Bakkriebels uit tips

Kamphuisen Siroopwafelfabriek in Gouda

Dit is de week dat Steven zomervakantie krijgt. Donderdag is zijn laatste schooldag. Volgend jaar is dat over en gaat hij iedere vrijdag een ochtendje naar school. Dat laatste weekje zal net zo voorbij vliegen als het hele jaar. En die 6 weken… Het lijkt zo lang, 6 weken vrij maar voor we het weten zit het er weer op. Wij zijn al druk bezig met het verzinnen van leuke uitstapjes die we kunnen doen. Ik probeer om helemaal niet te bakken (en deze week de laatste dingen te bloggen). In plaats daarvan gaan we wat vaker op stap. Iedere zomervakantie (oh wacht… Het is onze tweede pas 😀 ) maak ik een lijstje met uitstapjes voor mooi weer en minder mooi weer. Het lijstje met mooi weer is altijd erg lang. Die voor minder mooi weer is wat korter. We hopen natuurlijk ook allemaal dat we mooi, zonnig en droog weer hebben. Maar regendagen zijn ook nodig. Voor die dagen is dat lijstje met overdekte of regenproof uitstapjes echt handig! Maak jij ook zo’n lijstje?

 

Ik heb een leuke aanvulling voor je namelijk een kijkje nemen in de Kamphuisen Siroopwafelfabriek in Gouda. Gelegen in het hartje van het centrum, om precies te zijn op Markt 69 is vanaf eind maart dit jaar de Kamphuijsen siroopwafelbakkerij geopend. Op het oog lijkt het een hele gewone winkel en dat is ook zo. Je kan er binnenlopen voor een pakje van 5 of 10 van de lekkerste krokante siroopwafels, een luxe geschenkverpakking van de wafels of een fles siroopwafel likeur.

Wat het nog leuker maakt is dat je een kijkje in de bakkerij kunt nemen. Van dinsdag tot en met zaterdag start er ieder half uur start een rondleiding. Wij, (Steven, Rosalie en ik)hebben de rondleiding gedaan en hebben het er heel leuk gevonden! Het is een interactie rondleiding die voor de kinderen voldoende bewegingsvrijheid geeft. Ook kunnen ze zelf actief bezig zijn: Deeg kneden door in een rad te lopen, proeven welke siroop er tussen de wafels zit en roetsj met de glijbaan naar beneden. Het duurt ook niet zo heel erg lang, met een uur ben je de fabriek weer uit. Super leuke aanvulling ook als je aan het winkelen bent in Gouda met een groepje vriendinnen. Je kan kaartjes van te voren thuis reserveren maar je kan ook ter plekke aanschuiven bij een rondleiding.

De rondleiding start met een interactie film over de geschiedenis van de Kamphuiser siroopwafelfabriek. Op unieke wijze wordt het verhaal verteld aan de hand van een leuke animatiefilm waar meer dan een jaar aan gewerkt werd. Daarna ga je door een geheime deur de fabriek in. Met dat de deur open gaat komen ook de heerlijke geuren je tegemoed. En dan komt ook het eerste actieve aspect dat met name voor de kinderen leuk is maar wat groot genoeg is voor volwassenen. In het grote groene rat kan je de deegmachine aan het werk zetten en zo het deeg kneden. Hier vandaan zie je de bakkerij al volop in bedrijf. De lekkerste geuren komen nog steeds langsdrijven. Helaas wen je daar aan en ruik je het na een minuut of 10 niet echt meer.

Ben jij een echte fijnproever en weet je uit 5 verschillende siropen de originele Kamphuijser siroop te halen? Ik twijfelde tussen 2 smaken. Gelukkig was één van die twee het 😉 Na het proeven kwam bakker Robbert naar ons toe om uitleg te geven over de oven. In 45 seconden wordt het deeg gebakken. Wauw! Zo snel gaat dat in mijn wafelijzer niet. Had je gelezen dat ik zei dat dit knapperige siroopwafels zijn? De wafels worden, in tegenstelling tot andere siroopwafels niet doorgesneden maar op elkaar ‘geplakt’. Het zijn dus 2 dunne knapperige losse wafels met een laag siroop er tussen. Geen stroop maar siroop, volgens bakker Robbert is dat stroop met veel liefde, wat roomboter en …?

  

Na een kijkje bij de oven kan je de trap op om het hele proces van bovenaf te bekijken. Hoe leuk is dat? Boven staat ook een kluis met het geheime recept uit 1810. Zal het ooit iemand lukken om die kluis open te krijgen? Mij niet in ieder geval!

Na het kijken in de bakkerij kregen we een nog warme knapperige siroopwafel met een topping erop. Ik koos wat chococrispies, Rosalie voor M&M’s. Wat is dat lekker!  Je bent nu trouwens uit de bakkerij maar dat betekend niet dat er niets meer te zien of te doen is. Je kan nog kijken naar de inpakmachine of een heerlijk pak siroopwafels voor thuis kopen. Wil je nog wat drinken en nog even naar de bezigheden in de bakkerij kijken? Ook dat kan! Er hangt hier echt zo’n heerlijk sfeertje! Ik kan hier uren blijven maar om het gezellig te houden met de kinderen gaan ik na wat drinken weer naar buiten.

Wij vonden het een super leuk en gezellig uitje! Niet te lang en voor de kinderen ook leuk en leerzaam. Het interactive maakt het voor hen ook leuker dan wanneer ze niet kunnen doen. Dankjewel, Jaqueline en Robbert voor de leuke rondleiding. Dankuwel, meneer Anker dat wij in uw Kamphuijser siroopwafelbakkerij mochten komen kijken. Het was erg leuk om u niet alleen in de film maar ook in het echt te zien.

 

Extra informatie:

Adres: Kamphuiser Siroopwafelfabriek, Markt 69 te Gouda

De website vind je hier. Tickets kun je thuis kopen via deze link

De facebookpagina vind je hier

Rondleidingen mogelijk: Dinsdag tot en met zaterdag van 10.00 uur – 16.00 uur

Kosten rondleiding:

€9,95, Voor een bezoek aan de fabriek met een wafel en koffie/thee of ranja.

€24,95 Voor een bezoek aan de fabriek met een wafel met koffie/thee of ranja, een fotomoment en een goodiebag.

2 gedachten over “Kamphuisen Siroopwafelfabriek in Gouda

  1. Wat schrijf je dat weer leuk Adrienne.
    Nooit geweten dat er zo’n stroopwafel fabriek is. Leuk om met kinderen zo’n rondleiding te doen. Bredankt voor de tip. Ik heb trouwens glutenvrije stroopwafels op de kop getikt. En.. ze zijn heerlijk.
    Wens je een hele fijne vakantie toe met de kinderen. Dagje Delft is ook leuk hoor. Vooral op donderdag. En je bent welkom bij ons hoor. Ga je nog naar de camping van je ouders? Groetjes, Riny

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *