brood e.d.

Zeeuwse Bolussen

Snel naar recept

Er stroomde heel wat water door de Lek. Maar het is gelukt! Ik heb eindelijk heerlijke kleffe Zeeuwse bolussen gebakken die ook nog eens koemelkvrij zijn. Dat bolus project duurt al en een paar jaar. Mijn recept was goed maar toch was er telkens wel iets waarom ik niet tevreden genoeg was. Dat had dus vooral te maken met de techniek van het bakken. Een goede bolus is gemaakt van een heerlijk zacht brooddeeg, omhult door een laag suikerstroop. Lekker klef en vers het allerlekkerst!

Zeeuwse herinneringen

Ik hou hier echt ontzettend veel van. Als klein kind kwamen we, met het schip, regelmatig in Zeeland. Ik heb heel wat voetstapjes in Terneuzen staan. Als kind zijnde voelde ik mij daar ontzettend thuis. Op de Groene Zwaan, één van de ligplaatsschool voor schipperkinderen in Nederland, was bijvoorbeeld de allerliefste juf. Uren en uren kon ik in de stuurhut kijken naar de motorwinkel waar we toen nog voor de deur lagen. Mijn liefde voor de Harley Davidson was groot, wat waren die stoer 😉 Met een beetje geluk werd er motorrijles op de parkeerplaats gegeven. En ik droomde ervan: Later als ik groot ben… dan ging ik ook mijn motorrijbewijs halen en een Harley kopen. 30 Jaar laten ben ik die fascinatie wel kwijt en weet ik dat er geen motorrijbewijs gaat komen, laat staan een Harley.

Doe mij maar een kleffe, warme bolus!

Maar de liefde voor die zoete, zachte, liefst zelfs nog warme bolus die daar ook groeide, die is er nog steeds! Hoeveel pogingen ik, verspreid over diverse jaren en met grote tussenpozen als gedaan heb? Echt! Ik ben de tel kwijt geraakt. De droom en de herinnering bleef en dus probeerde ik het keer op keer en nog veel meer. En nu lukt het me dan ook eindelijk echt! Warm nog steeds het allerlekkerst. En klef en zoet… Als blijft dat klef een dingetje. Na heel wat proberen heb ik daar echter wel een een paar trucjes voor geleerd, die deel ik aan het eind ook met je.

Koemelkvrij

En toen was daar het moment dat mijn bolussen niet alleen klef en zacht moesten zijn maar ook nog eens koemelkvrij. Afgelopen jaar heb ik veel geleerd over het bakken zonder koemelk. En het wordt steeds makkelijker. De beste vervanger voor roomboter is FloraPlant, dat is een ontdekking waar ik niet meer zonder kan. Melk is voor mij lastiger te vervangen. Naast dat ik niet zo’n voorstander ben van sojamelk, heb ik zelf ook een lichte soja allergie. Rijstmelk vind ik net water, haver en amandel heb ik een weerstand tegen. Zo kwam ik uit bij kokosmelk, maar die is een stuk vetter en kan een lichte kokossmaak aan baksels geven. Bij de bolus is dat, in mijn beleving niet aan de orde. En dus deel ik dit recept met de optie van kokosmelk.

Geen koemelkallergie?

Heb jij geen koemelkallergie? Dan kun je ook aan de slag met dit recept. Als vervanger voor de kokosmelk en het water kan je de gewichten bij elkaar optellen en vervangen door volle melk.

Tips voor kleffe bolussen

Soms lukt het toch niet om echte kleffe bolussen te bakken. Het rollen in de suiker is namelijk een kunst. Hiervoor moet je deeg al licht plakkerig zijn. Daardoor plakt de suiker het best.
Door het rollen ontstaat er wrijving. Deze wrijfing zorgt voor het smelten van de suiker tijdens het rusten.
Gebruik niet te veel suiker. Het is juist de bedoeling dat je suiker overhoud.
Is de suiker niet echt gesmolten na de eerste rust? Spray het dan licht in met water voor je ze weer door de suiker rolt. Let er dan extra op dat je niet te veel suiker gebruikt.
Na het bakken kan het zijn dat de suiker niet volledig gesmolten is. Ook hiervoor kan je de nog hete bolussen licht insprayen met wat water. Daarna verpak je ze gelijk in folie. Door dit te doen ontstaat er stoom. Door de stoom zullen de laatste beetjes suiker ook smelten.
Heb je de spray nodig? Gebruik echt niet te veel water, dat komt het resultaat uiteindelijk niet ten goed.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik dan onderstaande afbeelding. Zo kan je het altijd makkelijk terug vinden.

7 gedachten over “Zeeuwse Bolussen

  1. Deze bolussen komen net uit de oven en zijn echt heerlijk zeg! Onze zoon is dol op bolussen, dus ik ben blij dat ik ze nu zelf net zo lekker als de echte, helemaal zelf kan bakken 😉
    Bedankt voor dit recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *