Bakkriebels uit tips

Punselie Stroopkoekjesfabriek in Gouda

Een tijdje terug schreef ik een artikel over ons bezoek aan de Kamphuisen Siroopwafelfabriek in Gouda. Weet je dat dit niet de enige koekjesfabriek is in Gouda waar je een kijkje kan nemen? Er is nog een fabriek waar op regelmatige basis rondleidingen gegeven worden. Zowel voor grote groepen op afspraak als voor individuele bezoekers op inloop. Ik heb het dan over de Punselie Stroopkoekjesfabriek aan de Spieringstraat. Inmiddels is de derde generatie Punselies de eigenaar van deze oude, maar nog zeer actieve bakkerij. Ja echt heel actief. Er worden namelijk per uur 40.000 koekjes gebakken! Geen wonder dat het deeg met een grote schop in de enorme kneedmachines wordt geschept en daarna met een lopende band richting de oven getransporteerd wordt.

Ronald Punselie nam de fabriek over van zijn vader, die was de bedenker van het stroopkoekje dat tegenwoordig alleen nog geproduceerd wordt in deze bakkerij. In tegenstelling tot de opa van Ronald Punselie, die bakte er veel meer verschillende soorten Goudse koekjes. De geschiedenis van de fabriek verteld dat de vader van Ronald het huidige stroopkoekje verzonnnen heeft toen een Goudse koster niet genoeg geld had om echt stroopwafels te betalen. Het koekje werd zo’n succes dat het nu volledig op het bakken van dit stroopkoekje draait. Meer over de geschiedenis van de fabriek lees je op hun website.

Wij bezochten de fabriek tijdens een inloop rondleiding op donderdagochtend. Voor dit seizoen staat er alleen nog een rondleiding gepland op donderdag 4 oktober. Hopelijk worden er volgend jaar weer nieuwe rondleidingen ingepland. Meer informatie over de mogelijkheden van een (inloop) rondleiding vind je hier. Bij een inloop rondleiding wordt je ontvangen met een kop koffie en/of thee met heerlijke verse punselie’s stroopkoekjes. Het pand waarin je ontvangen wordt is niet het pand van de fabriek zelf. Die zit een paar stappen verderop de straat in. Zodra je daar binnenstapt mag je een witte bakkersjas aan en een haarnetje op. Helaas ben ik vergeten een foto van onszelf te maken… Gelukkig heb ik genoeg andere foto’s. Zo zie je hier bijvoorbeeld hoe het koekje aan zijn ruitjespatroon komt:

De oven waarin de koekjes gebakken worden is een lopende band oven. Tenminste zo noem ik het. Of dat de officiële naam is weet ik niet maar ik weet wel zeker dat jullie nu allemaal snappen wat ik bedoel. Kijk eens hoeveel deeg er achter elkaar tot puntgave Punselie’s stroopkoekjes worden gevormd.

Zo rollen ze, over de lopende band gestaag verder door de oven. Halverwege kan je even een kijkje nemen door een luikje in de oven. Hoe leuk is dat!

Na een paar minuten, (als ik het goed onthouden heb 6 minuten) komen de koekjes goudbruin gebakken uit de oven. Dit hele proces gebeurd onder het toeziend oog van dhr. Punselie. Hij precies weet hoe hij zijn oven de perfecte koekjes moet laten bakken. Na het bakken zijn de koekjes uiteraard nog niet klaar. Ook daar weet de lopende band raad mee. De koekjes worden in keurige nette rijen klaargelegd voor een volgende stap.

De helft van de koekjes worden door de machine omgedraaid. Op die koekjes komt zometeen precies de juiste hoeveelheid stroop. In tegenstelling tot stroopwafels is deze stroop veel lichter van kleur viel mij op. Meer een honing kleur in plaats van een stroopkleur. Na het vullen met de stroop legt de machine ook zelf de koekjes recht op elkaar.

Hierna gaan ze door naar de volgende lopende band om ingepakt te worden. Dit gebeurd deels met de hand en deels machinaal. En dan worden al die pakken koekjes ook nog eens handmatig in dozen verpakt en klaargemaakt voor de klant. Wist je dat KLM een grote en belangrijke klant van Punselie is? Speciaal voor hen bakken ze grotere stroopkoeken. Hiervoor moet Ronald Punselie de machine helemaal ombouwen. Dit hele proces neemt 3 dagen in beslag: één dag de oven van kleine koekjes naar grote koekjes ombouwen, één dag bakken en dan nog een dag terug bouwen van grote koekjes naar kleine koekjes.

 

Wij vonden het erg leuk om (weer) een kijkje te nemen bij deze stroopkoekjesfabriek. Het enige minpuntje dat ik zelf ervaren heb is dat, door de werkende machine, het lastig is om te verstaan wat tijdens de rondleiding verteld wordt. Gelukkig heb je dit ook zelf een beetje in de hand 😉 zorg dat je vooraan staat of vraag of ze het nog een keer wilen herhalen voor je.

 

Extra informatie:

Adres: Punselies stroopkoekjesfabriek, Spieringstraat 107te Gouda

De website vind je hier.

De facebookpagina vind je hier

Informatie over de rondleidingen vind je via deze link

Kosten rondleiding:

€7,50 Voor een half uur durende inloop rondleiding aan de fabriek met een kop koffie/ thee en stroopkoekjes.

Een gedachte over “Punselie Stroopkoekjesfabriek in Gouda

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *