Hou jij van een Rum-Rozijnen tompouce? Rum-rozijnen zijn voor mij vooral een smaak van vroeger. Maar toen Jasper tompouces op zijn werk trakteerde waren de rum-rozijn tompouces als eerste op. En eigenlijk waren er nog wel meer van zijn collega’s die deze tompouce wilden proeven. Ik verbaasde mij daar een beetje over. Ben je benieuwd waarom? Lees dan vooral even het kopje ‘Jeugdherinnering’.
Ron Abuelo 7 anos rum
Naast de klassieke tompouce is een rumtompouce ook een hele bekende, voor mij één van de redenen om me er aan te wagen. Om er net iets extra’s aan toe te voegen werd het een rum-rozijn tompouce. De rum die ik in deze tompouces gebruikte stond al even in de kast. Speciaal te wachten tot ik een keer rum-rozijnen zou maken. Ik kreeg het flesje Ron Abuelo Rum eind 2020 in de kerstfoodybox van Kroon op het werk. Dit was een mooie gelegenheid om de rum te gebruiken. Deze Ron Abuelo rum heeft ongeveer 7 jaar gerijpt en daardoor een krachtige en volle smaak. De smaak van deze rum past perfect bij gedroogd fruit en dus bij rozijnen. Ik gebruikte een flesje van 50 ml rum. Een grote fles van deze rum is o.a. online te koop bij ‘De Drankenier’.
Rum-rozijnen
Om de smaak van de rum zoveel mogelijk in de rozijnen te laten trekken liet ik de rozijnen een hele nacht weken in de rum. Op deze manier trekt de rumsmaak goed in de rozijnen en geven ze een heerlijke smaak af in de tompouces. Na een nacht weken zijn de rum-rozijnen klaar voor verdere verwerking. In het geval van deze tompouces betekend dat zowel de rozijnen als de overige rum in de Zwitsterse room vulling verwerkt worden.
Jeugdherinneringen
Eerlijk gezegd ben ik er zelf niet zo gek op, maar dat heeft vooral te maken met een jeugdherinnering, haha. Als meisje van een jaar of 7 heb ik ooit een rum-tompouce op mòeten eten. Mijn tante kocht speciaal voor ons tompouces omdat wij daar zo van hielden, maar wist dus niet dat het een rum-tompouce was. Van mijn moeder mochten we nu eens een keer niet laten merken dat we het lekker vonden en dus at ik tegen heug en meug mijn rum-tompouce op. Hebben jullie ook van die jeugdherinneringen?
Bladerdeeg in’s en out’s
Het maken van tompouces wordt altijd gezien als een lastige klus. En ergens is het ook een uitdaging. Daarom is het goed om vooraf een aantal dingen te weten. Allereerst is het zo dat een tompouce een afmeting heeft van 10x4cm heeft. Zelf bakte ik één plak bladerdeeg voor 6 tompouces. Een tompouce heeft zowel een boven als een onderkant van bladerdeeg, wat betekend dat je een plak bladerdeeg van 20x24cm nodig heb. Dit geldt voor een plak gebakken bladerdeeg, want bladerdeeg krimpt altijd in de oven. Daarnaast is een plak bladerdeeg na het bakken nooit helemaal recht, wat inhoud dat je ook nog rekening moet houden met het afsnijden van randjes. Daarom rol ik het bladerdeeg uit tot een plak van ongeveer 25×30 cm. Zo hou je rekening met 2 cm krimp, 2 cm om af te snijden en 1 cm extra speling.
Fondantglazuur
Op een tompouce hoort een laagje fondantglazuur. Inmiddels heb ik meerdere progingen gedaan om dit zelf te maken. Iets wat me nog steeds niet goed bevalt en een stuk makkelijk kan. Toen ik deze tompouces ging maken koos ik dan ook voor de weg van de minste weerstand en kocht ik fondantglazuur bij Bouwhuis baktotaal. Deze fondantglazuur is perfect voor op tompouces! Bij baktotaal verkopen ze glazuur in verschillende kleuren. De witte glazuur is zowel in een pot van 300 gram als van 1 kg verkrijgbaar.
Koemelkvrij
Het is mogelijk om deze tompouces koemelkvrij te maken. Gebruik dan originieel bladerdeeg van koopmans of een andere vegan / koemelkvrije bladerdeeg. Een belangrijk ingrediënt van de tompouce vulling is melk, deze vervang ik door soya whipping. Op deze tompouces zit een toef slagroom. Het is bijna onmogelijk om een mooie toef met Soya Whipping te maken die uren lang stijf blijft. Je kunt daarom beter kiezen voor een andere decoratie op de tompouce.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest om later te maken? Gebruik onderstaande afbeelding zodat je het recept altijd makkelijk terug kunt vinden.
Rum-Rozijnen tompouce
Ingrediënten
- voor het bladerdeeg
- 300 gram bladerdeeg / 7 plakjes
- 150 gram fondant glazuur
- 10 gram pure chocolade
- 2 eetlepels poedersuiker
- 50 gram witte chocolade
- voor de rum-rozijnen
- 80 gram rozijnen
- 50 ml rum
- voor de Zwitserse room
- 3 blaadjes gelatine
- 4 zakjes vanille suiker
- 35 gram maïzena
- 400 ml melk
- 50 gram suiker
- 250 ml slagroom
- voor de afwerking
- 300 gram fondantglazuur
- 25 gram pure chocolade
- 125 ml slagroom
- 25 gram mascarpone
- 1 zakje vanille suiker
- decoratie naar eigen inzicht
Instructies
- Week de rozijnen een nacht in de rum.
- Laat de blaadjes gelatine ruim van te voren weken in een bakje koud water.
- Leg twee vellen bakpapier klaar en zet twee bakplaten klaar.
- Laat het bladerdeeg ontdooien.
- Maak intussen alvast een gele room. Dit doe je door de suiker met de maïzena en een beetje melk tot een glad papje te roeren.
- Voeg scheutje na scheutje de rest van de melk toe en roer telkens opnieuw tot een gladde massa.
- Kook de gele room in een pan of in de magnetron tot het de gewenste dikte heeft.
- Laat het ongeveer 3 minuten afkoelen. Knijp dan de gelatine blaadjes goed uit en leg deze op de gele room.
- Roer de gelatine goed door de gele room heen.
- Spreid de gele room uit over een bord en leg er een vel folie op. Laat het zo afkoelen tot kamertemperatuur.
- Leg de plakken bladerdeeg op elkaar en rol het uit tot een lap van ruim 25×35 cm.
- Prik met een vork gaatjes in het bladerdeeg.
- Snij de randen recht zodat de rechthoek van 25×35 cm ontstaat.
- Leg een vel bakpapier op een omgekeerde bakplaat.
- Leg daarop het bladerdeeg. Laat het bladerdeeg afgedekt een half uur rusten.
- Verwarm intussen de oven voor op 240 graden.
- Bestrooi het bladerdeeg met de poedersuiker.
- Zet de bakplaat met het bladerdeeg in het midden van de oven.
- Leg er een tweede vel bakpapier op en schuif de tweede bakplaat in de oven. Zorg dat er zo min mogelijk ruimte tussen de bakplaten inzit. Op deze manier voorkom je luchtbellen in het bladerdeeg.
- Verlaag de oventemperatuur naar 210 graden en bak het bladerdeeg in ongeveer 15-20 minuten goudbruin en gaar.
- Laat het bladerdeeg volledig afkoelen.
- Snij het bladerdeeg nu zodat het een formaat heeft van iets meer dan 20 cm breed en ongeveer 25 cm lang. Snij het bladerdeeg nu in twee repen van ongeveer 10 cm breed. Gebruik voor het snijden van bladerdeeg een scherp gekarteld (brood)mes.
- Smelt de witte chocolade en bestrijk de beide bladerdeeg plakken aan één zijde met de chocolade.
- Laat de chocolade uitharden.
- Klop de slagroom met de suiker stijf.
- Meng de rum-rozijnen door de gele room. Voeg ook het vocht dat er bij zit toe.
- Meng dit voorzichtig met de stijfgeklopte slagroom.
- Doe de rum-rozijnen room in een spuitzak met een gladde spuitmond.
- Laat het zonodig nog even opstijven in de koelkast.
- Doe 10 gram pure chocolade in een spuitzakje en smelt de chocolade in heet water.
- Verwarm de fondantglazuur tot 39 graden.
- Spreid de fondantglazuur uit over één van de bladerdeeg plakken. Doe dit aan de andere kant dan dat de witte chocolade zit.
- Knip een klein puntje van het spuitzakje met de chocolade af en drizzle de chocolade over de fondantglazuur.
- Gebruik een tandenstoker of bijv. een naald om een patroon te tekenen in de glazuur.
- Laat het glazuur uitharden.
- Leg de andere plak bladerdeeg met de witte chocoladekant naar boven neer.
- Spuit de rum-rozijnen vulling in lange banen op het bladerdeeg.
- Spuit een tweede laag vulling op de eerste banen. (Is jouw vulling nog een beetje slap? Wacht dan even met de tweede laag vulling en leg het bladerdeeg even in de koelkast zodat de eerste banen op kunnen stijven.)
- Leg de tweede plak bladerdeeg op de rum-rozijnen vulling. (Uiteraard met de fondantglazuur naar boven)
- Snij de tompouce in tompouces van 4 cm breed. Gebruik hiervoor een warm gekarteld mes. (dit is het lastigste aan de hele tompouces. Vind je dit lastig? Snij dan eerst de bovenkant in 6 stukken voor je het op de tompouces legt, zo wordt het snijden makkelijker)
- Klop de slagroom voor de afwerking stijf met de mascarpone en de suiker.
- Doe de slagroom in een spuitzak met een stervormige spuitmond en spuit toeven op de tompouces.
- Bewaar de tompouces tot serveren in de koelkast.
Leuk recept lijkt mij erg lekker.
Wat ik mij wel afvroeg bij het recept voor de gele room moet daar geen eidooier in? Hoe wordt het dan de gele kleur.
Hoi Lucia,
Gele room dankt zijn kleur en naam niet aan het eigeel, maar aan de custard. Gele room wordt wel vaak gemaakt met alleen eidooiers, zelf vind ik het altijd zonde om het eiwit over te houden terwijl dat ook prima in de room verwerkt kan worden. Vandaar mijn keuze om hele eieren te gebruiken.
Ik denk dat jij aan banketbakkersroom moet denken? Weet je dat gele room en banketbakkersroom twee hele verschillende recepten zijn? Gele room is eigenlijk een rijke custardpudding. Tegenwoordig wordt dit in 99% van de gevallen ook banketbakkersroom genoemd. Maar eigenlijk wordt echte banketbakkersroom gemaakt met maizena i.p.v. custard, met alleen eidooiers en met een vanillestokje. Als je er meer over wil weten moet je eigenlijk de aflevering van de keurings van waren over banketbakkersroom eens kijken. Hier komt o.a. Cees Holtkamp aan het woord.
Groetjes Adriënne