Gebak en Tartelettes

Rum-Rozijnen tompouce

Snel naar recept

Hou jij van een Rum-Rozijnen tompouce? Rum-rozijnen zijn voor mij vooral een smaak van vroeger. Maar toen Jasper tompouces op zijn werk trakteerde waren de rum-rozijn tompouces als eerste op. En eigenlijk waren er nog wel meer van zijn collega’s die deze tompouce wilden proeven. Ik verbaasde mij daar een beetje over. Ben je benieuwd waarom? Lees dan vooral even het kopje ‘Jeugdherinnering’.

Ron Abuelo 7 anos rum

Naast de klassieke tompouce is een rumtompouce ook een hele bekende, voor mij één van de redenen om me er aan te wagen. Om er net iets extra’s aan toe te voegen werd het een rum-rozijn tompouce. De rum die ik in deze tompouces gebruikte stond al even in de kast. Speciaal te wachten tot ik een keer rum-rozijnen zou maken. Ik kreeg het flesje Ron Abuelo Rum eind 2020 in de kerstfoodybox van Kroon op het werk. Dit was een mooie gelegenheid om de rum te gebruiken. Deze Ron Abuelo rum heeft ongeveer 7 jaar gerijpt en daardoor een krachtige en volle smaak. De smaak van deze rum past perfect bij gedroogd fruit en dus bij rozijnen. Ik gebruikte een flesje van 50 ml rum. Een grote fles van deze rum is o.a. online te koop bij ‘De Drankenier’.

Rum-rozijnen

Om de smaak van de rum zoveel mogelijk in de rozijnen te laten trekken liet ik de rozijnen een hele nacht weken in de rum. Op deze manier trekt de rumsmaak goed in de rozijnen en geven ze een heerlijke smaak af in de tompouces. Na een nacht weken zijn de rum-rozijnen klaar voor verdere verwerking. In het geval van deze tompouces betekend dat zowel de rozijnen als de overige rum in de Zwitsterse room vulling verwerkt worden.

Jeugdherinneringen

Eerlijk gezegd ben ik er zelf niet zo gek op, maar dat heeft vooral te maken met een jeugdherinnering, haha. Als meisje van een jaar of 7 heb ik ooit een rum-tompouce op mòeten eten. Mijn tante kocht speciaal voor ons tompouces omdat wij daar zo van hielden, maar wist dus niet dat het een rum-tompouce was. Van mijn moeder mochten we nu eens een keer niet laten merken dat we het lekker vonden en dus at ik tegen heug en meug mijn rum-tompouce op. Hebben jullie ook van die jeugdherinneringen?

Bladerdeeg in’s en out’s

Het maken van tompouces wordt altijd gezien als een lastige klus. En ergens is het ook een uitdaging. Daarom is het goed om vooraf een aantal dingen te weten. Allereerst is het zo dat een tompouce een afmeting heeft van 10x4cm heeft. Zelf bakte ik één plak bladerdeeg voor 6 tompouces. Een tompouce heeft zowel een boven als een onderkant van bladerdeeg, wat betekend dat je een plak bladerdeeg van 20x24cm nodig heb. Dit geldt voor een plak gebakken bladerdeeg, want bladerdeeg krimpt altijd in de oven. Daarnaast is een plak bladerdeeg na het bakken nooit helemaal recht, wat inhoud dat je ook nog rekening moet houden met het afsnijden van randjes. Daarom rol ik het bladerdeeg uit tot een plak van ongeveer 25×30 cm. Zo hou je rekening met 2 cm krimp, 2 cm om af te snijden en 1 cm extra speling.

Fondantglazuur

Op een tompouce hoort een laagje fondantglazuur. Inmiddels heb ik meerdere progingen gedaan om dit zelf te maken. Iets wat me nog steeds niet goed bevalt en een stuk makkelijk kan. Toen ik deze tompouces ging maken koos ik dan ook voor de weg van de minste weerstand en kocht ik fondantglazuur bij Bouwhuis baktotaal. Deze fondantglazuur is perfect voor op tompouces! Bij baktotaal verkopen ze glazuur in verschillende kleuren. De witte glazuur is zowel in een pot van 300 gram als van 1 kg verkrijgbaar.

Koemelkvrij

Het is mogelijk om deze tompouces koemelkvrij te maken. Gebruik dan originieel bladerdeeg van koopmans of een andere vegan / koemelkvrije bladerdeeg. Een belangrijk ingrediënt van de tompouce vulling is melk, deze vervang ik door soya whipping. Op deze tompouces zit een toef slagroom. Het is bijna onmogelijk om een mooie toef met Soya Whipping te maken die uren lang stijf blijft. Je kunt daarom beter kiezen voor een andere decoratie op de tompouce.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest om later te maken? Gebruik onderstaande afbeelding zodat je het recept altijd makkelijk terug kunt vinden.

5 gedachten over “Rum-Rozijnen tompouce

 1. Leuk recept lijkt mij erg lekker.
  Wat ik mij wel afvroeg bij het recept voor de gele room moet daar geen eidooier in? Hoe wordt het dan de gele kleur.

  1. Hoi Lucia,

   Gele room dankt zijn kleur en naam niet aan het eigeel, maar aan de custard. Gele room wordt wel vaak gemaakt met alleen eidooiers, zelf vind ik het altijd zonde om het eiwit over te houden terwijl dat ook prima in de room verwerkt kan worden. Vandaar mijn keuze om hele eieren te gebruiken.

   Ik denk dat jij aan banketbakkersroom moet denken? Weet je dat gele room en banketbakkersroom twee hele verschillende recepten zijn? Gele room is eigenlijk een rijke custardpudding. Tegenwoordig wordt dit in 99% van de gevallen ook banketbakkersroom genoemd. Maar eigenlijk wordt echte banketbakkersroom gemaakt met maizena i.p.v. custard, met alleen eidooiers en met een vanillestokje. Als je er meer over wil weten moet je eigenlijk de aflevering van de keurings van waren over banketbakkersroom eens kijken. Hier komt o.a. Cees Holtkamp aan het woord.

   Groetjes Adriënne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *