Basisrecepten

Basisrecept Tartelettes

Tartelettes… Prachtig vind ik ze! Je kan er alle kanten mee op. Dat wat voor mij een reden om met tartelettes aan de slag te gaan voor de verjaardag van Jasper. Het is inmiddels een traditie dat hij ieder jaar alle collega’s trakteert. Of het gewaardeerd wordt? Zeker weten! Zijn collega’s vergeten zijn verjaardag nooit en vragen al weken van te voren: ‘Hey… Jij bent toch bijna jarig?’ En als zelfs de directeur afspraken in zijn agenda verzet om deze ochtend ‘binnen’ te zijn, dan weet je het wel 😉 Ik heb vanaf dat we getrouwd zijn, maar weinig jaren voorbij laten gaan zonder zelf te bakken. Het is en blijft een kunst om ieder jaar opnieuw iets te verzinnen wat hij nog niet getrakteerd heeft. Ieder jaar leg ik de lat ook weer iets hoger, merk ik. Dat betekend dat ik afgelopen jaren ook regelmatig stress gehad heb, om te bakken. Met het jaar groeide, niet alleen de door mezelf opgelegd druk, ook het aantal collega’s groeide. Zo bakte ik afgelopen jaar 85 tartelettes, waarvan er 72 voor zijn werk waren. Dat zijn er aardig wat, hé? Het ideale van tartelettes is dan ook dat je ze van te voren kan bakken en in kan vriezen. Dat vooruit werken werkt gelijk stress verminderend. Ideaal dus! Vandaag deel ik het basisrecept met jullie. Later volgen de 6 variaties die ik hierop gemaakt heb.

Dit heb je nodig voor 12 tartelettes:
225 gram bloem
100 gram poedersuiker
50 gram amandelmeel
125 gram koude boter
1 m ei
3 gram zout

En verder:
Tartelette ringen (ik gebruik de bakringen van Bakken met Niels, van 8 cm doorsnee)
Mesje
Liniaal o.i.d. (om het deeg langs af te snijden)
plastic folie
ronde uitsteker, 8 cm doorsnee
deegroller
bakplaat met bakpapier

Zo ga je te werk:
Meng bloem en amandelmeel in een bakje.
Mix de boter met de suiker tot een homogene massa. Mix tot het iets luchtig en lichter wordt, ongeveer 3 minuten.
Voeg het ei en het zout toe en mix tot dit goed gemengd is.
Voeg het bloem mengsel tot en kneed dit er goed door.
Druk de bal deeg plat tot ongeveer 2 cm dikte.
Verpak de deegplak in plasticfolie en leg het in de koelkast voor ongeveer 2 uur.
Rol het deeg verder uit, tot een dikte van ongeveer 3 mm.
Leg het deeg nogmaals weg in de koelkast voor ongeveer 1 uur.
Bekleed de bakplaat met bakpapier
Steek 12 circels uit het deeg. Leg deze in de tartelette vormpjes.
Prik, met hulp van een vork, gaatjes in het deeg.
Rol het deeg opnieuw uit tot 3 mm dikte.
Snij banen deeg die net zo hoog zijn als de tartelette vormpjes.
Bekleed de zijkanten van de vormpjes met dit deeg.
Zet de bakplaat ongeveer 1 uur in de koelkast.
Verwarm de oven voor op 175 graden.
Bak de vormpjes in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.
Let op: Soms komt de bodem een beetje omhoog. Of een zijkant zakt een beetje naar beneden. Blijf de eerste 5 minuten dan ook goed in de buurt van de oven. Je kan het dan namelijk nog herstellen door het deeg terug te duwen.
Zodra de vormpjes uit de oven komen, haal je de tartelette ringen weg.
Laat de vormpjes volledig afkoelen voor je ze gaat vullen.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik dan onderstaande afbeelding:

2 gedachten over “Basisrecept Tartelettes

  1. Ha,

    Heb even op de site ban bakken met Niels gekeken voor de ringen. Heb jij de ringen gebruikt die daar beschreven worden voor appelrondo’s ?
    Best veel keus …..

    Alvast bedankt,

    Mariska

    1. Hoi Mariska,
      Ja, die zijn het inderdaad. Het is inderdaad een flinke keuze. Zelf heb ik de 8 en 5 cm rond. Dat vind ik persoonlijk de meest handige en gangbaarste maten. De 8 is groot genoeg voor een tartelette, een rondo, een biscuitplak o.i.d. En de 5 cm is handig voor de mini’s, maar ook voor vullingen voor in de 8 cm. Wat ik jammer vind is dat er 10 in plaats van 12 in één pakket verkocht worden. Op mijn bakplaat passen er 12, en recepten gaan meestal ook per 12.

      Groetjes,

      Adrienne

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *