Vandaag deel ik een van mijn favoriete en veel gebruikte recepten met jullie. Perfect voor deze tijd van het jaar. De appeloogst is in volle gang en aankomende zaterdag zijn er diverse fruiteelt bedrijven waar je zelf je appels kan plukken tijdens de landelijke appelplukdag. Ik gebruik dit recept als vulling voor appeltaarten, pannenkoeken… uhm… echt van alles! Soms laat ik de rozijnen weg, snij ik de appel in minder fijn en doe ik er geen custard maar maïzena in en dan eten wij het in plaats van groente. En met succes! Dat is een van de weinige avonden dat ik niet hoef aan te sporen dat er gegeten moet worden. Maar vandaag deel ik hem gewoon zoals ik hem gebruik in mijn zoete baksels:
Dit heb je nodig:
150 gram appel bijv. elstar of jonagold
25 gram rozijnen
10 gram suiker
1 gram kaneel
10 gram custard
100 ml water
25 ml appelsap
Zo ga je te werk:
Wel de rozijnen ongeveer een half uur in ruim water.
Schil de appel en snij hem in dobbelsteentjes van ongeveer 5 mm.
Doe de appelblokjes in een steelpan.
Voeg overige ingrediënten toe.
Zet de hittebron middelhoog aan en roer tot het vocht indikt.
Zet de hittebron zacht, doe een deksel op de pan en laat het 10 minuten smoren. Roer er eventueel 1 of 2 keer door met een spatel.
Tips:
De vulling is zowel warm als koud te verwerken.
De vulling kan meegebakken worden.
Dit recept wordt gebruik in bijv. de appeltaartkoekjes en in de appelvlaaitjes
3 gedachten over “Appelvulling”