Gebak en Tartelettes

Speculoos gebakjes

Snel naar recept

Weet je wat ik echt heel lekker vind om in het najaar mee te bakken? De speculoos koekjes en speculoospasta van Lotus Biscoff. Ik ben echt gek op die smaken en combineer het graag met speculaas en witte chocolade. En weet je wat ook een hele lekkere is? Speculoos koekjes en speculoospasta met Zwitserse room en banaan. Vandaag deel ik dan ook een recept voor de allerlekkerste Speculoos gebakjes, met banaan en Zwitserse room uiteraard.

Een nieuwe naam voor speculoospasta

De laatste tijd zie ik bij veel bloggers en ook bij Baktotaal de producten van Lotus Biscoff langs komen. Zij veranderden onlangs hun Nederlandse naam en complete huisstijl. Zo hebben ze wereldwijd dezelfde naam gekregen. Aan deze naamsverandering koppelden ze ook een marketingtraject waarbij diverse bloggers een heerlijke uitziend perspakket opgestuurd kregen, wat jammer dat Bakkriebels dan niet op die lijst staat, haha! Op de Instagrampagina van Lotus was te zien dat ze hun volgers uitdaagden om de lekkerste recepten met hun producten te ontwikkelen. Ergens in mijn achterhoofd zit die uitdaging al een hele tijd, maar de tijd om er echt iets mee te ontbreekt. Niet getreurt voor nu want dit recept wil ik al zo lang met jullie delen en nu komt het er dan eindelijk echt van.

Een tweede kans

Het is al een paar jaar geleden dat ik deze heerlijke Speculoos gebakjes voor het eerst, met dank aan wat restjes, maakte. Destijds gingen ze op de foto met het idee het recept met jullie te delen, helaas raakte de foto’s en het recept in het vergeethoekje. Tot ik besloot het recept een tweede kans te geven. Ik maakte de speculoos gebakjes opnieuw en zette ze ook opnieuw op de gevoelige plaat. Het idee was om het recept in de zomervakantie te delen. Dat is toen niet gelukt, maar nu komt het er dan toch van: Beter laat dan helemaal niet, toch?!

Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande foto helpt je dit artikel en het bijhorende recept makkelijk te herkennen tussen al je andere gepinde recepten.

Alle benodigdheden op een rijtje

Voor dit recept heb je eigenlijk helemaal niet zoveel nodig. Ik heb de grote biscoff speculooskoekjes gebruikt, maar je kan ook de kleinere of zelfs die met chocolade gebruiken als je een kleiner gebakje wil maken. Hou er dan rekening mee dat je er meer uit het onderstaande recept haalt. Naast de speculoos koek heb je Biscoff speculoospasta nodig. Een banaan en wat Zwitserse room erbij maakt je traktatie compleet. Wil je de verkleuring van de banaan tegengaan? Dan raad ik je aan om ze even door wat citroensap te halen.

Drie keer Zwitserse room

Over het maken van de Zwitserse room is heel wat meer te zeggen dan niets. Je kunt Zwitserse room op de traditionele manier maken waarbij je banketbakkersroom kookt en die mengt met slagroom, zoals in dit basisrecept beschreven is. Deze manier van Zwitsere room maken gebruik ik ook in onderstaand recept. Heb je echter wat minder tijd dan kan je tijd besparen door de Zwitserse room op de snelle en makkelijke manier te maken, zoals ik in dit recept beschreven heb. Sinds ze de mix voor banketbakkersroom bij Dr. Oetker veranderd hebben, vind ik persoonlijk de snelle en makkelijke manier minder smakelijk. Daarom ging ik op zoek naar een gouden tussenweg. Hierbij maak ik eerst een banketbakkersroom met (haver)melk en de mix voor banketbakkersroom van Dr. Oetker. Ik gebruik dan 50 gram mix voor banketbakkersroom en 165 gram (haver)melk. Daarna klop ik 125 ml soya whipping of slagroom met een eetlepel suiker op en spatel dat voorzichtig door de banketbakkersroom. Dit is echt een mooie tussenweg en wat mij betreft ook een hele lekkere Zwitserse room. Smaak is echter persoonlijk en daarom laat ik de keuze welke je gebruik helemaal aan jouw over.

Koemelkvrij

Wat gelukkig niet veranderd is is de samenstelling van de ingrediënten. Zowel de speculoos koekjes als de speculoospasta zijn beide nog koemelkvrij. Ook Zwitserse room is redelijk makkelijk koemelkvrij te maken. Tot nu toe heeft het mijn voorkeur om Soya Whipping te gebruiken in plaats van melk en slagroom. Zoals je hierboven heb kunnen lezen ben ik nog altijd op zoek naar een andere manier en mijn laatst ontdekte is om havermelk in plaats van melk te gebruiken. In onderstaand recept heb ik nog gekozen voor mijn oude vertrouwde manier om Soya Whipping te gebruiken.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *