brood e.d.

(Koemelkvrije) Zachte tarwe bolletjes

Snel naar recept

Na het succes van de witte bolletjes bedacht ik dat tarwe bolletjes een goede vervolgstap waren. Er ging wat tijd overheen en er mislukte een batch maar nu kan ik het dan eindelijk zeggen: Ook de (Koemelkvrije) Zachte tarwe bolletjes zijn gelukt!

Mijn vooordeel van een workshop

Het is alweer een jaar geleden dat ik, met een vriendin een brood bakworkshop volgde bij Mannin van Baksels.net. Tot die tijd was ik altijd wat onzeker als het over gist gaat. Ik had er een beetje een haat-liefde verhouding mee. Door de workshop bij Mannin zag ik wat het deeg moest doen en wanneer het voldoende gekneed was. Nog steeds ben ik super blij met die workshop. Volgens mijn man is dat mijn eerste workshop waar ik écht profijt van heb. Dikke vette aanrader dus, een workshop bij Mannin!

Spelen met recepten

Eenmaal thuis ging ik aan de slag met de geleerde techniek en al vrij snel werden de broodjes beter en beter. Ik ging wat spelen met de verhoudingen en ontdekte dat melk en water toch echt twee verschillende ingrediënten waren en dat het deeg daar ook verschillend op reageerde. Niet lang daarna deelde ik het recept voor koemelkvrije witte bolletjes met jullie.

Belangrijke les

Eén van de belangrijkste lessen die ik leerde is dat water en melk echt anders zijn. Nu weet, zie, ruik en proef je dat natuurlijk allemaal wel. In het geval van een brooddeeg is het ook nog eens zo dat je het niet 1:1 kunt vervangen. Gebruik je melk dan voeg je niet alleen vocht, maar ook eiwitten, vetten en suikers toe. Gebruik je water, dan voeg je alleen vocht toe. En dat betekent dus dat de bolletjes anders worden. Bovendien is water vloeibaarder dan melk. Dat zie je minder goed maar het is echt waar! In een brooddeeg betekend dat simpelweg dat je minder vloeistof nodig hebt. Ook de smaak wordt beïnvloed, dus moest ik proberen, leren en weer opnieuw proberen. Gelulkkig kan ik daar enorm van genieten.

Van witte bolletjes naar bruine bolletjes

Toen de witte bolletjes eenmaal gelukt waren, kwamen de bruine bolletjes aan de beurt. Hiervoor gebruik je een andere bloem / meelsoort. Daardoor begon het proberen en leren weer opnieuw. Deze keer had ik niet zoveel pogingen nodig als voor de witte bolletjes. Het lastigste vond ik nog dat ik deze bolletjes veel minder smaak vond hebben. Daarom ging ik op zoek naar net dat kleine beetje wat ik miste. Voor mij lag dat in het toevoegen van honing en suiker in plaats van alleen suiker. En ik hoop natuurlijk dat jullie daar hetzelfde over denken als wij!

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande foto zodat je recept altijd terug kunt vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *