Overige

DIY sprinkles brands / medley’s

Heel erg hip zijn op dit moment sprinkles. En dan niet de simpele busjes met discodip of gekleurde ‘hagelslag’ die je bij de supermarkt of de bakwinkel koopt maar de luxere variant. Die waar meerdere soorten en maten door elkaar gemixt zijn tot één geheel. Ze worden ook wel Medley’s of Brands genoemd. Tot voor kort waren deze door elkaar gemixte sprinkles alleen te koop in het buitenland. De eerste die daar een beetje verandering in bracht was FunCakes. Zij brengen sinds vorig jaar een aantal van dit soort mixen op de markt. Sinds kort zijn er ook drie Nederlandse webshops die van deze sprinkle mixen op de markt brengen. Ik ben vooral favoriet van de blends van Dots&Peas. Ook de mixen van de DutchSprinklesshop zijn ontzettend leuk. En wat ik ook super vind is dat je bij hun webshop diverse sprinkles op kleur kan bestellen. Dus bijvoorbeeld gele discodip of roze hagelslag. De derde (en voor zover ik weet) laatste Nederlandse webshop is SugarHigh de luxe. Bij welke webshop ik ook kijk: Ik kan niet beslissen welke ik de leukste vind! En dat betekend dat ik uiteindelijk nog steeds niets besteld heb bij een van de drie. Eerlijk gezegd is dat niet kunnen beslissen ook niet de enige reden dat ik nog steeds niets besteld heb. Er staan in mijn bakkast namelijk een stuk of 30 potjes aangebroken sprinkels.

Dit is dus nog niet alles 😉

Zoals je ziet zijn sommige nog bijna vol en andere bijna leeg. Telkens als ik een potje zie waar de inhoud mij van aanspreek dan verdwijnt die er bij in de bak kast. Mede daardoor zijn sommige potten dus ook gewoon nog vol en ongeopend. Zoals je ziet komen ze overal vandaan. Ik heb er van: FunCakes, Aldi, Action, Em-Te. Er zijn er ook een paar die uit het buitenland komen. Zo was ik pas met in België aan het winkelen en kocht ik daar ook 2 potjes.

Zo vulde ik pas mand met alle sprinkels. Ik besloot zelf te gaan mixen tot medleys. En dat pakte leuk uit. Verslavend bijna zou ik zo zeggen 😉 Ik ben er echt fan van om dit zelf te doen. De bestaande zakjes zijn vaak net niet wat ik zoek en altijd veel meer dan ik zou willen. Ik vind het leuk om een mix 1 of 2 keer te gebruiken en dan weer een nieuwe combinatie te maken. De mixen die ik nu zelf maak zijn kleine hoeveelheden.

Zo maakte ik bijvoorbeeld deze mix om een chocoladebark te maken voor iemand die zwanger is:

Deze mix bestaat uit:

Roze/witte discodip, blauw/witte discodip, Roze / witte en blauwe soft parels, roze hartjes, witte ‘schildjes’ en blauwe smarties.

En dit zijn de sprinkles los in bakjes. Zo zie je dat de hartjes eigenlijk uit een Valentijns mix komen en de witte schildjes uit een winter blend. Ik haal deze er bij voorkeur uit met een (niet voor andere doeleinde gebruikte) splintertrekker. Sneller is natuurlijk om het met je handen te doen. Prima als de medley voor eigen gebruik is maar voor een ander zou ik het niet doen 😉

En wat vind je van deze snoeperige medley:

Hiervoor gebruikte ik wel 7 verschillende potjes sprinkels. Alleen de (soft) parels kwamen al uit 4 verschillende potten. De snoepjes heb ik helaas nog niet in Nederland gevonden. Ik kocht ze bij de Casa in Wijnechem (België) en heb nu spijt dat ik niet nog meer potjes meegenomen heb. Ze zijn leuk in zoveel medley’s!

Als Steven uit school komt vind hij deze minidonuts erg lekker. En dat was een mooi doel voor deze medley.

 

En dan nog even een heel simpel voorbeeld. Zonder dat er uitzoek werk aan te pas kwam:

Dit kan jij ook met al die doosjes die jij wellicht ook ergens heb staan. Het is onmogelijk om hier een ‘recept’ compleet met gewichten voor te maken. Ik mix vooral op gevoel. Bovendien heb jij misschien wel hele andere potjes sprinkles in de kast staan.

 

Hoe pak je dit mixen aan?

Zorg dat je een aantal kleine bakjes bij de hand heb waar je dingen op kleur in kan doen en ook niet onbelangrijk: om de medley in te maken.

Zorg dat je een splintertrekker of handschoenen bij de hand heb voor het uitzoek werk.

In mijn hoofd heb ik van te voren al een beetje zitten wat ik wil maken. Ik weet niet hoe het er uit komt te zien maar meestal wel waar ik het voor wil gebruiken of welke thema ik er aan wil geven.

Heb je dat helder dan begin ik met een klein beetje van de kleinste sprinkels bijv. discodip.

Hier leg ik een paar grotere bijpassende sprinkles bij. Zo kan je ziet of je het wel of niet leuk vind. Is het wat je zoekt? Dan kan je er meer bij doen. Ben je niet tevreden? Dan kan je de grote sprinkles er makkelijk uit halen.

Ben je tevreden over de 2e stap? Dan kan je doorgaan met nog een soort of meerdere er bij te mixen. Zelf hou ik aan dat ik niet meer dan 5 a 6 soorten sprinkles door elkaar wil hebben.

Ook is het belangrijk dat kleuren goed op elkaar afgestemd zijn. De ene blauwe sprinkle is de andere niet. Het is niet altijd storend maar soms kan het behoorlijk vloeken.

Mocht je nu aan het mixen zijn met bijv. discodip en ‘hagelslag’ dan is het erg lastig om deze weer van elkaar te scheiden. Zelf heb ik een potje voor dit soort gevallen. Daar verdwijnt het dan in en ik gebruik ze dan bijvoorbeeld als extraatje voor de kinderen op een boterham met pasta.

Ook voor de feestdagen bijvoorbeeld kerst of Valentijn kan je zo je eigen sprinkles maken:

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *