Vullingen

Sinaasappel – Vanillecurd

Snel naar recept

Oef! Ik heb weer een heerlijk zonnig receptje voor jullie. Echt een receptje dat bij deze tijd van het jaar past. Want ‘met de lente in het land, komen er andere ingrediënten in de hand’. Deze heerlijke sinaasappel – vanillecurd is daar een mooi voorbeeld van. En zoals bij elk seizoen kent ook de lente wat overlap in de smaken want sinaasappel en vanille zijn het jaarrond verkrijgbaar en bruikbaar in de keuken. Toch roepen ze door hun kleur en frisheid wel heel erg ‘lente, lente!’

Nieuwe smaakfavoriet

Voordat ik een echt lekkere sinaasappel – vanillecurd had moest ik een tweede versie maken. Dat is iets dat mij niet vaak overkomt maar soms heb je dat wel nodig om het recept nog net iets beter te maken. Zo overheerste de vanille bij de eerste curd te veel en vond ik hem ook te zoet. Deze versie heeft een heerlijke smaak waarbij de één de ander niet overschreeuwt maar ze elkaar juist heel mooi aanvullen. Ik vind deze curd zelf nog lekkerder dan Lemoncurd.

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Onderstaande afbeelding helpt je het recept makkelijk en snel terug te vinden.

Een splitje, maar dan net niet

Sinds ik voor de kerst sinaasappelbanketbakkersroom maakte, ben ik een soort van in de ban van die smaak. Jasper vond het een heerlijke combinatie en daarom besloot ik dat het ook één van de smaakcombinaties moest worden voor zijn traktatie. Deze sinaasappel – vanillecurd is één van de drie vullingen waar ik sinaasappel – vanillesoezen mee maakte. Het is een beetje als een splitje, maar dan toch anders.

Au-bain-marie

Er zijn verschillende manieren om curd te maken. Je hebt een snelle manier, waarbij je alles in een pan doet. Je kunt het ook in de magnetron maken, als je tussendoor voldoende doorroert. Zelf gebruik ik echter het allerliefst de langzame manier, met de meeste controle: Au-Bain-Marie. Door het gebruiken van een pan kokend water met daarop de schaal waarin je de curd maakt, heb je de meeste controle over de temperatuur en het kookproces. Wanneer je een curd te heet verwarmd stolt het ei. En dat smaakt niet zo lekker. Met een au-bain-marie duurt het kookproces langer, het verloopt trager. En dat geeft mij (en jouw ook) meer controle. Gebruik jij nu liever één van de andere methodes dan kan je dit natuurlijk naar eigen inzicht doen. Bij het uitwerken van het recept ben ik echter uitgegaan van de au-bain-marie methode.

Koemelkvrij

Door zelf curds te maken kan je ze ook koemelkvrij maken. Hoe fijn is dat! Hiervoor gebruik je geen roomboter maar een kwalitatief goede plantaardige vervanger. Ik heb zo mijn favorieten en dat zijn VioBlock en Roombeter, een plantaardige roomboter van BlueBand.

3 gedachten over “Sinaasappel – Vanillecurd

  1. Ik heb geen recept gekregen om de sinaasappel curd te maken .
    Alleen de afbeelding en dat je hem op de ouderwetse manier maakt .
    Kunnen jullie mij het gehele recept sturen aub ?
    Groetjes van Petra.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *