Het speelde al een tijdje door mijn hoofd om weer eens een lekkere boterkoek te maken. Toen ik een foto van een boterkoek met oreo koekjesbodem tegenkwam wist ik ook wat ik wilde: Een Oreo boterkoek! En niet zomaar één, maar één die meer weg heeft van een taart dan van een simpele boterkoek. En zie hier… Daar is hij dan: Een boterkoek met maar liefst 3 lagen!
Oreo koekbodem
De eerste laag is dus een oreo koekjesbodem. Tot nu toe heb ik nog nooit zo’n bodem gebakken, maar altijd gebruikt bij no bake taarten. Ik wist wel dat het kon, want ik zie het weleens langskomen, met name bij Amerikaanse bakkers. Het is een makkelijke en snelle manier om je boterkoek een verrassende en smakelijke twist te geven. Bij elke hap die je neemt proef je ook de oreo, heerlijk!
Vanille boterkoek
Op de koekbodem gaat een laag boterkoekdeeg. Ik gebruikte hiervoor mijn basisrecept, wat ik ietsje aangepast heb. Zo heb ik in plaats van citroenrasp nu vanillearoma gebruikt. Tijdens het maken zat er een – al best wel grote – smulpaap aan mijn tafel het achtergebleven deeg op te eten. ‘Zo lekker, mama’, hoorde ik achter mij. Naast vanille voegde ik ook wat witte chocolade toe aan het deeg. Daarna spreidde ik de helft van het deeg uit over de bodem, en legde ik daar een laag halve oreokoekjes op, dat geeft een leuk effect met aansnijden. Je kunt er ook voor kiezen om de oreo door het deeg te mengen maar ik was bang dat het er dan een tikkeltje grijzig en onaantrekkelijk uit kwam te zien. Bovenop die laag halve oreo’s ging de rest van het boterkoekdeeg. En zo ging de oreo boterkoek de oven in. Ik kon niet wachten tot hij klaar was!
Chocoladefudge
Na het afkoelen van het deeg is het tijd voor de finishing touch: Een laag chocoladefudge. Net weer eens iets anders dan ganache maar net zo makkelijk te maken. En verrukkelijk lekker! De fudge laag wordt gemaakt van gecondenseerde (kokos)melk en pure chocolade. Met deze twee ingrediënten kan je echt zulke lekkere dingen maken. Zo vind je op de blog al een recept voor Cappuccino fudge en Kokos – Pecanfudge.
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Met onderstaande foto is dit bericht altijd herkenbaar in de rest van je verzameling.
Koemelkvrij
Joehoe! Ik heb mega goed nieuws voor jou met een koemelkallergie! Oreo koekjes zijn namelijk koemelkvrije koekjes en dat opent de deuren om dit recept helemaal koemelkvrij te maken. Gebruik een plantaardige roomboter vervanger, geen goedkope margarine. Daar ben je jezelf echt reuze dankbaar voor, want het maakt een boterkoek stukken lekkerder! Mijn favorieten zijn Blue Band (met de gouden wikkel) en VioBlock. In plaats van gewone witte chocolade gebruik je vegan witte chocolade, mijn favoriet is die van Jumbo. En voor het allerlaatste moet je ook bij Jumbo zijn, die verkoopt namelijk ook gecondenseerde kokosmelk. Niet elk filiaal heeft dit in het assortiment, maar ik kom het regelmatig tegen. Verkoopt jouw Jumbo het niet? Kijk dan eens bij de Toko.
Oreo boterkoek
Ingrediënten
- voor de bodem
- 2 rollen oreo’s
- 55 gram roomboter (of een plantaardige vervanger)
- voor de boterkoek
- 250 gram roomboter (of een plantaardige vervanger)
- 100 gram witte basterdsuiker
- 100 gram fijne kristalsuiker
- 1 dop vanille aroma
- 1 m ei
- 300 gram tarwebloem
- snuf zout
- 80 gram (vegan) witte chocolade
- voor de fudgelaag
- 185 gram gecondenseerde (kokos)melk
- 200 gram pure chocolade
- voor de decoratie
- Oreo in mini formaat (de grote oreo’s hou je over uit de hierboven genoemde rollen)
- (vegan) witte chocolade
Instructies
- Bekleed de bodem van een springvorm van 26 cm doorsnee met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 175 graden.
- Hak de chocolade voor het boterkoekdeeg in stukken.
- Maal 175 gram oreo’s tot fijne kruimels.
- Smelt de boter voor de bodem in een pannetje of in de magnetron.
- Voeg de boter toe aan de koekkruimels en meng ze goed door elkaar.
- Spreid de koekkruimels uit over de bodem van de springvorm en druk ze stevig aan.
- Zet de springvorm in de koelkast tijdens het maken van het boterkoekdeeg.
- Mix de boter en de suiker voor de boterkoek goed door elkaar.
- Voeg het ei en vanillearoma toe en mix opnieuw goed door elkaar.
- Voeg het zout en de bloem toe en mix tot er een mooi glad deeg is.
- Verdeel de helft van het deeg over de oreobodem.
- Snijd een aantal oreo’s doormidden en leg de helften op het boterkoekdeeg zodat er een oreolaag ontstaat.
- Verdeel het overige boterkoekdeeg over de halve oreo’s.
- Bak de boterkoek in ongeveer 20 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de boterkoek volledig afkoelen in de vorm. Het beste is om de boterkoek een nacht over te laten staan.
- Breek de chocolade voor de fudge in stukken.
- Doe de gecondenseerde (kokos)melk in een pan.
- Voeg de chocolade er aan toe en verwarm tot de chocolade gesmolten is.
- Spreid de fudge uit over de afgekoelde boterkoek.
- Decoreer de boterkoek met de (vegan) witte chocolade en met de overgebleven en mini oreo’s.
Oh deze moet ik gewoon maken!!
Ik heb helaas geen springvorm van 26 cm. Zou het ook kunnen in eentje van 24 cm?
Ha Judith,
Wat leuk om te horen!Zeker weten dat dat ook kan. Ik heb bewust voor een grote maat springvorm gekozen zodat de boterkoek dun zou zijn waardoor de punten iets minder vullen. Een dikkere koek kan natuulijk nooit kwaad 😉
Groetjes,
Adriënne