Voor en met kinderen

Eierkoek scheepjes

Als schipperskind ben ik bijna nooit naar een kleuterschool geweest. Wij kregen iedere maand een map met kleurplaten en andere opdrachten rondom een thema opgestuurd. Die moesten we met hulp van onze moeder maken. Op de dagen dat we in grotere plaatsen lagen konden we naar een ‘zwanenschool’, kleuterscholen (tegenwoordig ligplaatsscholen genoemd) voor schipperskinderen. Mijn favoriete school was ‘De Groene Zwaan’ in Terneuzen. Op die school mocht ik voor de allereerste keer trakteren. Mijn moeder had bananenbootjes gemaakt. Met die bootjes in mijn achterhoofd heb ik deze eierkoek scheepjes gemaakt. Moeten jouw kindjes gezond trakteren? Dan kan je, net als mijn moeder ruim 25 jaar geleden gedaan heeft, de ouwel zeilen in een banaan prikken.

Ik heb de zeilen op 2 verschillende manieren gemaakt. De één van makkelijker dan de ander. Allebei met een super leuk effect. Het snoeppapier van Look-o-Look heeft vooral lieve zachte kleurtjes. Hierdoor is de traktatie al snel meisjesachtig. Door alleen de witte snoeppapiertjes te gebruiken en daar bijvoorbeeld met rode eetbare stift lijnen op te trekken kan je een echte piratenlook aan de zeilen geven. Gebruik dan bijvoorbeeld dropveters, rode m&m’s voor de decoraties. Zo kan je er ook een echte stoere jongens traktatie van maken. Ik ging echter gewoon aan de gang met de gewone snoeppapiertjes en kijk hoe leuk ze zijn. En op het stokje na ook nog eens volledig eetbaar. Dat vind ik zelf altijd wel fijn bij traktaties.

Dit heb je nodig per scheepje:

één eierkoek

1-3 blaadjes ouwel

jam, pasta, o.i.d.

blokje chocolade

smarties of andere snoepjes

 

En verder:

Mes

Schaar

Satéstokje

Spuitzak

heet water

 

Zo ga je te werk:

Snij de eierkoek precies door de helft.

Smeer op één helft wat jam of pasta naar keuze.

Plak de andere helft er op.

Snij een heel klein randje van de onderkant af zodat het bootje goed blijft staan.

Prik de satéprikker precies in het midden er in, met de punt naar boven.

Knip de ouwel op maat voor de zeilen.

Plaats de zeilen op de prikkers.

Doe het chocolade blokje in de spuitzak.

Vul een glas met heet water en leg de spuitzak in het hete water tot de chocolade gesmolten is.

Leg het bootje plat neer en versier het naar eigen inzicht met de snoepjes.

Laat de bootjes plat liggen tot de chocolade gestold is.

 

 

Zo maak je de makkelijke zeilen:

Voor de grote zeilen knip je een ouwel vel door de midden. Zie onderstaande tekening. Het gele gebruik je, het roze hou je over.

Voor het middelste zeil geldt hetzelfde: knip het volgens onderstaande tekening. Het gele is het zeil, het roze hou je over.

En dit is de tekening voor het kleinste zeil. Bijna overbodig maar het gele is het zeil en het roze hou je over 😉

En dan de wimpel. Daarvoor vouw je een vel ouwel doormidden zoals bij stap 1 op onderstaande tekening te zien. Daarna knip je een wimpel zoals stap 2 laat zien. Let op dat de brede kant van de wimpel op de vouwlijn zit, zie het lichtere gele gedeelte op de tekening.

 

Zo maak je de ‘lastigere’ zeilen:

Knip het zeil zoals op onderstaande tekening te zien is in vorm. De roze delen knip je er af. Het gele deel is het grot zeil.

Knip het kleine zeil zoals op onderstaande tekening te zien is in vorm. Ook hiervoor geld dat je de roze delen afknipt en het gele deel overhoud.

De wimpels maak je op dezelfde manier als hierboven beschreven staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *