Grote koeken

Suikerwafels

Snel naar recept
Ben jij niet bang voor een paar calorieën? Of heb je gewoon even zin in iets lekkers om jezelf te verwennen? Lees dan snel verder want ik deel mijn favoriete recept voor suikerwafels met jullie. Pure verwennerij dit hoor! Vergelijk deze wafels niet met de droge suikerwafels uit de winkel. Zoveel lekkerder, smaakvoller en ook nog eens leuker omdat je het zelf gemaakt hebt.
Workshop Foodfotografie

Onlangs volgde ik een workshop foodfotografie bij Fenja van Studio Foek. Dat was ontzettend leerzaam en in de toekomst zul je wellicht kleine en/of grotere veranderingen in mijn foto’s zien. Zoek jij een leuke en gezellige workshop? Volg Fenja dan op Instagram, daar deelt ze de eerstvolgende datums van de geplande workshops. In de weken voor de workshop mailde Fenja regelmatig. De ene keer met tips over dingen die handig waren om mee te nemen, een andere keer zat er een huiswerk opdracht in de mail. Kan jij raden wat de huiswerkopdracht was?

Spelen met licht

Juist! Bak wafels en ga daar mee oefenen. Helaas was ik de dagen voor de workshop ziek en moest ik na de workshop oefenen. Nog steeds niet helemaal fit, helaas. Maar ik kon wel gelijk spelen met het licht. Al is dat thuis nog een stuk lastiger dan tijdens een workshop. Binnenkort schaf ik wat extra spullen aan om te zorgen dat ik het licht kan sturen in plaats dat het licht mij stuurt. Ik ben zo benieuwd welke veranderingen dat gaat brengen.

Terug naar de wafels

Suikerwafels zijn in Nederland en België ook bekend als Luikse wafels. Het recept dat ik met jullie deel is geen origineel Belgisch recept voor Luikse wafels en daarom noemen we op Bakkriebels deze wafels suikerwafels. Suikerwafels worden gemaakt van een gistdeeg waar parelsuiker aan toegevoegd is. Na het rijzen worden de wafels in een wafelijzer gebakken. Vorig jaar kreeg ik van Cookinglife een wafelijzer opgestuurd. Het voordeel van dit wafelijzer is dat je de platen kunt wisselen en het apparaat ook kunt gebruiken voor stroopwafels, pannenkoeken, hartjeswafels, teppanyaki enzovoort. Ben je benieuwd welke platen je hiervoor los kunt kopen? Check dan deze link even.

Parelsuiker

Er zijn toch veel verschillende soorten suiker in de bakkerijwereld te koop. De meest gebruikte zullen bij iedereen in de kast staan: poedersuiker, fijne of grovere kristalsuiker en basterdsuiker in drie kleuren. Met deze soorten kan je een heel eind uit de voeten. Ga je aan de slag met suikerschelpen of appelflappen dan wordt er vaak korstsuiker aangeraden. En dan heb je ook nog parelsuiker in verschillende soorten. De grootte van de suikerparels wordt aangeduid met een P. Zo gebruik je P2 – ook wel greinsuiker genoemd – voor Jan Hagel en P4 en/of P5 voor suikerbrood. Tegenwoordig worden P4 en P5 nog weleens gemengd tot P45. Voor suikerwafels gebruik je dezelfde grootte als voor suikerbrood. Je koopt parelsuiker online of in een bakwinkel. Na het maken van dit recept heb je waarschijnlijk nog wat parelsuiker over, maak dan bijvoorbeeld deze suikerbollen.

Haverdrink in plaat van water

In de Lente foodybox die ik eind maart opgestuurd kreeg zat een pak haverdrink. Haverdrink is een plantaardige vervanger voor melk. De haverdrink die ik kreeg was van het merk Natrue en wordt gemaakt met slechts 2 ingrediënten: haver en water. Ergens ben ik niet zo’n voorstander van melkvervangers die voornamelijk water bevatten en ook nog eens prijzig zijn. Maar soms is haverdrink toch een stuk lekkerder in een recept dan water, denk bijvoorbeeld aan gele room. Voor deze suikerwafels heb ik ook deze haverdrink gebruikt en dat beviel ons heel goed.

Koemelkvrij

Dankzij het gebruik van de haverdrink zijn deze suikerwafels door mij koemelkvrij gemaakt. Heb je geen havermelk in huis en wil je het liever vervangen? Gebruik dan gewoon water. Doordat deze haverdrink uit slechts 2 ingrediënten bestaat, bevat het bijna een vergelijkbare hoeveelheid ‘vaste stof’ als water. Hierdoor kan je dezelfde hoeveelheid gebruiken. Naast haverdrink gebruik je ook boter in dit recept. Gebruik daarvoor een goede plantaardige vervanger zoals Roombeter van BlueBand.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *