Je kent vast de uitspraak ‘Daar kan je me ’s nachts voor wakker maken’. Hazelnoten, zeker in combinatie met chocolade, is één van de dingen die voor mij in die categorie horen. Dat klinkt alsof ik je zo een lijstje ‘Maak Adriënne ’s nachts wakker voor ….’ zou kunnen geven. In werkelijkheid heb ik nergens een grotere hekel aan dan ’s nachts wakker (gemaakt) worden. Eenvoudigweg omdat wakker ook echt wakker betekent en er dan van slapen niet veel meer komt.
Maar hoe zit het dan met die hazelnoten in combinatie met pure chocolade? Als ik een lijstje met favoriete smaken zou maken, dan zou deze combinatie er zeker in staan. Weet jij dat er één ding is dat deze combinatie nog beter maakt? Dat is gianduja. Ken jij gianduja? Het is bijna hetzelfde als Nutella, maar dan zonder de palmolie en minder smeerbaar. Gianduja kun je bijvoorbeeld bij Leonidas kopen. Het nadeel van deze gianduja is dat het welliswaar heel lekker maar ook flink prijzig is. Daarbij is hij ook nog eens gemaakt met melkchocolade. Dat houd voor mij in dat ik het niet meer mag.
Met oog op de komende hazelnootoogst is zelf gianduja maken iets dat hoog op mijn lijstje staat. Tot die tijd moet ik het echter doen met pakjes hazelnootnogat. Ik neem altijd één of twee pakjes mee als ik in Duitsland ga winkelen. Toen ik eind vorig jaar bij de Aldi in Nederland kwam kon ik mijn geluk niet meer op! Hazelnootnogat is namelijk een folderproduct van de Aldi. Het ligt daarom af en toe bij deze winkelketen in de schappen. Deze ontdekking gaf mij de mogelijkheid om ook recepten hiermee te ontwikkelen. Nu kan ik ook jullie smaakpappillen met deze heerlijkheid te prikkelen. Want zeg nu zelf: Deze blokjes zien er toch verleidelijk uit? Leonidas is er niets bij.
Wil je liever niet wachten tot de Aldi eindelijk weer eens hazelnoot nogat verkoopt? Dan moet je deze choco-nootjes eens proberen.
Ben je meer op zoek naar een taartje? Probeer dan deze hazelnootschuimtaartjes eens.
Zijn je smaakpapillen gestreelt en zit je nu flink te kwijlen? Sla onderstaande foto dan zeker op Pinterest op. Zo kan je het artikel en recept altijd terug vinden.
Pure chocolade – Gianduja blokjes
Ingrediënten
- 75 + 85 gram pure chocolade bijv. Kookchocolade van Verkade
- 225 gram gianduja / hazelnootnogat
- 75 gram witte hazelnoten
- En verder
Instructies
- Rooster de hazelnoten (bijv. in de airfryer: 160 graden / 8-10 minuten) en laat ze afkoelen op kamertemperatuur.
- Smelt en tempereer 75 gram chocolade.
- Giet de chocolade voorzichtig in de bakvorm en spreid het gelijkmatig uit over de bodem.
- Laat de chocolade hard worden. Dit kan je versnellen door het bakvorm in de koelkast te zetten.
- Laat de gianduja zonodig iets zachter worden in de magnetron.
- Spreid ongeveer 3/4 van de gianduja uit over de hard geworden chocolade.
- Verdeel de hazelnoten er over en druk ze er voorzichtig in.
- Laat de gianduja opstijven in de koelkast.
- Smelt er tempereer overige chocolade en spreid dit gelijkmatig uit over de gianduja.
- Laat ook deze laatste laag hard worden.
- Het snijden van de blokjes gaat het handigst met een heet mes.
Wow die zien er lekker uit. Ik had er nog nooit van gehoord, weer wat geleerd.
Bovenaan in de titel staat blikjes ipv blokjes 😉
Ik ga het ,als ik ooit weer eens in Duitsland ben of als het bij Aldi in de folder staat, kopen en dan maken. Lijkt me echt verrukkelijk!
Ha Cornelieke,
Oh nee… Heb ik weer 😉 Dankjewel voor je oplettendheid. Ik ga het aanpassen.
Groetjes,
Adriënne
ik heb het ook wel hoor, je bent dan zo bezig het netjes te maken en dan zie je dat net niet. Of je mist net een ingrediënt in de beschrijving van de werkwijze. Als we mekaar zo kunnen helpen is het toch goed 😉