Bakkriebels uit tips

Van Vliet Siroopwafelbakkerij in Gouda

In 2018 heb ik een bezoek gebracht aan de Punselie stroopkoekjesfabriek en aan de Kamphuisen Siroopwafelfabriek. Weten jullie dat er nog een derde siroopwafelbakkerij in Gouda zit? Elke ochtend worden er honderden siroopwafels gebakken in Siroopwafelbakkerij van Vliet. Dan hebben we het over de echte siroopwafels! Geen krokante wafels, geen koekjes maar de echte taaie wafels waar iedereen in Nederland van houdt. En niet alleen in Nederland, ook toeristen zijn er gek op. Het leuke van Siroopwafelbakkerij van Vliet is dat deze fabriek echt iedere ochtend te bezoeken is. Wat is er nu leuker dan zien hoe een siroopwafelbakkerij precies werkt? Je vind de bakkerij bij Banketbakkerij en Lunchroom van den Berg, aan de Lange Groenedaal.

Elke dag wordt de dag hier begonnen met een schone machine. Nog helemaal schoon en niet draaiend ziet deze imposante robot er zo uit:

Bij Siroopwafelbakkerij van Vliet worden geen rondleidingen gegeven, maar mag je wel elke ochtend de bakkerij inlopen om te kijken hoe de siroopwafels gebakken worden. En dat is echt een super gaaf gezicht! Er staan, als ik het mij goed herinner 10 siroopwafelijzers waar 4 siroopwafels in één keer in gebakken worden.

Geen hand komt er aan het bakken van de siroopwafels zelf te pas. De bakker maakt het deeg en de siroop. De rest kan hij met een gerust hart aan de robot overlaten. Alles wordt door hem gedaan. Van portioneren en bakken, tot opensnijden en vullen aan toe.

Kom ik in Gouda, dan moet ik naar deze bakkerij. Ben ik bij de bakkerij dan kan ik het niet laten om even een blik in de siroopwafelbakkerij te werpen. De geur van de verse gebakken siroopwafels, het kijken naar de machine die altijd in beweging is. Het is nooit saai om daar naar te kijken. En wat denk je van het vlugge inpakken van de inpakmedewerker, die een beetje verscholen achterin de bakkerij staat?

Uniek bij Siroopwafel bakkerij van Vliet zijn de workshops waarbij je je eigen siroopwafel kan bakken. Iets dat nog op mijn verlanglijstje staat. Want wat is er nu leuker dan zelf aan het roer van een wafelijzer te staan?

Bij Banketbakkerij en Lunchroom van den Berg kan je ook terecht voor een Goudse proeverij. Ik hoef je vast niet te vertellen dat deze proeverij om de stroopwafel draait. Daarnaast kan je poffertjes met siroopwafelijs bestellen. Uit ervaring kan ik je vertellen dat beide lekker zijn.

Ben je dan uitgekeken en uitgegeten? Vergeet dan niet om voor thuis een heerlijke siroopwafel lekkernij mee te nemen. Een pak echte siroopwafels, een gebakje met de smaak van een siroopwafel, een zakjes siroopwafelrotsjes of één van de vele andere lekkernij die ze hier verkopen.

En nu vergeet ik bijna het allerleukst nog te melden, want een kijkje in de keuken is hier gratis. Hoe leuk is het om een bezoek aan de 3 goudse bakkerijen opéén dag te doen? Begin in dat geval met het plannen van de bezoeken bij Punselie. Hier kan je namelijk maar af en toe terecht. Bij Kamphuijsen kan je de hele dag door terecht en bij van Vliet alleen in de ochtenden.

Wil je dit artikel opslaan op Pinterest? Maak gebruik van onderstaande foto

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *