Gebak en Tartelettes

Appel – Room soezen

Snel naar recept

Er liggen nog een paar soezen recepten te wachten tot ze uitgewerkt worden. Zo af en toe kan ik er weer eens één afstrepen. En vandaag strepen we de Appel – Room soezen af. Dit zijn hele luxe appeltaartjes met Zwitserse room en slagroom, verpakt in een soes met een heerlijk knapperig laagje koekdeeg. Eet ze zo vers mogelijk want dan zijn ze het aller, allerlekkerst!

Wel appel en room maar geen appel – room

Het is echt al bijna een jaar geleden dat ik deze verrukkelijke appel – room soezen maakte. Jasper trakteerde er zijn collega’s op. Binnen nu en een maand viert hij weer zijn verjaardag en mag ik opnieuw een traktatie maken. Yes! Ik ben er al over uit wat het gaat worden, maar ik ben nog niet helemaal uit over de smaakvariaties voor dit jaar. Eén ding weet ik wel: Geen appel – room voor dit jaar. Misschien wel appel en misschien ook room maar deze keer niet samen in één taartje / gebakje verwerkt. Hoewel ik dit wel echt een verrukkelijke combinatie vind. Het smaakt een beetje naar de herfst. Maar dan zonder het zware dat herfstige smaken soms hebben. Het smaakt licht en luchtig. Dat kunnen we zo eind januari wel gebruiken, toch? Ik weet niet hoe het bij jullie is maar rond deze tijd van het jaar kijk ik altijd enorm uit naar de lente.

Tijgersoezen

Ik vind tijgersoezen echt de allerlekkerste soezen die er zijn. Wist je trouwens dat soezen ook mooier bakken dankzij dat dunne koeklaagje bovenop? Ze rijzen harder en worden prachtig rond van vorm. En wanneer je ze nog maar net gebakken en gevuld hebt, is het koeklaagje nog heerlijk knapperig. Zie het dan maar eens bij één soes te houden. Zodra de soezen afgekoeld zijn kan je ze gelijk al vullen. Het afkoelen van de soezen gaat nog sneller wanneer je het bovenste kapje er afsnijd zodra ze uit de oven komen. Doe dit wel met een goed scherp gekarteld mes, zo kan je het mooiste snijden. Omdat je allemaal ongelijke kapjes eraf snijd, steek je daarna met een klein rond uitsteekvormpje een mooi kapje uit. Dit maakt je soezen mooier.

Is dit een recept om te onthouden? Zeker weten van wel, ja! Sla daarom onderstaande afbeelding op één van je Pinterest borden op.
Appelvulling

De appelvulling die ik in dit recept gebruik is al een jaren lange favoriet in ons gezin. Vooral Steven is er gek op. Soms pas ik hem iets aan. Zo is het voor dit recept bijvoorbeeld belangrijk dat je de appel in kleine dobbelsteentjes snijd. Hierdoor maak je het jezelf makkelijker om de soezen te kunnen vullen want de opening bovenin de soezen is nu ook weer niet zo groot. Het kan zijn dat je nog wat appelvulling over hebt, dit is heerlijk om zo op te eten maar je kan er ook een variatie op deze lekkere appeltaartkoekjes mee maken. Sowieso is dat een lekker receptje om eens een keer te maken.

Zwitserse room

Eigenlijk ben ik altijd een beetje aan het smokkelen wanneer ik Zwitserse room maak. Weet jij waarmee? Check andere recepten op internet maar eens en dan zal je zien dat daar zelden gelatine in gebruikt wordt. Toch voeg ik het eigenlijk altijd toe. Dat komt doordat ik hem tegenwoordig bijna altijd koemelkvrij maak. Een koemelkvrije Zwitserse room is slapper en verliest eerder zijn stevigheid. Wil je liever geen gelatine gebruiken? Dan kan je ervoor kiezen om het gewoon achterwege te laten.

Koemelkvrij

Het is mogelijk om deze soezen koemelkvrij te maken. Gebruik hiervoor alleen water in het soezen beslag. Gebruik geen roomboter maar een kwalitatief goede plantaardige roomboter vervanger,. Dit geldt zowel voor de boter in het soezenbeslag als voor de boter in de tijgerlaag. Voor de Zwitserse room gebruik je het beste havermelk en soya Whipping. Ook als vervanger voor de slagroom gebruik je soya whipping. Helaas is mascarpone slecht te vervangen voor een koemelkvrij ingrediënt. Gebruik daarom een half zakje klop-fix. Soya whipping blijft niet zo lang mooi opgeklopt. Garneer de soezen daarom pas vlak voor het serveren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *