Net als worst kan je ook kaas een luxere en daarmee een aantrekkelijkere uitstraling geven. Nu vind ik het bij kaas wat moeilijker dan bij worst om er een smeerseltje als bijv. mayonaise bij te gebruiken. Gelukkig kom je zonder die smeerseltjes ook een heel eind en kan je heel goed zonder de lekkerste en aantrekkelijkste kaashapjes maken. Kijk snel mee en laat je inspireren door deze simpele, bijna alledaagse combinaties. Ik ben benieuwd wat jouw favoriete combinatie is!
5x kaas in de hoofdrol:
Jong belegen kaas:
Dit is de kaas die ik eigenlijk altijd in huis haal voor verjaardagen. Het is voor ons een beetje de middenweg. Ik hou meer van een wat pittigere kaas, manlief van een wat jongere. Deze lusten we allebei wel. Een blokje kaas is zo’n klassieker die op geen enkele verjaardag ontbreekt. Bij ons dus ook niet. Meestal gewoon als blokje maar een partje mandarijn maakt hem ineens een stuk aantrekkelijker. Je hele hapjesschaal fleurt op met deze kleurencombinatie.
Dit heb je nodig:
Stuk jong belegen kaas
Krulpeterselie
blikje mandarijntjes
En verder:
Keukenrol
Zo ga je te werk:
Snij een plak kaas van ongeveer 1,5 cm dik.
Snij de kaas zodat je driehoeken krijgt.
Laat de mandarijn partjes uitlekken en dep ze droog met een stukje keukenrol
Leg op ieder stukje kaas een mandarijn partje.
Garneer het geheel met een stukje krulpeterselie
Tip:
Vervang de mandarijnpartjes voor stukjes (verse) ananas.
Komijnekaas:
Een kaassoort waar ik zelf niet zo heel erg gek op ben. Ik lust het wel maar mijn voorkeur ligt bij andere soorten. Mijn vader daarentegen is er gek op! Hij zou ontzettend blij worden als iedereen stukjes komijnekaas op de hapjes schaal heeft liggen. En jij? Hou jij er ook van? Ik combineerde het hier met een half plakje komkommer maar er zijn natuurlijk ook nog andere lekkere combi’s te verzinnen.
Dit heb je nodig:
Komijnekaas
Komkommer
krulpeterselie
Zo ga je te werk:
Snij blokjes kaas van ongeveer 2 cm dik, 3 cm lang en 1,5 cm breed.
Snij plakjes komkommer van ongeveer een halve centimeter dik. Snij ieder plakje door de midden.
Leg op ieder stukje kaas een stukje komkommer.
Garneer het met een beetje krulpeterselie.
Brie:
Ik heb iets op te biechten… De enige kaas waar ik niet van geproefd heb is deze. Nog nooit overigens… Iets in me zegt dat ik dit echt niet lust en daarom blijf ik er makkelijk van af. De combinatie met brie is zelfs makkelijk als je het niet lust. Klassiekere combinatie dan brie met walnoot (en honing) moet er nog komen volgens mij.
Dit heb je nodig:
Brie
Walnoten
Krulpeterselie
Zo ga je te werk:
Snij de brie in blokken van ongeveer 3 bij 3 cm.
Leg op ieder blokje brie een klein beetje krulpeterselie en een stuk walnoot.
Tip:
Voor de liefhebbers kan je een potje honing met een lepeltje er bij zetten.
Rookkaas:
Heerlijk! Deze lust ik dan zeker weer wel. Ik haal het niet zo vaak in huis maar als ik het heb kan ik er moeilijk van afblijven. Heerlijk op een witte boterham. Als hapje combineer ik hem graag met een stukje ham. De combinatie van rookkaas en ham wordt ook in de kaasfabrieken gemaakt dus ik ben vast de enige die dit lekker vind. En het ziet er ook qua kleur nog eens aantrekkelijk uit.
Dit heb je nodig:
Rookkaas
Dikke plak ham
Krulpeterselie
Zo ga je te werk:
Snij de rookkaas in dikke plakken van ongeveer 2 cm dik.
Snij iedere plak in 8 puntjes.
Snij de ham in kleine rechthoekige blokjes van ongeveer 1 x 1,5 cm.
Leg op ieder puntje rookkaas een blokje ham en wat krulpeterselie.
Oude kaas:
Zoals ik net al schreef is dit mijn favoriete kaas. En zo zijn er meer in de familie. Daarom is dit voor ons een stukje kaas dat eveneens niet mag ontbreken op verjaardagen. Het liefste eet ik oude kaas op een verse maisboterham. Of op een witte boterham en dan gecombineerd met een plak ham. Van die laatste ben ik ook voor dit kaashapje uitgegaan. In tegenstelling tot de rookkaas combineerde ik deze met een dunne plak ham. Deze kan je makkelijk in elkaar frummelen tot een soort van pakketje.
Dit heb je nodig:
Oude kaas
plakjes dunne ham naar keuze
krulpeterselie
Zo ga je te werk:
Snij de plakken ham in repen van ongeveer 5 bij 3 centimeter.
Snij de kaas in langwerpige blokjes.
Frommel de ham in elkaar en leg op ieder blokje kaas en ham pakketje.
Tip:
Liever iets frisser? Vervang de ham een kleine witte druif.
Op zoek naar meer hapjes inspiratie? In onderstaande artikelen vind je, per artikel nog minimaal vijf keer inspiratie:
Luxe worst hapjes
Lekkere wraphapjes
Luxe vis toasjes
NIEUW! Vanaf 28 januari staat er ook een artikel met 5 heerlijke carpaccio variaties online. Nieuwsgierig?
***Hier vind je het artikel***
Beste
ik zoek de naam van het kaasje dat in Duitsland bij een blond bier gegeven wordt
groetjes
Beste Etienne,
Eerlijk gezegd heb ik geen idee welk kaasje bedoel.
Groetjes,
Adriënne