Oef! Wil je eens iets anders, iets lekkers als lunch? Maar kan jij, net als mij, dat broodje niet helemaal loslaten? Maak dan deze roombroodjes met aardbeien en frambozen eens. Fantastische lekker! Echt geloof me! Na deze broodjes, wil je geen standaard puddingbroodje meer maar alleen deze luxe versie met banketbakkersroom, jam, Zwitserse room en vers fruit. En natuurlijk overdrijf ik nu NIET! Deze broodjes zijn echt de lekkerste.
Gistangst
De laatste tijd heb ik steeds meer plezier in het bakken van allerlei soorten broodjes. Het begon met de workshop die ik bij Mannin van Baksels.net volgde. Ik volgde die workshop aan de ene kant om mijn gistangst te overwinnen en aan de andere kant ook om, met onze koemelkallergie toch bolletjes e.d. te kunnen blijven eten. Gistangst heb ik inmiddels niet meer, het is eerder de andere kant opgeslagen. Ik bak nu echt heel veel met gist. Sowieso voor ieder weekend onze eigen bolletjes en krentenbolletjes. Daarnaast ben ik heel veel bezig met andere lekkere broodjes, zoals deze roombroodjes. Weet jij ook niet helemaal wat je met gist kan en moet? Dan is een workshop bij Mannin zeker een aanrader!
Verrijkt deeg
Voor deze roombroodjes met aardbeien en frambozen gebruikte ik een ander recept dan dat ik voor mijn koemelkvrije zachte broodjes gebruikt. Dit recept is een verrijkt deeg omdat er meer boter in zit. De boter voeg je pas toe nadat het deeg al gekneed is en je een velletje van dat deeg kan trekken. Het deeg is klaar als de boter helemaal opgenomen is in het deeg. Eerst ‘schrikt’ het deeg van de boter en valt het uit elkaar. Als je doorkneed ontstaat er echt een heel soepel deeg dat zo lekker aanvoelt. Ja, echt! Dit deeg voelt fantastisch aan in de hand.
Rijk gevuld
Bij een broodjeszaak als Delifrance koop je rijk belegde broodjes. Deze broodjes zijn niet rijk belegd, maar rijk gevuld. Je bakt namelijk een banketbakkersroom mee, daarna vul je het holletje op met wat jam, gevolgd door een heerlijke Zwitserse room. Zelf gebruikte ik maar de helft van de Zwitserse room die ik in dit recept voor jullie aangegeven heb. Ik was wat te zuinig en spoot alleen de rozet room die jullie zien. Tijdens het proeven van de boodjes kwam ik erachter dat ze makkelijk nog wat meer gevuld konden worden, zonder dat jullie daar iets extra’s voor hoefde te doen. Wees dus gerust royaal met de Zwitserse room, daar wordt het broodje alleen maar lekkerder van.
Koemelkvrij
Deze broodjes zijn door mij koemelkvrij gemaakt. In het recept voor de broodjes hoef je geen aanpassingen te maken. Met de vulling ligt dit iets anders. Mijn persoonlijke voorkeur heeft het gebruik van Soya Whipping voor het maken van banketbakkersroom en Zwitsterse room. Voor een koemelkrijke banketbakkersroom gebruik je melk, deze melk vervang ik dus voor Soya Whipping. Soya Whipping is het enige ingrediënt waar je rekening mee moet houden als je een koemelkallergie hebt.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Met onderstaande afbeelding kan je het recept altijd makkelijk achterhalen.
Roombroodjes met aardbeien en frambozen
Ingrediënten
- voor de broodjes
- 250 gram broodbloem
- 5 gram gist
- 3,5 gram zout
- 5 gram suiker
- 25 gram ei
- 40 gram boter op kamertemperatuur
- 115 gram handwarm water
- voor de vulling en Zwitserse room
- 30 gram framboos-aardbeienjam
- 2 m eieren
- 15 gram custard
- 4 zakjes vanille suiker
- 30 gram fijne kristalsuiker
- 500 gram Soya Whipping of 375 gram melk en 125 gram slagroom
- 2 blaadjes gelatine
- overige
- 250 gram aardbeien en frambozen
- 30 gram aardbeien / frambozenjam
Instructies
- Leg de gelatine in ruim koud water.
- Doe de bloem in een kom, voeg hier het zout, de suiker en de gist aan toe.
- Roer het met je handen door elkaar.
- Voeg het ei en het water toe en kneed het tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken. Dit duurt ongeveer 15 minuten.
- Voeg de boter toe en kneed ook de boter door het deeg. In eerste instantie ‘schrikt’ het deeg en valt het uit elkaar, kneed gewoon door tot het deeg de boter ongenomen heeft.
- Kneed dan nog een paar minuten na om er zeker van te zijn dat de boter goed door het deeg gekneed is.
- Laat het deeg, afgedekt een half uur rusten.
- (Gebruik je Soya Whipping weeg dan 125 gram af en zet dit terug in de koelkast voor later.)
- Maak de banketbakkersroom. Meng hiervoor de custard met een klein beetje soya whipping of melk.
- Meng het ei met de beide suiker soorten.
- Voeg het custardmelk mengsel toe en roer het er goed door.
- Voeg de overige melk / soya whipping toe en roer ook dit er door.
- Breng het aan de kook op het gas of in de magnetron en kook tot het de gewenste dikte heeft.
- Weeg de 200 gram gele room af en zet dit even opzij.
- Dek de overige banketbakkersroom af met folie en zet het apart tot gebruik.
- Laat de 200 gram gele room een paar minuten afkoelen, knijp de gelatine blaadjes uit en los ze op in de hete room.
- Roer tot de gelatine opgelost is in de room.
- Dek het af met plasticfolie en laat het afkoelen tot kamertemperatuur. Zorg dat je de room met en zonder gelatine niet door elkaar kunt halen.
- Verdeel het deeg in 6 bollen en bol deze op tot strakken bollen.
- Dek de bollen af en laat ze opnieuw 30 minuten rusten.
- Bestrooi de bollen met bloem, druk stevig een glas erin en verwijder voorzichtig het glas van het deeg.
- Vul de holletje elk met 1/6 deel van de gele room zonder gelatine.
- Laat de bollen nogmaals 30 minuten rusten / rijzen.
- Verwarm de oven voor op 240 graden.
- Verlaag de oven temperatuur naar 200 graden.
- Bak de broodjes in het midden van de oven in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de broodjes volledig afkoelen.
- Klop de slagroom / overige soya Whipping lobbig.
- Spatel de slagroom door de overgebleven gele room (met de gelatine).
- Laat het zo nodig even opstijven in de koelkast.
- Doe de Zwitserse Room in een spuitzak met spuitmondje en spuit op/in elk broodje een flinke toef room.
- Garneer de broodjes met de aardbeien en frambozen.
- Doe wat poedersuiker in een theezeefje en bestrooi ieder broodje met ruim poedersuiker.
- Bewaar de broodjes tot serveren in de koelkast.
Een gedachte over “Roombroodjes met aardbeien en frambozen”