Sinterklaas·Taarten

Karamel shortbreadtaart met speculaas en hazelnoten

Snel naar recept
Hou jij van chocolade, karamel, hazelnoten en speculaas? Dan is deze taart perfect voor jou! Al deze smaken komen namelijk bij elkaar in deze Karamel shortbreadtaart met speculaas en hazelnoten. Een verrukkelijk lekkere taart, als je het mij vraagt.

Ken jij de Millionaire shortbread? Het is ook bekend onder de naam twixtaart. En als ik mij niet vergis dan zijn er nog meer benamelingen voor deze traktatie. Deze karamel shortbread taart met speculaas en hazelnoten is een broertje (of zusje) van de twixtaart. Ben jij nog op zoek naar iets lekkers voor morgen? Twijfel dan niet langer en maak deze. Ik beloof je dat je niet teleurgesteld wordt.

Zandtaartdeeg bodem met speculaaskruiden

De bodem van deze taart wordt gemaakt van een zandtaartdeeg vlaaibodem. Door speculaaskruiden toe te voegen aan het deeg geef je het deeg snel een speculaassmaak. De bodem wordt blind, dus zonder vulling maar met een steunvulling, gebakken in de oven. De steunvulling kan van alles zijn: Keramische bakbonen maar ook erwten of bonen. Hierdoor voorkom je dat het zandtaartdeeg te veel gaat rijzen tijdens het bakken. Als de bodem uit de oven komt verwijder je de steunvulling en heb je een mooie taartbodem.

De karamelvulling

Het maken van deze karamel is misschien wel het meest tijdrovende klusje. Om een stevige karamel te krijgen moeten gecondenseerde melk, suiker en boter ongeveer een kwartier zachtjes pruttelen. Op deze manier kan het vocht verdampen en de suiker karameliseren. Alleen zo is het mogelijk om een karamel te krijgen die er niet zomaar uitloopt. Zoals je op mijn foto’s ziet loopt mijn karamel nog uit de taart. Hoe dat komt? Ik was te ongeduldig om de taart aan te snijden. Ondanks dat de taart op kamertemperatuur was, was de karamel nog niet voldoende opgesteven. Het is dan ook het beste om de taart een hele nacht rusttijd te geven voor je hem aansnijd.

Hele hazelnoten

Voor extra smaak aan deze taart heb ik 50 gram geroosterde hele hazelnoten op de karamelvulling gelegd. Wauw! Er gebeurt iets in je mond als kauwt en je bijt een hazelnoot door. Zelf vind ik deze hazelnoten misschien wel het belangrijkste onderdeel van de taart. Waar je speculaas, chocolade en karamel eerst nog afzonderlijk proefde, zorgen de hazelnoten er dus voor dat deze smaken helemaal met elkaar vermengen. Echt: Die hazelnoten zijn onmisbaar erin!

Bonne maman Hazelnootpasta

De bovenste laag is gemaakt van pure chocolade in combinatie met Bonne Maman hazelnootpasta. Dit is één van de nieuwste producten van Bonne Maman. Ik kreeg via PR-bureau Kroon op het werk maar liefst 5 van deze potten hazelnootpasta opgestuurd. Geen straf en misschien toch wel. Geen straf omdat het echt een hele lekkere pasta is. Hij bevat maar liefst 20% hazelnoten en is palmolie vrij. Door de rijke hazelnootsmaak vind ik het de lekkerste hazelnootpasta die ik tot nu toe proefde. Helaas bevat de pasta melkpoeder, daardoor ik hem niet kan verdragen. Een klein lepeltje om te proeven, gaat net. Maar twee lepeltjes is voor mij helaas al te veel. Dat weerhoud mij er echter van om er lekkere recepten mee te maken. En daar proef ik zelf ook van, al zijn het dan maar kleine hapjes. Dit is inmiddels het tweede recept met deze hazelnootpast. Het recept voor Rocky road fudge met Bonnemaman hazelnootpasta vind je hier.

Koemelkvrij

Zelf heb ik deze taart koemelkvrij gemaakt. Hiervoor heb ik een plantaardige boter gebruikt in de bodem en de karamel. Het belangrijkste ingrediënt van de karamel is gecondenceerde melk. In plaats van gewone gecondenceerde melk heb ik gecondenseerde kokosmelk gebruikt. Bij het gebruik van gecondenseerde kokosmelk moet je rekening houden met de volgende dingen: Een potje gecondenseerde kokosmelk bevat minder inhoud dan de gewone, hierdoor heb je iets meer dan 1 pot nodig. Daarnaast bevat het ook meer water dan de gewone, waardoor het kookproces langer duurt. Bij een gewone gecondenseerde melk heb je aan 15 minuten koken genoeg, met gecondenseerde kokosmelk heb je zeker 25 minuten nodig. Zelf wist ik dit niet waardoor ik al zeker 3 mislukte vlaaien met deze vulling gehad hebt. Helaas bevat de hazelnootpasta van Bonne Maman melkpoeder waardoor het niet geschikt is voor mensen met een koemelkallergie. Deze pasta kan je vervangen voor een hazelnootpasta zonder koemelk.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande foto zodat je het recept altijd makkelijk terug kunt vinden.

Een gedachte over “Karamel shortbreadtaart met speculaas en hazelnoten

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *