Gebak en Tartelettes

Advocaat tompouces

Snel naar recept

Als jullie naar het recept van één tompouce nieuwsgierig waren, dan was het de advocaat tompouce wel. Een aantal van jullie wilden deze graag rond de Pasen maken, dus is dit een mooi moment om het recept met jullie te delen. Laten we eerlijk zijn: als er een smaak is die bij Pasen hoort dan is het advocaat.

Tompouces trakteren

Deze tompoucen waren, net als de rum-rozijnen tompouces, één van de tompouces waar Jasper in februari zijn collega’s op trakteerde. Ieder jaar is het daar bijna een hoogtepunt als Jasper jarig is. Menig collega weet dat dat een zelfgemaakte traktatie betekent. Uit betrouwbare bron heb ik zelfs gehoord dat, zodra Jasper gemaild heeft dat de traktatie er is, er een ware run op de trap naar de kantine ontstaat. Het uitkijken naar de traktatie en de waardering die ze daarvoor uiten zorgen dat ik ieder jaar weer net iets anders en het liefst iets beters voor hen wil maken dan het jaar ervoor.

De beste advocaat is een sterke

Dit jaar waren het maar liefst 6 verschillende soorten tompouces, waarvan de advocaat tompouces dus de tweede soort is waar ik het recept van met jullie deel. Net als bij de rum-rozijnen tompouces hebben ook deze tompoucen een Zwitserse room als basis vulling. Deze room wordt op smaak gebracht met advocaat. Gebruik bij voorkeur hier een sterke advocaat voor, dit komt de smaak zeker ten goede! Zelf gebruik ik het liefst zwarte kip advocaat.

Wat moet je weten voor je tompouces gaat maken

Om goede tompouces te maken zijn er een paar dingen die je moet weten. Zo is het van belang dat je het bladerdeeg goed laat rusten, nadat je het uitgerold hebt. Dit voorkomt overdadig krimpen van het bladerdeeg. Daarnaast is het belangrijk om gaatjes te prikken in het bladerdeeg, hiermee zorg je ervoor dat er minder luchtbellen ontstaan. Het dunne laagje poedersuiker dat je over het bladerdeeg strooit, voor het de oven in gaat zorgt voor extra knapperigheid. Bak het bladerdeeg ook altijd tussen twee bakplaten in zodat het zo plat mogelijk blijft.

Het perfecte formaat

Bladerdeeg krimpt eigenlijk altijd. Dat is de reden waarom de afmetingen van de plak bladerdeeg groter zijn dan de tompouces uiteindelijk zullen zijn. Zo heb je na het bakken en het afsnijden van de randen het perfecte formaat tompouce van 6 x 4 cm breed bij 10 cm lang. Ongeacht hoe groot of klein de lap is, hou altijd rekening met een krimp (tijdens het bakken) van 1cm. Ook het afsnijden van de randen kost je ongeveer één cm.

De makkelijkste fondantglazuur

Voor het glazuren van de tompouces gebruik ik het allerliefst de kant en klare fondantglazuur van brand new cake. Deze is gemakkelijk in gebruik. Tevens is hij ik verschillende kleuren verkrijgbaar en laat de witte zich makkelijk kleuren. Voor deze tompouces gebruikte ik de witte fondant glazuur die ik lichtgeel kleurde. Voeg weinig kleurstof toe, fondant kleurt makkelijk, meer kleurstof toevoegen lukt wel, het lichter kleuren is een stuk lastiger.

Koemelkvrij

Het is mogelijk om deze tompouce koemelkvrij te maken. Hiervoor vervang je zowel de melk als de slagroom in de Zwitserse Room voor Soya Whipping. Gebruik ook original bladerdeeg in plaats van het koemelkvrije bladerdeeg. Deze tompouces zijn gedecoreerd met een toef slagroom, helaas is het onmogelijk om Soya Whipping net zo stijf te kloppen en te houden als echte slagroom. Kies daarom voor een andere decoratie.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Met onderstaande afbeelding is het recept altijd makkelijk te herkennen op je Pinterestbord.

2 gedachten over “Advocaat tompouces

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *