brood e.d.

Zeeuwse Bolussen

Snel naar recept

Er stroomde heel wat water door de Lek. Maar het is gelukt! Ik heb eindelijk heerlijke kleffe Zeeuwse bolussen gebakken die ook nog eens koemelkvrij zijn. Dat bolus project duurt al en paar jaar. Mijn recept was goed maar toch was er telkens wel iets waarom ik niet tevreden genoeg was. Dat had dus vooral te maken met de techniek van het bakken. Een goede bolus is gemaakt van een heerlijk zacht brooddeeg, omhult door een laag suikerstroop. Lekker klef en vers het allerlekkerst!

Zeeuwse herinneringen

Ik hou hier echt ontzettend veel van. Toen ik klein was kwamen we, met het schip, regelmatig in Zeeland. Ik heb heel wat voetstapjes in Terneuzen staan. Als kind zijnde voelde ik mij daar ontzettend thuis. Op de Groene Zwaan, één van de ligplaats scholen voor schipperskinderen in Nederland, was bijvoorbeeld de allerliefste juf. Uren en uren kon ik in de stuurhut kijken naar de motorwinkel waar we toen nog voor de deur lagen. Mijn liefde voor de Harley Davidson was groot, wat waren die stoer 😉 Met een beetje geluk werd er motorrijles op de parkeerplaats gegeven. En ik droomde ervan: Later als ik groot ben… dan ga ik ook mijn motorrijbewijs halen en een Harley kopen. Dertig jaar later ben ik die fascinatie wel kwijt en weet ik dat er geen motorrijbewijs gaat komen, laat staan een Harley. De liefde voor de Harley kan dan verdwenen zijn, de liefde voor de kleffe Zeeuwse bolussen is altijd gebleven!

Doe mij maar een kleffe, warme bolus!

De liefde voor die zoete, zachte, liefst zelfs nog warme Zeeuwse bolussen die daar ook groeide, die is er nog steeds! Hoeveel pogingen ik, verspreid over diverse jaren en met grote tussenpozen al gedaan heb? Echt! Ik ben de tel kwijt geraakt. De droom en de herinnering bleef en dus probeerde ik het keer op keer en nog veel meer. En nu lukt het me dan ook eindelijk echt! Warm nog steeds het allerlekkerst. En klef en zoet… Al blijft dat klef een dingetje. Na heel wat proberen heb ik daar echter wel een paar trucjes voor geleerd. Ben je benieuwd? Lees dan vooral nog even verder.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik dan onderstaande afbeelding. Zo kan je het altijd makkelijk terug vinden.

De trucjes voor het bakken

Echt kleffe bolussen bakken is een kunst. Om die kunst te beheersen heb je wat ervaring nodig. En daarnaast help ik je op weg met wat tips. De eerste en allerbeste tip is: Bak de bolussen op een zonnige voorjaars- of najaarsdag. Zet de bolussen voor de laatste rijs afgedekt in de vensterbank en laat de warmte van het zonnetje zijn werk doen. Op deze dagen is de zon niet sterk genoeg om het deeg heel snel te laten rijzen, maar het zorgt er wel voor dat de suiker al prachtig smelt tot een siroop. Maar ook tijdens het uitrollen en suikeren van het deeg is het fijn als de suiker al plakkerig wordt en gaat smelten. Omdat dit een brioche deeg is, plakt de suiker er goed aan. Leg je na iedere stap de deegstrengen op en tegen elkaar, dan smelt de suiker ook door de wrijving en warmte. Om kleffe bolussen te bakken heb je waarschijnlijk het idee dat je veel suiker nodig hebt. Dit is echter niet zo. Voor het goed uitrollen van de strengen heb je de hoeveelheid suiker nodig die in het recept beschreven is. Na het uitrollen en vormen van het deeg, zou je ongeveer 100 gram suiker over moeten houden.

En een trucje na het bakken

Na het bakken kan het zijn dat de suiker op de bolussen niet volledig gesmolten is. Mijn truc daarvoor is om de nog hete bolussen met de bovenkanten tegen elkaar aan, twee aan twee in een boterhamzakje te verpakken en zo af te laten koelen. Laat ze zo een paar uurtjes liggen en dan heb je echt de heerlijkste zachte kleffe bolussen die je ooit zelf gemaakt hebt. Echt waar!

Koemelkvrij

En toen was daar het moment dat mijn bolussen niet alleen klef en zacht moesten zijn maar ook nog eens koemelkvrij. Afgelopen jaar heb ik veel geleerd over het bakken zonder koemelk. En het wordt steeds makkelijker. De beste vervanger voor roomboter is Roombeter, een plantaardige roomboter vervanger van BlueBand. Dit is echt de beste in zijn soort! Ik kan niet meer zonder. Inmiddels maak ik al mijn brooddegen met water. Een goedkoper en beter alternatief voor melk in brooddegen is er mijns inziens niet.

Laatste update: november 2023 – nieuwe afbeeldingen, inclusief nieuwe Pinterest afbeelding. Van een recept met kokosmelk naar een recept met water geüpdate.

6 gedachten over “Zeeuwse Bolussen

  1. Deze bolussen komen net uit de oven en zijn echt heerlijk zeg! Onze zoon is dol op bolussen, dus ik ben blij dat ik ze nu zelf net zo lekker als de echte, helemaal zelf kan bakken 😉
    Bedankt voor dit recept!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *