulling.

Wil je dit recept opslaan opslaan op Pinterest? Onderstaande afbeelding helpt je om het recept makkelijk te herkennen en terug te vinden op je Pinterestbord.

Een grote uitdaging

Want het bakken van een goede oliebol zonder vulling is een nog grotere uitdaging dan een gevulde oliebol. Het beslag moet het echt van zichzelf hebben en dat is enorme uitdaging. Daarom voeg ik voor de smaak, naast citroenrasp ook vanillearoma toe. De hoeveelheid van deze laatste meet ik trouwens altijd af in het dopje van het flesje. Mocht je hier niet van houdt dan kan je het gewoon achterwege laten. Eventueel kan je het vervangen door een smaakmaker die jij wel lekker vind, bijv. extra citroenrasp of kaneel.

Koemelkvrij

Normaal gesproken geeft ook melk smaak aan een oliebol, maar bij dit recept gebruik je water. En water is wel nat maar verder is het niets. Door melk toe te voegen voeg je niet alleen vocht maar ook vetten, suikers (lactose) en eiwitten toe. En dus voeg je met melk ook smaak toe. Omdat we de vetten en suikers niet toevoegen met de melk, voeg ik van beide een klein beetje extra toe aan het recept. Niet te veel, want dan krijg je vette of zoete oliebollen, maar gewoon een klein beetje extra. En zo maak je met dit recept dus echt lekkere koemelkvrije oliebollen.

Zet vooral even door als het niet lukt

En natuurlijk zijn lekkere oliebollen altijd nog een kwestie van smaak en vind jij deze misschien niet zo lekker als wij. Of misschien mislukken ze bij jou wel. Dan heb ik in dit artikel voor oliebollen met rozijnen en appel een mooi stukje voor je staan. Laat het er na één poging dus niet bij zitten maar ga op zoek naar dat wat voor jouw wel werkt. Dat geeft zoveel voldoening! Lees dan ook gelijk nog even verder. Dit artikel bevat ook goede tips in het algemeen, zoals over het rijzen van je deeg en het maken van de perfecte ronde bollen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *