brood e.d.·Pasen

Zoete brood haasjes

Snel naar recept

De laatste tijd ben ik veel aan het experimenteren met het bakken van brood. Na de standaard witte en bruine bolletjes zijn er nu ook andere lekkere broodjes en broden aan de beurt. Van krentenbollen en suikerbollen tot deze zoete brood haasjes aan toe. En die laatste vielen wel heel erg in de smaak bij Steven en Rosalie.

Ooh wat waren ze teleurgesteld!

Steven en Rosalie vonden deze brood haasjes zo lekker dat ze teleurgesteld waren toen ze er achter kwamen dat ik het grootste deel had weggegeven. Ik heb beloofd om ze opnieuw en dan speciaal voor hen te maken, maar (zoals dat wel vaker gaat) het is er nog niet van gekomen. Eerdaags moet ik er echter aan geloven want als ze zien dat ik het recept nu met jullie deel, dan herinneren ze zich mijn belofte vast ook weer. Misschien kan ik het maar beter voor zijn en er vandaag of morgen tijd voor maken. Zeker weten dat ze verrast zullen zijn! En ik hoop dat jullie dat net zo zijn.

Het is net een… bolus!

Deze zoete brood haasjes zien er niet alleen leuk uit, ze zijn ook heel erg lekker. Het doet denken aan een Zeeuwse bolus en eigenlijk is het ook bijna hetzelfde. Het grootste verschil met een bolus is de basterd suiker die je hierbij gebruikt om de broodstrengen in te rollen. Oh en veegeet de vorm niet, maar daar kom ik straks op terug. Voor deze zoete brood haasjes heb je licht bruine basterdsuiker in plaats van donker bruine basterd suiker nodig. Een ander verschil is dat je minder suiker gebruikt, hierdoor ze ook wat minder klef dan een bolus.

Haantje Pik of Pikhaantjes

Wist je trouwens dat ze op de Veluwe ook een variant van dit broodje hebben? Daar bakken de bakkers rond de Pasen dit soort broodjes in de vorm van een haantje. De broodjes heten dan Pikhaantjes of Haantje Pik. Met dit recept kan je ook zelf Pikhaantjes maken.

Zo vorm je deze broodjes

Je kan deze zoete brood haasjes makkelijk vormen. Als je de streng lang genoeg uitgerold heb, maak je er een hoefijzer van. De twee uiteinden leg je over elkaar heen en nog een keer. Dan nog even de uiteinden tot puntjes knijpen en je haasjes zijn gevormd. Ik heb hier een stap voor stap foto van gemaakt met mijn telefoon. Ondanks dat die niet de kwaliteit van mijn fotocamera heeft, deel ik hem erbij. Vaak legt een beeld iets veel makkelijker uit dan woorden.

Koemelkvrij

Deze broodjes zijn door mij koemelkvrij gemaakt. In al mijn broodrecepten gebruik ik water in plaats van melk. Hierdoor is het recept al grotendeels koemelkvrij. Het enige andere ingrediënt waar je rekening mee hoeft te houden is de boter. Zelf gebruik ik bij voorkeur een goede kwaliteits plantaardige boter zoals VioBlock. Vanwege de hoeveelheid boter in het recept zul je dit ook terug proeven in het uiteindelijke resultaat.

Wil je dit recept opslaan op een van je Pinterest borden? Gebruik bij voorkeur onderstaande foto zodat je het recept altijd makkelijk terug kunt vinden.

Een gedachte over “Zoete brood haasjes

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *