brood e.d.

Friese Suikerbollen

Snel naar recept

Weet je om welk recept er de afgelopen jaren het meest gevraagd is? Om Fries suikerbrood en/of Friese Suikerbollen. Een heerlijke zoete traktatie. En het allerlekkerste als je het bij de Friese bakker koopt. Van die lekkere kleffe suikerbollen, in het Fries Sûkerpofkes genoemd, geef ik jullie vandaag mijn (koemelkvrije) recept.

Fryske Sûkerbôle en Sûkerpofke

Sinds mijn ouders eind 2011 naar Friesland verhuisden hebben wij heel wat ritjes die kant op gemaakt. Als we een ding geleerd hebben is het dat de Friese Suikerbollen (Sûkerpofke) of het Fruise suikerbrood (Sûkerbôle) daar in Friesland niet te vergelijken zijn met het Friese Suikerbrood dat in de rest van Nederland makkelijk verkrijgbaar is. Het smaakt anders en is veel lekkerder. De enige kanttekening die ik daarbij moet plaatsen is wel dat je het bij een bakker koopt die nog zelf suikerbrood bakt, want ook in Friesland zijn er bakkers die dit bij groothandels inkopen. Al met al zijn er genoeg redenen om zelf aan de slag te gaan met een recept voor suikerbollen.

Is het een workshop of een cursus?

Toen ik mijn allereeste broodbak workshop bij Mannin van Baksels.net volgde zat daar ook suikerbrood bij. Mannin heeft heel wat testbaksels gemaakt voor zij tevreden was over haar eigen recept. Het recept van Mannin gebruik ik nog altijd wanneer suikerbrood maak. Dat recept zal ik dus niet delen omdat je het hier op Baksels.net vind. Wel ging na die workshop, waarvan cursus een betere benaming zou zijn, aan de slag met mijn eigen (koemelkvrije) recepten. Ik vergeleek verschillende online recepten, maakte mijn eigen wensenlijstje met o.a. hoe een bolletjes moet smaken en ging aan de slag om zelf een koemelkvrije recepten te ontwikkelen. Dwars door mijn recepten voor bolletjes zie je nog altijd van wie ik het geleerd heb. En terwijl ik dit type boek ik ook nog een volgende workshop bij Mannin. Wie weet krijg ik dan ook de techniek van de croissants goed onder de knie!

Wil je dit recept opslaan op één van je Pinterest borden? Onderstaande foto zorgt ervoor dat je deze makkelijk en snel herkent waardoor je het recept net zo makkelijk en snel terug vind.

Aan de slag

Wanneer jij aan de slag gaat om deze Friese suikerbollen te maken, is het belangrijk om te weten dat je de parelsuiker niet te vroeg door het deeg moet verdelen. Dit doe je pas na de eerste rijs / rustperiode. Na een tweede rijs / rustperiode vorm je het deeg tot bolletjes. Deze tweede rustperiode is niet voor niets korter dan de eerste. Wanneer je de parelsuiker direct door het deeg verdeeld of de tweede rijsperiode te lang is smelt de parelsuiker al een beetje en wordt het lastig om er nog mooie bolletjes van te vormen. De tweede rijs/rustperiode overslaan kan echter ook niet omdat de gluten in je deeg de tijd nodig hebben om zich weer te ontspannen. Het maken van deze broodjes kent dan ook 3 rust / rijsmomenten, waarvan de eerste twee momenten korter zijn dan bij ongevulde broodjes.

Parelsuiker

Parelsuiker zijn eigenlijk grove suikerklontjes en wordt in verschillende groottes verkocht. Deze groottes worden aangeduidt met een P. Zo gebruik je voor Jan Hagel P2, voor wafels P4 en voor suikerbollen en suikerbrood gebruik je P4 en/of P5. Bij Mannin leerde ik dat een combinatie van die twee het lekkerst is. En eigenlijk is dat wat ik nu nog steeds doe. Helaas is P5 niet overal verkrijgbaar. Soms wordt er het ook als één product verkocht. Dit is verschillend per webshop en staat meestal duidelijk aangegeven. Lukt het niet om één van de twee te krijgen, dan volstaat of P4 of P5 ook.

Koemelkvrij

Ja… Het is echt waar: Deze suikerbollen zijn helemaal koemelkvrij en net zo lekker dan die met koemelk. Wel of geen koemelkallergie? Dit recept is absoluut geschikt voor iedereen! Heb jij wel een koemelkallergie? Kies voor een goede plantaardige roomboter vervanger. Mijn favoriet van dit moment is BleuBand Roombeter. Goede smaak, makkelijk verkrijgbaar, betaalbaar en regelmatig in de aanbieding.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *