Weet je wat ik echt heel lekker vind om in het najaar mee te bakken? De speculoos koekjes en speculoospasta van Lotus Biscoff. Ik ben echt gek op die smaken en combineer het graag met speculaas en witte chocolade. En weet je wat ook een hele lekkere is? Speculoos koekjes en speculoospasta met Zwitserse room en banaan. Vandaag deel ik dan ook een recept voor de allerlekkerste Speculoos gebakjes, met banaan en Zwitserse room uiteraard.
Een nieuwe naam voor speculoospasta
De laatste tijd zie ik bij veel bloggers en ook bij Baktotaal de producten van Lotus Biscoff langs komen. Zij veranderden onlangs hun Nederlandse naam en complete huisstijl. Zo hebben ze wereldwijd dezelfde naam gekregen. Aan deze naamsverandering koppelden ze ook een marketingtraject waarbij diverse bloggers een heerlijke uitziend perspakket opgestuurd kregen, wat jammer dat Bakkriebels dan niet op die lijst staat, haha! Op de Instagrampagina van Lotus was te zien dat ze hun volgers uitdaagden om de lekkerste recepten met hun producten te ontwikkelen. Ergens in mijn achterhoofd zit die uitdaging al een hele tijd, maar de tijd om er echt iets mee te ontbreekt. Niet getreurt voor nu want dit recept wil ik al zo lang met jullie delen en nu komt het er dan eindelijk echt van.
Een tweede kans
Het is al een paar jaar geleden dat ik deze heerlijke Speculoos gebakjes voor het eerst, met dank aan wat restjes, maakte. Destijds gingen ze op de foto met het idee het recept met jullie te delen, helaas raakte de foto’s en het recept in het vergeethoekje. Tot ik besloot het recept een tweede kans te geven. Ik maakte de speculoos gebakjes opnieuw en zette ze ook opnieuw op de gevoelige plaat. Het idee was om het recept in de zomervakantie te delen. Dat is toen niet gelukt, maar nu komt het er dan toch van: Beter laat dan helemaal niet, toch?!
Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande foto helpt je dit artikel en het bijhorende recept makkelijk te herkennen tussen al je andere gepinde recepten.
Alle benodigdheden op een rijtje
Voor dit recept heb je eigenlijk helemaal niet zoveel nodig. Ik heb de grote biscoff speculooskoekjes gebruikt, maar je kan ook de kleinere of zelfs die met chocolade gebruiken als je een kleiner gebakje wil maken. Hou er dan rekening mee dat je er meer uit het onderstaande recept haalt. Naast de speculoos koek heb je Biscoff speculoospasta nodig. Een banaan en wat Zwitserse room erbij maakt je traktatie compleet. Wil je de verkleuring van de banaan tegengaan? Dan raad ik je aan om ze even door wat citroensap te halen.
Drie keer Zwitserse room
Over het maken van de Zwitserse room is heel wat meer te zeggen dan niets. Je kunt Zwitserse room op de traditionele manier maken waarbij je banketbakkersroom kookt en die mengt met slagroom, zoals in dit basisrecept beschreven is. Deze manier van Zwitsere room maken gebruik ik ook in onderstaand recept. Heb je echter wat minder tijd dan kan je tijd besparen door de Zwitserse room op de snelle en makkelijke manier te maken, zoals ik in dit recept beschreven heb. Sinds ze de mix voor banketbakkersroom bij Dr. Oetker veranderd hebben, vind ik persoonlijk de snelle en makkelijke manier minder smakelijk. Daarom ging ik op zoek naar een gouden tussenweg. Hierbij maak ik eerst een banketbakkersroom met (haver)melk en de mix voor banketbakkersroom van Dr. Oetker. Ik gebruik dan 50 gram mix voor banketbakkersroom en 165 gram (haver)melk. Daarna klop ik 125 ml soya whipping of slagroom met een eetlepel suiker op en spatel dat voorzichtig door de banketbakkersroom. Dit is echt een mooie tussenweg en wat mij betreft ook een hele lekkere Zwitserse room. Smaak is echter persoonlijk en daarom laat ik de keuze welke je gebruik helemaal aan jouw over.
Koemelkvrij
Wat gelukkig niet veranderd is is de samenstelling van de ingrediënten. Zowel de speculoos koekjes als de speculoospasta zijn beide nog koemelkvrij. Ook Zwitserse room is redelijk makkelijk koemelkvrij te maken. Tot nu toe heeft het mijn voorkeur om Soya Whipping te gebruiken in plaats van melk en slagroom. Zoals je hierboven heb kunnen lezen ben ik nog altijd op zoek naar een andere manier en mijn laatst ontdekte is om havermelk in plaats van melk te gebruiken. In onderstaand recept heb ik nog gekozen voor mijn oude vertrouwde manier om Soya Whipping te gebruiken.
Speculoos gebakjes
Ingrediënten
- 125+25 gram melk / soya whipping
- 2 zakjes vanille suiker
- 13 gram custard
- 2 blaadjes gelatine
- 100 ml slagroom / soya whipping
- 25 gram fijne kristalsuiker
- 12 grote speculoos koekjes
- 1 grote bananen
- 2 flnke eetlepels Lotus Biscoff speculoos pasta
- 375 gram Zwitserse Room
Instructies
- Meng 125 melk / soya whipping met de vanillesuiker. Doe het in een magnetron bestendige bak en breng het aan de kook in de magnetroon, roer hem tussentijds één of twee keer door.
- Meng in glas de overige melk / soya whipping en custard tot alle custard opgelost is en het mengsel geen klontjes meer bevat.
- Voeg wat kokende melk / soya whipping toe aan het custard mengsel en roer door met de garde.
- Breng de banketbakkersroom opnieuw aan de kook in de magnetron.
- Kook door tot het de gewenste dikte heeft bereikt. Roer het af en toe even goed door.
- Laat de banketbakkersroom ongeveer 30 minuten afkoelen op een bord. Leg een velletje huishoudfolie op de banketbakkersroom, dit voorkomt een vel.
- Week intussen de gelatine in ruim koud water.
- Smelt de gelatine in een pannetje op een laag vuur.
- Voeg wat banketbakkersroom toe aan de gelatine en roer tot de klontjes weg zijn.
- Voeg de overige banketbakkersroom toe aan de gelatine en roer het met de garde goed door.
- Doe de banketbakkersroom terug op een bord, leg er een velletje huishoudfolie op en laat het zo verder afkoelen tot kamertemperatuur.
- Klop de slagroom/soya whipping met de suiker stijf.
- Voeg wat slagroom toe aan de banketbakkersroom en klop het met de garde goed door elkaar.
- Voeg de overige slagroom toe en roer het door tot alles goed vermengd is.
- Laat de Zwitserse room eventueel nog wat opstijven in de koelkast.
- Doe de Zwitserse room in een spuitzak met een kartelvormig spuitmondje.
- Snij de bananen in dunne plakjes
- Doe de speculoos pasta in een boterhamzakje en leg het in een glas warm water.
- Spuit op 6 speculoos koekjes een laagje Zwitserse room. Vind je de laag niet hoog genoeg, spuit dan eventueel nog een tweede laag erop.
- Leg hier 3 plakjes banaan op.
- Kneed de speculoospasta even kort door en zorg dat alles in één hoekje van het plastic zakje zit.
- Knip een klein puntje van het zakje af en drizzle wat speculoospasta over de plakjes banaan.
- Druk op de speculoospasta een tweede koffieleutje.
- Spuit opnieuw een laagje Zwitserse room op de speculoos koekjes.
- Drizzle nog wat speculoospasta erover.
- Steek als laatste nog wat plakje banaan in de Zwitserse room.
- Maak deze gebakjes i.v.m. het verkleuren van de banaan zo kort mogelijk voor serveren.
- Bewaar ze tot gebruik in de koelkast.