Grote koeken

Amandel – Appeltaart plaatcake

Het was 2016, toen ik een heerlijk recept voor een appeltaartvulling plaatste. Een vulling die ik zelf regelmatig maak maar waar ik nog maar zelden een variatierecept meegedeeld hebt. Daarbij komt dat die variaties ook nog eens lang geleden zijn. Oeps… En dat terwijl die vulling zo lekker is! Het hoeft ook helemaal niet echt ingewikkeld of lastig te zijn. Dat bewijst deze super smeuïge appeltaartcake. Dat smeuïge komt mede door het gebruik van het amandelmeel in het cakebeslag. Wist jij dat cake hierdoor smeuïger is en blijft? Bijkomend voordeel is de amandelsmaak. En die wordt in deze plaatcake extra versterkt door het gebruik van amandelspijs en geschaafde amandelen.

Nu we allemaal zoveel mogelijk thuis zijn en blijven, heb ik besloten om de komende twee weken vijf recepten per week met jullie te delen. Op de zaterdagen en zondagen na, komt er iedere dag een recept online. Makkelijke recepten, met ingrediënten die goed verkrijgbaar zijn en waar je misschien niet eens het huis voor uit hoeft.

Dit heb je nodig voor een plaatcake van 25-20 cm:
Voor de cake:
2 m eieren
100 gram harde boter op kamertemperatuur
100 gram suiker
snuf zout
75 gram zelfrijzend bakmeel
50 gram amandelmeel
Voor de vulling:
75 gram amandelspijs
150 gram appel bijv. elstar of jonagold
25 gram rozijnen
10 gram suiker
1 gram kaneel
10 gram custard
100 ml water
25 ml appelsap
amandelschaafsel

En verder:
Pan met deksel
Bakje met water
Bakpapier
Mesje of kaasschaaf

Zo ga je te werk:
Bekleed de bakvorm met bakpapier
Verwarm de oven voor 175 graden.
Begin met het maken van de appelvulling:
Wel de rozijnen ongeveer een half uur in ruim water.
Schil de appel en snij hem in stukjes van  1 tot 1,5 cm.
Doe de appelblokjes in een steelpan.
Voeg overige ingrediënten toe.
Zet de hittebron middelhoog aan en roer tot het vocht indikt.
Zet de hittebron zacht, doe een deksel op de pan en laat het 10 minuten smoren. Roer er eventueel 1 of 2 keer door met een spatel.
Maak dan de cake:
Mix hiervoor de boter met de suiker en het zout licht en luchtig in ongeveer 10 minuten.
Voeg de eieren één voor één toe. Voeg het tweede ei pas toe als het eerste ei goed opgenomen is.
Voeg het zelfrijzend bakmeel en het amandelmeel toe. Spatel het door elkaar.
Spreid het cakebeslag uit over de bodem van de vorm.
Snij of schaaf dunne plakjes van de amandelspijs. Verdeel ook deze over de vorm.
Verdeel de appelvulling over het amandelspijs. Zorg dat je ongeveer 1 cm aan alle kanten van de rand overhoud.
Bestrooi de appelvulling met amandelschaafsel.
Bak de cake in het midden van de oven in ongeveer 30 minuten lichtbruin en gaar.
Bestrooi de cake, na afkoelen en vlak voor serveren eventueel met wat poedersuiker.

Wil jij dit recepten bewaren om later te maken? Pin onderstaande afbeeling dan op Pinterest

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *