Gebak en Tartelettes

Bokkenpootjes-Advocaatvlaaitje

Heb jij weleens een bokkenpootjes-advocaattaart geproefd? Ik proefde een aantal jaar terug en stukje en vond de advocaat vreselijk overheersend. Daarna dacht ik heel lang dat ik dat die taart gewoon niet lustte. Tot ik hem nog een herkansing gaf en er achter kwam dat hij, met minder advocaat ontzettend lekker is. Inmiddels maak ik hem af en toe zelf. Het is er nog niet van gekomen om er foto’s van te maken en daarom moeten jullie het tot die tijd met deze kleine zusjes doen. Ze zijn niet minder lekker dan hun grote broer. Wel iets meer werk maar laat je daardoor vooral niet tegenhouden!

Dit heb je nodig voor ongeveer 10 vlaaitjes:

Voor het deeg:

120 gram roomboter

120 gram witte basterd
10 gram koud water
3 gram zout
25 gram ei
250 gram bloem
5 gram bakpoeder
Voor de vulling:
500 gram slagroom
100 gram mascarpone
1 zakje klop-fix
100 gram Zwarte kip advocaat
4 zakjes vanillesuiker
2 eetlepels poedersuiker
1 pakje bokkenpootjes
En verder:
10 kleine vlaaivormpjes 10 cm doorsnede
blindbakvulling
Maatkan
Deegroller
Huishoudfolie
Uitrollatjes 3 mm
bakpapier
spuitzak met een stervormig en een glad rond spuitmondje
uitsteekvorm ci. 12-14 cm
Spuitzak
 diepvrieszakje
Zo ga je te werk:
Meng de boter met de suiker, het zout en het water tot een samenhangend deeg.
Voeg de bloem en het bakpoeder toe en kneed het kort door.
Leg het deeg op het huishoudfolie en druk het uit tot een plak van circa 1,5 cm dik.
Verpak het deeg in het folie en laat het minimaal 3 uur rusten in de koelkast.
Beboter en bebloem de vormpjes goed.
Leg een vel bakpapier op je werkblad.
Leg een stuk deeg op het bakpapier en leg hier nog een vel bakpapier op.
Rol het deeg met hulp van de uitrollatjes uit tot 3 mm dikte.
Steek een cirkel uit het deeg uit.
Bekleed hiermee een vormpje. Druk het deeg goed aan in de opstaande rand.
Prik met een vork gaatje is de bodem.
Zet het vormpje terug in de koelkast.
Bekleed op deze manier alle vormpjes.
Verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden.
Knip stukjes bakpapier zo groot dat ze over de rand van de vorm heen komen.
Leg in ieder vormpje een stuk bakpapier en vul het bakpapier op met de  blindbakvulling.
Bak de vormpjes in ongeveer 20 minuten gaar.
Laat de bodempjes volledig afkoelen.
Maak ondertussen de vulling:
Doe de bokkenpootjes in de diepvrieszak. Rol er met de deegroller overheen zodat er grove kruimels ontstaan.
Klop 250 gram slagroom met de mascarpone, 2 zakjes vanillesuiker en een eetlepel suiker stijf. Zet het in de koelkast tot gebruik
Klop de andere 250 gram slagroom met de overige vanille- en gewone suiker stijf. Spatel hier voorzichtig de advocaat door. Zet ook deze tot gebruik in de koelkast.
Doe de slagroom met mascarpone in een spuitzak en spuit op ieder vlaaibodempje een laag slagroom.
Doe de advocaatslagroom in de spuitzak en spuit een laag op de slagroom.
Verdeel de bokkenpootjes kruimels over de advocaatslagroom.
Laat de vlaaitjes een paar uur opstijven in de koelkast.
Bewaar de vlaaitjes tot serveren in de koelkast.
Tip:
Een toefje slagroom en wat gesmolten chocolade er over drizzelen maken dat dit vlaaitje er wat aantrekkelijker uit ziet. Dat heeft hij eigenlijk helemaal niet nodig maar soms wil het oog ook wat 😉

4 gedachten over “Bokkenpootjes-Advocaatvlaaitje

  1. Ik kan me voorstellen dat de advocaat overheersend kan smaken. Ben zelf ook geen fan van advocaat, maar wel van tokkelroom! Is wat zoeter en minder scherp van smaak. Misschien een goede variatie tip?!

    1. Tokkelroom is inderdaad minder scherp van smaak maar voor dit recept valt de smaak te veel weg. (Ik heb weleens een eigen gemaakte, zachtere advocaat gebruikt maar dat proefde je bijna niet terug) De advocaat wordt overheersend(er) als er meer aan de slagroom toegevoegd wordt (dan wordt het ook tevens slappen) of als extra laagje tussen de slagroom lagen gebruikt wordt.

    1. Oh lekker! Volgens mij moet het voldoende zijn.
      Voor de vlaaien die ik in februari gemaakt heb gebruikte ik 2/3 van het vlaaideeg voor een vorm van 24 cm, dan moet het hele recept voor een vorm van 28 cm zeker voldoende zijn. De slagroomvulling is ook voldoende denk ik maar kan ik je niet met 100 procent zekerheid zeggen. Zie je nu dat je het niet red dan kan je kiezen voor een extra laag bokkenpootjes tussen de slagroomlagen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *