Voor een geboorte is het altijd leuk om de kersverse ouders te verrassen met iets lekkers. Het is nog leuker als je dat lekkers zelf gemaakt hebt. Ik neem regelmatig iets lekkers mee als we op kraamvisite gaan. De ene keer heb je wat meer tijd dan de andere keer. Voor deze geboorte truffels heb je niet zoveel tijd nodig, dat kan weleens handig zijn. En je hebt er ook niet zoveel ingrediënten voor nodig. Dat is ook altijd een fijne bijkomstigheid.

Een snel recept
Deze geboorte truffels zijn een makkelijk en snel recept dat je even tussen andere bezigheden door kan maken. Als eerste maak je een ganache door slagroom aan de kook te brengen en daar chocolade in te laten smelten. Is de ganache opgesteven dan klop je het luchtig, zodat er een soort chocolademousse ontstaat. Na het maken van de bollen is het alleen nog een kwestie van door de muisjes of hagelslag heen rollen. Bewaar de ganache truffels bij voorkeur in de koelkast, maar serveer ze op kamertemperatuur. Dan zijn ze het allerlekkerst.
Welke chocolade kies jij?
Voor je deze truffels gaat maken moet je een paar dingen beslissen. De eerste daarvan is: Welke chocolade wil je gebruiken? Zelf heb ik pure chocolade gebruikt. Maar je kan ook kiezen voor melk of witte chocolade. Let er op dat de verhouding voor de ganache dan wel anders zijn. Voor melkganache gebruik je twee keer zoveel chocolade als van pure chocolade en kieze je voor witte chocolade dan gebruik je zelfs drie keer zoveel chocolade. Doe je dit niet dan is de kans groot dat de ganache vloeibaar blijft. Hou er ook rekening mee dat er in melk en witte chocolade meer suiker zit dan in pure chocolade. Proef dus even of het nodig is om extra suiker toe te voegen.

Hagelslag of muisjes?
En dan is de volgende vraag: Gebruik je (mini)muisjes of hagelslag om de truffels door te rollen? Zelf heb ik voor een mix van deze twee gekozen. De minimuisjes koop je o.a. bij de Candyshop in zowel roze/wit als in blauw/wit. De hagelslag heb ik bij Bouwhuis baktotaal gekocht en ook deze worden verkocht in het roze/wit en in het blauw/wit. De leuke roze en blauwe babyvoetjes zijn van FunCakes en verkopen ze bij een flink aantal verkooppunten door heel Nederland. Zelf kocht ik ze ook bij de Candyshop, maar helaas kan ik ze daar niet online vinden.

Meer geboorte inspiratie
Ben je op zoek naar nog meer geboortetraktaties? Naast deze geboorte truffels vindt je op Bakkriebels nog meer leuke recepten zoals geboorte chocolate chip koeken, geboorte melo cakes en een leuke en lekkere variatie op zandkoekjes. Nog meer inspiratie vind je in de rubriek ‘Geboorte’.
Koemelkvrij
Het is mogelijk om deze truffels koemelkvrij te maken. Hiervoor gebruik je geen gewone slagroom maar Soya Whipping. Alleen pure chocolade is over het algemeen koemelkvrij, maar controleer altijd de verpakking of dit daadwerkelijk zo is. Het is dus niet mogelijk om deze truffels met normale melk of witte chocolade te maken als je een koemelkallergie hebt. Je kan de chocolade vervangen voor een vegan variant. Omdat ik dit zelf nog nooit gedaan heb weer ik niet met zekerheid te zeggen of je aanpassingen aan het recept moet doen. Hou er ook rekening mee dat de hagelslag die ik gebruikt heb melk bevat. De muisjes bevatten geen melk.
Geboorte truffels
Ingrediënten
- 125 gram slagroom of soya whipping
- 125 gram pure chocolade
- 10 gram roomboter of VioBlock
- 1 zakje vanillesuiker
- muisjes of hagelslag naar eigen wens
- overige decoratie naar eigen wens
Instructies
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Breng de slagroom in een pannetje aan de kook. Voeg ook de vanillesuiker toe.
- Breek de chocolade in kleinere stukken.
- Zodra de slagroom kookt, schakel je de hittebron uit.
- Voeg dan chocolade toe en laat het 5 minuten, met een deksel op de pan staan.
- Roer tot er een gladde massa ontstaat.
- Voeg dan de boter toe er roer tot dit opgenomen is.
- Laat de ganache afkoelen tot kamertemperatuur, zet hem dan in de koelkast tot het zo hard is dat je er bolletjes van kunt draaien.
- Maak balletjes met een doorsnede van ongeveer 2-3 cm groot.
- Rol de balletjes door de muisjes en/of hagelslag.
- Decoreer de truffels naar eigen wens.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande foto kan je het recept altijd makkelijk terug vinden.
