Gebak en Tartelettes·Koningsdag / bevrijdingsdag

Koemelkvrije oranje soezen

Snel naar recept

Van de Pasen gaan we gelijk door naar Koningsdag. Over een week is het alweer tijd voor een dag vol oranje lekkernijen. Met een koemelkallergie kan je helaas niet genieten van al het oranje lekkers dat de bakker te koop heeft. Je zult dus zelf aan de slag moeten als je een lekkere tompouce of een soes wil eten. Daarom vandaag een recept voor koemelkvrije oranje soezen.

Soezenbeslag zonder koemelk

Een soezenbeslag is makkelijk koemelkvrij te maken. Wanneer je, in plaats van melk, alleen water als vocht neem en als boter een plantaardige variant neem, zijn soezen koemelkvrij. Toch is er nog wel iets meer te zeggen dan alleen het vervangen van de ingrediënten. Zodra je de melk vervangt voor water betekent dit ook dat je alleen vocht en geen suikers, vetten en eiwitten toevoegt. Allemaal stoffen die melk van nature bevatten. Dit heeft invloed op het resultaat van de soezen. Met name in de kleuring zie je dit duidelijk terug komen. Koemelkvrije soezen zullen lichter van kleur zijn als je ze precies hetzelfde bakt dan soezen waar ook melk in het beslag verwerkt zit. Hier kan je op twee manieren mee omgaan: je accepteert het of je past de temperatuur aan door deze met 5 graden te verhogen. In dit recept kies ik ervoor om de temperatuur te verhogen.

Koemelkvrije Zwitserse room

Voordat ik wist dat ik een koemelkallergie had was Zwitserse room mijn favoriete vulling. In het begin mistte ik het dan ook om dit niet meer te kunnen eten. Al vrij snel ontdekte ik een manier waarmee Zwitserse room ook koemelkvrij lekker te maken is. Zowel voor de banketbakkersroom als de uiteindelijke Zwitserse room gebruik ik soya whipping. Deze slagroom vervanger werkt voor mij beter en het resultaat is, vinden wij, uiteindelijk lekkerder dan met soyamelk. Om die reden kies ik dus voor het gebruik daarvan.

Fondantglazuur

Sinds de tompouces voor Jasper zijn werk, is fondant glazuur een vast onderdeel van mijn bakkast. Ik heb al heel wat leuke en lekkere ideeën bedacht die ik hier (nog) mee kan maken. Ooit heb ik geprobeerd om zelf dit glazuur te maken, maar dat is me nooit goed gelukt. Ideaal dus dat bijv. Bouwhuis dit kant en klaar is het assortiment heeft. Voor deze oranje soezen heb ik witte fondantglazuur met oranje kleurstof gekleurd.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande foto is het recept altijd makkelijk terug te vinden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *