Er stroomde heel wat water door de Lek. Maar het is gelukt! Ik heb eindelijk heerlijke kleffe Zeeuwse bolussen gebakken die ook nog eens koemelkvrij zijn. Dat bolus project duurt al en een paar jaar. Mijn recept was goed maar toch was er telkens wel iets waarom ik niet tevreden genoeg was. Dat had dus vooral te maken met de techniek van het bakken. Een goede bolus is gemaakt van een heerlijk zacht brooddeeg, omhult door een laag suikerstroop. Lekker klef en vers het allerlekkerst!

Zeeuwse herinneringen
Ik hou hier echt ontzettend veel van. Als klein kind kwamen we, met het schip, regelmatig in Zeeland. Ik heb heel wat voetstapjes in Terneuzen staan. Als kind zijnde voelde ik mij daar ontzettend thuis. Op de Groene Zwaan, één van de ligplaatsschool voor schipperkinderen in Nederland, was bijvoorbeeld de allerliefste juf. Uren en uren kon ik in de stuurhut kijken naar de motorwinkel waar we toen nog voor de deur lagen. Mijn liefde voor de Harley Davidson was groot, wat waren die stoer 😉 Met een beetje geluk werd er motorrijles op de parkeerplaats gegeven. En ik droomde ervan: Later als ik groot ben… dan ging ik ook mijn motorrijbewijs halen en een Harley kopen. 30 Jaar laten ben ik die fascinatie wel kwijt en weet ik dat er geen motorrijbewijs gaat komen, laat staan een Harley.
Doe mij maar een kleffe, warme bolus!
Maar de liefde voor die zoete, zachte, liefst zelfs nog warme bolus die daar ook groeide, die is er nog steeds! Hoeveel pogingen ik, verspreid over diverse jaren en met grote tussenpozen als gedaan heb? Echt! Ik ben de tel kwijt geraakt. De droom en de herinnering bleef en dus probeerde ik het keer op keer en nog veel meer. En nu lukt het me dan ook eindelijk echt! Warm nog steeds het allerlekkerst. En klef en zoet… Als blijft dat klef een dingetje. Na heel wat proberen heb ik daar echter wel een een paar trucjes voor geleerd, die deel ik aan het eind ook met je.

Koemelkvrij
En toen was daar het moment dat mijn bolussen niet alleen klef en zacht moesten zijn maar ook nog eens koemelkvrij. Afgelopen jaar heb ik veel geleerd over het bakken zonder koemelk. En het wordt steeds makkelijker. De beste vervanger voor roomboter is FloraPlant, dat is een ontdekking waar ik niet meer zonder kan. Melk is voor mij lastiger te vervangen. Naast dat ik niet zo’n voorstander ben van sojamelk, heb ik zelf ook een lichte soja allergie. Rijstmelk vind ik net water, haver en amandel heb ik een weerstand tegen. Zo kwam ik uit bij kokosmelk, maar die is een stuk vetter en kan een lichte kokossmaak aan baksels geven. Bij de bolus is dat, in mijn beleving niet aan de orde. En dus deel ik dit recept met de optie van kokosmelk.
Geen koemelkallergie?
Heb jij geen koemelkallergie? Dan kun je ook aan de slag met dit recept. Als vervanger voor de kokosmelk en het water kan je de gewichten bij elkaar optellen en vervangen door volle melk.

Zeeuwse Bolussen
Ingrediënten
- 500 gram (brood)bloem
- 150 gram kokosmelk*
- 100 – 125 gram water* Water en kokosmelk kan je vervangen door 300 gram melk
- 1 M ei
- 10 gram gist
- 7 gram zout
- 10 gram suiker
- 50 gram FloraPlant of Roomboter
- 400 gram bruine basterdsuiker
- 4 gram kaneel
- En verder
- Voedingsthermometer
- bakplaat met bakpapier
- plantenspuit met water
Instructies
- Zet een schaaltje heet water in de oven.
- Meng de kaneel met de bruine basterdsuiker en zet het apart.
- Verwarm het water en de melk tot 40 graden.
- Doe de bloem in een kom, voeg het zout, de gist en de suiker toe.
- Meng dit met een garde of je handen door elkaar.
- Voeg het ei en de melk toe.
- Kneed hier een deegbal van.
- Haal het deeg uit de kom en kneed op je werkbank verder tot een soepel deeg waar je een vliesje van kunt trekken.
- Voeg nu de boter toe en kneed dit door het deeg.
- Niet schrikken! Dat doet je deeg wel 😉 Het stoot de boter eerst af, het word een rommeltje maar als je door blijft kleden komt het echt goed en heb je een mals en klef deeg.
- Maak de kom schoon en vet hem in met bakspray of olie.
- Maak een bal van het deeg en doe het deeg in de kom. Dek de kom af met folie.
- Zet het deeg nu 10 minuten in de (vochtige) oven.
- Verdeel het deeg in 12 gelijke stukken.
- Bestrooi je werkbank met het suiker kaneel mengsel.
- Rol de deegstukken één voor één, door het suiker en kaneelmengsel uit tot ze 10 cm lang zijn.
- Leg elk stuk op of tegen het vorige stuk aan. Bouw er een piramide van 😉
- Laat ze zo 10 minuten rusten. Je zal nu zien dat de suiker wat begint te smelten.
- Rol de stukken deeg nogmaals door het suiker en kaneel mengsel tot ze 20 cm lang zijn.
- Bouw er nog een keer een piramide van en laat ze nu 20 minuten rusten.
- Bekleed intussen een bakplaat met bakpapier.
- Rol de stukken deeg weer door de suiker en kaneel uit, tot ze ongeveer 30-35 cm lang zijn.
- Rol het deeg nu op zoals je een spiraal teken.
- Leg de sprialen op de bakplaat, met wat tussenruimte.
- Spray ze licht in met water en dek ze af met folie.
- Laat ze zo 40 minuten rijzen op een warm plek.
- Verwarm intussen de oven voor tot 250 graden.
- Bak de bolussen in 8-10 minuten goudbruin en gaar.
- Zorg dat je een tweede bakplaat met bakpapier klaar hebt staan.
- Keer de bolussen gelijk om op de tweede bakplaat.
- Laat ze zo afkoelen. Verpak ze daarna in folie.
Tips voor kleffe bolussen
Soms lukt het toch niet om echte kleffe bolussen te bakken. Het rollen in de suiker is namelijk een kunst. Hiervoor moet je deeg al licht plakkerig zijn. Daardoor plakt de suiker het best.
Door het rollen ontstaat er wrijving. Deze wrijfing zorgt voor het smelten van de suiker tijdens het rusten.
Gebruik niet te veel suiker. Het is juist de bedoeling dat je suiker overhoud.
Is de suiker niet echt gesmolten na de eerste rust? Spray het dan licht in met water voor je ze weer door de suiker rolt. Let er dan extra op dat je niet te veel suiker gebruikt.
Na het bakken kan het zijn dat de suiker niet volledig gesmolten is. Ook hiervoor kan je de nog hete bolussen licht insprayen met wat water. Daarna verpak je ze gelijk in folie. Door dit te doen ontstaat er stoom. Door de stoom zullen de laatste beetjes suiker ook smelten.
Heb je de spray nodig? Gebruik echt niet te veel water, dat komt het resultaat uiteindelijk niet ten goed.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik dan onderstaande afbeelding. Zo kan je het altijd makkelijk terug vinden.

Heb je bolussen recept link op glutenvrije bakker gezet en wordt in dank op gereageerd.
Beste Victor,
Wat leuk om te horen dat je zo enthousiast bent! Dankjewel voor het delen.
Groetjes,
Adriënne
Deze bolussen komen net uit de oven en zijn echt heerlijk zeg! Onze zoon is dol op bolussen, dus ik ben blij dat ik ze nu zelf net zo lekker als de echte, helemaal zelf kan bakken 😉
Bedankt voor dit recept!
Wat leuk om te horen, dankjewel. Heeft je zoon ook een koemelkallergie?
Groetjes,
Adriënne
Even een Vraagje: wat voor kokosmelk gebruik je. Zo’n pak Alpro bijv of uit zo’n blik, dikkere kokosmelk?
Hoi Sanne,
ik gebruik kokosmelk uit blik. Wist je dat die van bijv. Alpro geen kokosmelk maar kokosdrink heet?
Groetjes,
Adrienne