Sinterklaas·Taarten

Sinterklaas slof

Snel naar recept
Bij deze is het Sinterklaas seizoen geopend! Het eerste recept dat ik in deze periode met jullie deel is een overheerlijke Sinterklaas slof. Het sloffendeeg heeft een heerlijke, subtiele speculaassmaak. In combinatie met de frangipane kan dat niet anders dan lekker zijn. En waar ik vorige week al iets zei over de smaakcombinatie van speculaas en speculoos, laat ik jullie daar nu echt kennis mee maken. Want op de sloffenbodem gaat eerst een laag speculoos en daarna speculoos-speculaasganache. En die is zo verschrikkelijk lekker. De decoratie in Sint thema maken het geheel uiteindelijk af tot een echte sinterklaas slof.
Voorpret bij ons thuis

Bij ons zijn er inmiddels verschillende verlanglijstjes gemaakt en staan er een aantal afspraken in de agenda. Zo krijgen de kinderen dit jaar weer een cadeautje bij mijn man op het werk. Ook vieren we traditie getrouw Sinterklaas, met een heuse pakjesavond, met het gezin van mijn zusje. Dit jaar vieren we het bij ons en dat betekend dat ik me lekker uit kan leven op allerlei baksels. Alleen daarvoor zou ik al pakjesavond willen vieren, haha. De kinderen zullen vast ook even bij de plaatselijke intocht gaan kijken. Ondanks dat we dichtbij Gorinchem wonen en dus makkelijk naar de landelijke intocht zouden kunnen, slaan we die drukte lekker over. En nu ben ik natuurlijk reuze nieuwsgierig: Hoe is er de afgelopen weken bij jullie in huis toegeleefd naar Sinterklaas?

Wil je dit recept opslaan op je Pinterest account? Onderstaande foto helpt je dit artikel makkelijker terug te vinden.

Inspiratie voor de komende tijd

Bij al die voorpret duurde het dit jaar maar wat lang voor de sinterklaas bakinspiratie kwam. Sinds de zomervakantie heb ik veel meer energie en dat betekend dat er heel veel andere dingen op mijn pad kwamen dan bakken en bloggen. Hopelijk komt het de komende weken weer lekker terug, want deze tijd van het jaar vind ik het altijd reuze gezellig om te bloggen. Inmiddels is er wel inspiratie en hoop ik de komende weken nog een aantal recepten voor jullie te kunnen maken. Deze Sinterklaas slof hebben we in ieder geval alvast. En als het bij deze ene blijft is het in ieder geval een hele lekkere!

Ik weet niet hoe ik er bij gekomen ben, maar een top idee was het zeker te weten! Iets waar ik nog veel meer mogelijkheden in zie dan alleen deze Sinterklaas slof. En dan heb ik het over het maken van sloffendeeg met een speculaassmaakje. Het geluk was in deze ook nog eens aan mijn zijde, want gelijk bij de eerste poging die ik hiervoor deed dacht ik: Niets meer aan veranderen! Waar in het basisrecept gebruik gemaakt wordt van witte basterdsuiker, gebruik je voor dit speculaas sloffendeeg donker bruine basterdsuiker. En natuurlijk worden er ook speculaaskruiden toegevoegd aan het deeg. Soms is bakken met speculaaskruiden een beetje ingewikkeld, want het ene of andere recept neemt de speculaassmaak anders op. En ook het merk van de speculaaskruiden heeft invloed op de sterkte van de smaak. Zelf koop ik bij Baktotaal de speculaaskruiden van Polak. Heb je een ander merk, proef dan vooral even goed en voeg zo nodig wat meer of minder speculaaskruiden toe.

Maak de amandelspijs eens zelf

Heb jij standaard wat amandelspijs in huis liggen? Ik niet! Maar wel amandelmeel. Tegenwoordig maak ik het amandelspijs voor de frangipane dan ook altijd zelf. Daarvoor gebruik ik 45 gram grove kristalsuiker en 45 gram amandelmeel. Samen met 2 gram citroenrasp, een paar druppels (bitter)amandelextract en circa 8 gram water. Zo maak je snel en eenvoudig een vrij droge en compacte amandelspijs, zonder dat je daarna restjes overhoud. Wees altijd voorzichtig met het toevoegen van het water, voor je het weet voeg je teveel water toe en dan krijg je een slappe frangipane die teveel uitloopt.

De ganache

Tja… Hoe noem je nu een ganache waar zowel speculaas als speculoos inzit? Voor mij zijn het twee totaal verschillende dingen en smaken. Daarom kies ik nu toch nog even voor de dubbele naam. Om deze ganache te maken gebruik je witte chocolade. Waar je normaal gesproken gebruik maakt van de verhouding 1 deel slagroom en 3 delen witte chocolade is dat voor deze ganache anders. Dat komt door de toevoeging van de speculoos. Hierdoor wordt de ganache een stuk steviger. Het maken van deze ganache was net als het sloffendeeg een probeerseltje dat heel erg goed uitpakte. Ik hoop hier binnenkort ook truffels mee te maken, dat lijkt me ook heerlijk!

Koemelkvrij

Jaah! Het is weer gelukt om ook van dit baksel een lekkere koemelkvrije versie te maken. Hiervoor gebruik ik mijn meest favoriete plantaardige boter van dit moment namelijk de Roombeter van BlueBand. Deze gebruik je voor het sloffendeeg en de frangipane. Ganache wordt gemaakt van chocolade en slagroom, voor de koemelkvrije versie gebruik ik Soya Whipping en vegan witte chocolade van Jumbo. De werkwijze om de ganache te maken veranderd niet t.o.v. een recept met koemelkrijke ingrediënten. Daarnaast gebruik je ook speculoos en schuddebuikjes, beide ingrediënten zijn koemelkvrij.

2 gedachten over “Sinterklaas slof

  1. Hey,

    Bij de ingrediënten van de Sinterklaas slof staat donkere basterdsuiker en bij de stappen witte basterdsuiker! Wat moet het zijn?

    Groetjes Marieke

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *