Sommige dingen zijn te lekker om nooit te maken. Rocky road fudge is er daar één van. En deze Rocky Road Fudge heeft, wat mij betreft, de overtreffende trap bereikt. Hazelnoten, hazelnootpasta, marshmallows, jodekoeken en chocolade, wat moet ik er nog aan toe voegen? Oh wacht… Hoe je het maakt natuurlijk!
Vlug klaar
En eigenlijk is er over het maken van Rocky Road fudge niet zoveel te zeggen. Behalve dan dat het vlug klaar. Iedereen kan de was doen, zeggen ze weleens. Nou… Iedereen kan Rocky Road Fudge maken. Geloof mij maar! Je verwarmt al roerend, chocolade en gecondenseerde melk tot de chocolade gesmolten is. Dan roer je er de noten, koeken en marshmallows door en stort het in een cakeblik. Het moeilijkste moet dan nog komen: Wachten!
Heerlijke hazelnoten
Laten we het daarom maar eens over het lekkerste hebben. Want geloof me, deze Rocky Road is zoveel lekkerder als je goede ingrediënten gebruikt. Zo heb ik hier zelf geraapte hazelnoten bij gebruikt. Je moet er wat voor hebben, voor je ze kunt gebruikten maar geloof me: Daarna wil je niet anders meer. Eerst rapen dan laten drogen. Na een paar weken is het tijd om de noten te kraken. De hazelnoten rooster je daarna in de airfryer, zo gepiept. Vind je het kraken een lastig karweitje? Laten we het dan nog even niet hebben over het verwijderen van de velletjes. Veel velletjes zitten door het roosteren al los en die schud je er zo vanaf maar sommige… Daar moet je wat meer moeite voor doen. Denk jij nu: Doei, Adriënne ik koop ze wel! Dan zijn we natuurlijk even goede vrienden. Zo lang je de hazelnoten maar niet verward met walnoten.
Bonne Maman Hazelnootpasta met veel hazelnoten
Iets anders wat deze Rocky Road Fudge onweerstaanbaar lekker maakt is het nieuwste product van Bonne Maman. Na heel veel te lekkere smaken jam heeft Bonne Maman het nu over een andere boeg gegooid. Een maand geleden brachten ze namelijk een hazelnootpasta met lekker veel hazelnoten op de markt. Deze pasta bevat maar liefst 20% hazelnoten en dat proef je! Deze pasta heeft een heerlijke rijke hazelnootsmaak.
De proef op de som
Natuurlijk nam ik, ondanks dat het geen koemelkvrije pasta is, de proef op de som. Ik zette 3 soorten hazelnootpasta’s naast elkaar. Allereerst mijn allereerste liefde: Nutella. En als je dan ontdek dat je niet meer mag, ga je natuurlijk op zoek naar een tweede liefde. Dat is Damhert Lactose vrije hazelnootpasta, die overigens helemaal koemelkvrij is. Deze twee hazelnootpasta’s bevatten allebei 13% hazelnoten. De derde in deze smaaktest was uiteraard de Bonne Maman Hazelnootpasta met maar liefst 20% hazelnoten. Ik was benieuwd wat nu de echte verschillen er tussen waren en daarom riskeerde ik een buikpijn aanval. Wat mij vooral heel erg op viel is het verschil tussen Nutella en Bonne Maman. Nutella smaakt naar vanille in vergelijking met Bonne Maman, tenminste dat vond ik.
Koemelkvrij
Ik noemde het net al even: Helaas is de Bonne Maman hazelnootpasta niet koemelkvrij. Wil je dit recept koemelkvrij maken? Gebruik dan de hazelnootpasta van bijv. Damhert. Let er ook op dat je geen gewone gecondenseerde melk maar gecondenseerde kokosmelk gebruikt. Deze is te koop bij Albert Heijn. Wat betreft de chocolade kan je dan alleen nog kiezen voor een pure chocolade. Het is per merk verschillend of pure chocolade melk bevat.
Rocky Road Fudge met Bonne Maman Hazelnootpasta
Ingrediënten
- 275 gram gecondenseerde (kokos)melk
- 200 gram pure of melkchocolade + 2 blokjes extra voor de decoratie
- 125 gram Bonne Maman Hazelnootpasta véél hazelnoten
- 100 gram hele geroosterde hazelnoten
- 4 jodekoeken
- 35 gram marshmallows
Instructies
- Bekleed een cakeblik met bakpapier.
- Heb je grote marshmallows? Knip of scheur deze dan in kleine stukken.
- Breek de jodekoeken in stukjes van ongeveer 1×2 cm.
- Zet een pan met een klein laagje water op het gas en verwarm dit tot het water kookt.
- Breek intussen de chocolade in stukken.
- Doe de gecondenseerde melk en de stukken chocolade in een kom die in de pan met water past.
- Voeg ook de hazelnootpasta toe.
- Verwarm, al roerend de gecondenseerde melk, pasta en chocolade tot de chocolade gesmolten is.
- Leg van de hazelnoten, koek en marshmallows wat apart voor de decoratie.
- Voeg de hazelnoten toe en roer deze er door.
- Voeg de stukken koek toe en roer ook dit erdoor.
- Voeg als laaste de marshmallows toe en roer dit kort door. (Bij mij smolt het dus roer niet te lang)
- Stort de rocky road fudge in het cakeblik.
- Bestrooi de bovenkant met de achtergehouden noten, koek en marshmallows. Gebruik ook de extra stukjes chocolade.
- Zet de rocky road fudge in de koelkast om op te stijven.
- Snij het daarna met een scherp mes in blokjes.
Een gedachte over “Rocky Road Fudge met Bonne Maman Hazelnootpasta”