Ik heb vandaag een luxe en lekker weekendbroodje voor jullie, namelijk (koemelkvrije) stracciatella broodjes. Ja, inderdaad! Met koemelkvrij tussen haakjes. Want bij de uitwerking van het recept laat ik de keuze voor de chocolade en boter aan jou over. Gebruik je liever chocolade met melk? Of roomboter? Geen probleem! De keuze is aan jou.
Even een terugblikje naar 2022
Zo aan het begin van dit jaar probeer ik een aantal ‘oude’ recepten weg te werken. Vorig jaar heb ik minder geblogd en gedeeld dan dat ik gebakken en gefotografeerd heb. Deels komt dat door de bakstop van mei tot oktober. Verder had ik in 2022 ook niet zoveel zin in het uitwerken van de recepten waardoor ik nog zeker 25 gefotografeerde maar niet uitgewerkte recepten heb liggen. Op het bureau ligt een notitieboek met haastig opgeschreven recepten en daarboven op liggen nog een aantal losse blaadjes. Allemaal te wachten tot ik de tijd en zin gevonden heb om ze uit te werken. Of ik ze alsnog allemaal met jullie ga delen weet ik niet zeker, maar de toppers krijgen jullie in ieder geval. En deze broodjes horen daar zeker bij.
Een Hollandse naam
Deze broodjes worden ook weleens pain-au-chocolate genoemd en zijn vaak langwerpig in plaats van rond. Maar ik hou het liever bij een Hollandse naam. Bovendien heb ik er geen Frans recept op nageslagen ter vergelijk van de mijne. Ik heb gewoon mijn al eerder gepubliceerde recept voor krentenbollen aangepast. En zo heb ik dus een heerlijk broodje gemaakt dat totaal niet meer doet denken aan krentenbollen. Deze broodjes hebben een vleugje vanille en heerlijke stukken pure chocolade. Mmmm… Dat wordt smullen!
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Onderstaande afbeelding helpt je om het recept makkelijk terug te vinden.
Stacciatella lover
Volg jij mij al langer of is dit de eerste keer dat je op Bakkriebels komt? Als je mij al langer volgt dan weet je misschien wel dat ik wel van stracciatella hou. Nee, er staan geen tientallen recepten met die smaakcombinatie online. Maar er staat wel een hele lekkere room, cakepops en cupcakes online. Ik hou er van om de vanille ook goed terug te proeven en dus gebruik ik voor deze broodjes 3 zakjes vanillesuiker. Zo is de vanille zeker niet overheersend maar wel smaakvol aanwezig.
Bakvaste chocolade
Het allerliefst gebruik ik bakvaste chocolade voor deze (koemelkvrije) stracciatella broodjes. Tegenwoordig heeft Dr. Oetker deze zelfs in de supermarkt staan. Zelf koop ik ze vaak in de Duitse supermarkt. Hier zijn ze voordeliger en te koop van eigen merken. In Nederland is bakvast chocolade online in grotere hoeveelheden te koop. Vaak is dit voordeliger dan die uit de supermarkt. Gebruik altijd bakvaste chocolade. Deze chocolade is beter bestand tegen de hoge baktemperatuur die de broodjes nodig hebben dan bijvoorbeeld een fijngehakte reep.
Nog meer koemelkvrije brood inspriratie
Wil jij vaker genieten van een koemelkvrij ontbijt, lunch of brunch met zelfgemaakte broodjes? Hier op Bakkriebels vind je niet alleen een recept voor deze stracciatella broodjes, maar ook een recept witte bolletjes, tarwe bolletjes, krentenbollen, roombroodjes en zoete broodhaasjes. Met name de eerste drie recepten worden in huize Bakkriebels wekelijks gegeten. Ook van de roombroodjes, broodhaasjes en deze stracciatella broodjes genieten we regelmatig. Het is zo fijn om dit soort broodjes zelf te kunnen bakken en er toch van te kunnen genieten ondanks onze koemelkallergie. Dat gunnen we iedereen!
(koemelkvrije) Stracciatella broodjes
Ingrediënten
- 500 gram eiwitrijke bloem
- 10 gram gist
- 8 gram zout
- 30 gram vanillesuiker
- 1 ei
- 235 -250 gram handwarm water
- 80 gram (plantaardige) (room)boter op kamertemperatuur
- 200 gram bakvaste chocolate chips
Instructies
- Doe de bloem met het zout, de suiker en de gist in een kom.
- Meng het door elkaar.
- Voeg het ei en het water toe.
- Kneed er een mooi glad en soepel deeg van, dit duurt ongeveer 10-20 minuten.
- Controleer af en toe of je een vliesje kunt trekken van het deeg. Zo niet dan moet je nog verder kneden.
- Snij de boter in kleine stukken.
- Voeg de boter toe aan het deeg en kneed er opnieuw een mooi glad en soepel deeg van.
- Door het toevoegen van de boter zal je deeg schrikken en uit elkaar vallen. Hou het met een deegkrabber goed bij elkaar. En… Kneden want uiteindelijk komt het echt goed!
- Je deeg is klaar als je er weer een vliesje van kan trekken.
- Laat het deeg ongeveer 30 minuten rusten / rijzen. Het deeg moet net niet verdubbeld zijn in volume.
- Druk voorzichtig de lucht uit het deeg.
- Kneed de chocolate chips door het deeg.
- Laat het deeg opnieuw 30 minuten rusten, zodat de gluten zich weer ontspannen.
- Verdeel het deeg in 12 of 20 stukken.
- Bol de deegstukjes op en verdeel ze over de bakplaat.
- Dek ze af met ingevet vershoudfolie en laat ze rijzen tot ze verdubbeld zijn in volume.
- Verwarm de oven voor op 180 graden. Zet ook een overbestendig bakje onder in de oven en laat deze mee voorverwarmen.
- Zet de stracciatella broodjes in de oven.
- Giet een klein beetje warm water in het bakje.
- Bak de bollen in ongeveer 18-20 minuten goudbruin en gaar.
- Haal de bollen gelijk na het bakken van de bakplaat af en laat ze afkoelen op een rooster.