chocolade·Geboorte

Geboorte chocoladeletters

Snel naar recept

Het is weer die tijd van het jaar dat er volop Sinterklaas lekkernijen in de winkels liggen. De tijd van kruidnoten, pepernoten en niet te vergeten de chocolade letters. Nu zijn chocolade letters niet alleen leuk om in de schoen te doen. Je kunt er ook super leuke cadeautjes meemaken. Zoals deze geboorte chocolade letters die samen de naam van mijn pasgeboren neefje vormen.

Een persoonlijk cadeau

Voor de geboorte van Boas kreeg ik echt een onwijs tof idee! En omdat het te leuk is om niet met jullie te delen en jullie er mee te inspireren deel ik vandaag dit idee met jullie. Denk nu maar niet dat dit heel ingewikkeld is. Iedereen die weet hoe de magnetron werkt en chocolade in een spuitzak kan doen kan dit maken. Niets kan je tegenhouden om dit bij de eerst volgende kraamvisite cadeau te geven aan de kersverse ouders. Maak het cadeau nog persoonlijker door niet alleen de naam te geven maar op de naam ook wat gegevens te gebruiken, zoals de geboortedatum, geboortetijdstip, geboortegewicht en de lengte van de pasgeborene. Deze gegevens worden regelmatig op een geboortekaartje gedeeld en anders kan je het navragen bij de ouders.

Welke chocolade letters?

Voor deze letters gebruikte ik de melkchocoladeletters van Kruidvat. Niet dat dat iets uitmaakt. Je maakt ze net zo makkelijk met elke andere letter die je maar wilt. Weet je dat de ouders het meest van pure chocolade, hazelnoot of caramel zeezout houden? Dan koop je gewoon die. Het fijne aan de Kruidvat letters is dat ze bij de meeste filialen (nu nog) een groot assortiment hebben en er van alle letters meerdere op voorraad zijn. Slaag je niet bij Kruidvat, loop dan eens binnen bij Hema. Qua formaat kun je voor een grote of kleine letter kiezen. Deze letters zijn gemaakt met het grotere formaat. Persoonlijk vind ik dat net wat fijner omdat je daar wat meer decoratie op kwijt kan.

Makkelijke spuitchocolade

De witte chocolade wordt er op gespoten. Je maakt deze spuitbare chocolade door chocolade te smelten, terug te koelen en te mengen met witte chocolade pasta. Ja, het broodbeleg! Daarna doe je het in een spuitzak met een gekarteld spuitmondje en spuit je het op de letters. Deze manier van spuitchocolade maken is makkelijker, dan de manier met luchtig opgeklopte boter. Daarmee zit je altijd te hannessen dat de hoeveelheid boter eigenlijk te klein is om luchtig te kunnen kloppen. Heb je de chocolade goed gemengd met de pasta dan is kan het zijn dat je nog even een beetje geduld moet hebben tot de chocolade zo koud is dat hij nog goed spuitbaar is, maar niet meer uitloopt. Is de chocolade gelijk al iets te hard? Pak een föhn en verwarm de chocolade door warme lucht er op te blazen. Niet te lang doen en goed door roeren.

Chocolade spuiten

Heb je nog nooit chocolade opgespoten? Dan is het wellicht verstandig om even op een bakpapier te oefenen. Na het oefenen kan je de gebruikte chocolade terug doen in de spuitzak en opnieuw gebruiken. Is de chocolade al wel aan het uitharden, verwarm hem dan zoals hierboven beschreven even met de föhn. Wil je liever eerst oefenen zonder te hanessen met terug in de spuitzak doen? Maak deze deze choco-nootjes of deze witte chocolade kraamtraktatie. De hoeveelheid spuitchocolade die ik in dit recept aangeef is voldoende voor ongeveer 5 grote letters.

Even terug naar de fondant decoratie

Voor deze geboorte chocoladeletters gebruikte ik de nieuwste aanwinst in mijn bakkast. Ik ontdekte onlangs de super leuke webshop van Ilza, Koekatelier.nl. Ilza maakt de meest toffe uitstekers en bijhorende stempels. Allemaal eigen ontwerpen. Ook de productie van de uitstekers en de stempels verzorgd ze zelf. Haar webshop maakt mij hebberig, haha! Wat een onwijs lieve, mooie en gedetailleerde ontwerpen heeft Ilza gemaakt! Als allereerste kocht ik het berenhoofdje en het beertje. En kijk hoe mooi gedetailleerd het kopje is na gebruik. Deze twee zijn echt nu al mijn nieuwe favoriet bij geboortetraktaties en/of kraamcadeautjes. Inmiddels groeit mijn verlanglijstje met meer uitstekers. Zo staan daar onder andere de sinterklaas mini’s op. Naast koekuitstkers en bijpassende stempels maakt Ilza ook gepersonaliseerde taarttoppers. Dat is nog eens fijn en handig! Je hoort het: Jullie gaan vast nog vaker uitstekers o.i.d. van Koekatelier langs zien komen.

Koemelkvrij

Het is mogelijk om deze letters en de decoratie koemelkvrij te maken. Kies voor een pure chocolade letters, repen en pasta. Vergeet niet van ieder product afzonderlijk te controleren of ze koemelk bevatten. Ik heb deze manier van spuitchocolade maken al meerdere keren getest met andere soorten chocolade, behalve met pure chocolade. Ik weet daarom niet zeker of hiervoor de verhoudingen hetzelfde zijn. Bij melkchocolade is dit wel het geval.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *