Vandaag deel ik het recept van mijn oma’s kokoskoekjes met jullie. Zoals oma’s kokoskoekjes smaken, smaken ze nergens. Een stukje nostalgie, vermengd met herinneringen. Wie deze koekjes ook proefde, ze werden altijd geprezen. Ze zijn hard van buiten maar zacht van binnen. En ze moeten zeker niet droog smaken.
Oma’s recept
In heel veel families zijn er recepten die van de ene generatie overgaan op de andere. Bij ons is dat dit recept voor oma’s kokoskoekjes. Ik weet niet waar oma het recept van deze koekjes vandaan heeft. Bakte haar moeder ze ook? Ik heb geen idee. Wat ik wel weet is dat mijn oma altijd heel graag bakte. Daarvoor had ze een aantal recepten die altijd hoge ogen scoorde. De enige waar ik echt herinneringen aan heb, dat zijn deze kokoskoekjes. Misschien komt dat omdat wij de kokos vaak voor haar kochten als we in Duitsland waren. Maar misschien komt het ook gewoon doordat de koektrommel bij oma bijna altijd gevuld was met deze koekjes. En er ging ook vaak nog een trommeltje met ons mee.
Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande foto, zo kan je het recept altijd makkelijk terug vinden.
Oma versus Bakkriebels
En als je dan Oma’s recept naast mijn recept zet dan zie je dat er toch wel iets veranderd is. Waar oma een jaar of 30 niet op lette was de hoeveelheid suiker die ze voor haar koekjes gebruikte. Ik heb de hoeveelheid suiker die ik gebruik dan ook met een kwart verminderd ten opzichte van wat oma er voor gebruikte. En chocolade was ook iets dat oma niet gebruikte voor zover ik weet. Zelf vind ik dat de koekjes net even een tikje extra geven. Zo zijn ze helemaal verslavend lekker! Overigens is niet iedereen in de familie het daar mee eens.
Variëren met kokoskoeken
Wil je deze – zo al lekkere – kokoskoeken nog een extra upgrade geven? Kijk dan eens naar het recept voor kokoskoeken met banaan en chocolade of de kokoskoeken met framboos. Zelf vind ik oma’s kokoskoeken natuurlijk het allerlekkerst. Maar de variaties met banaan en framboos zijn ook verrassend lekker. Sowieso kun je met dit recept nog meer variaties bedenken, madame kokos is daar tenslotte groot mee geworden.
Kokos uit Duitsland
Zoals je misschien wel weet ga ik regelmatig shoppen in Duitsland. Naast dat veel bakproducten goedkoper zijn dan dat ze hier in Nederland zijn roept het bij mij ook altijd warme herinneringen aan mijn jeugd op. Als schipperskind waren wij in het weekend en de vakanties vaak in Duitsland. Zo staan er heel wat voetstapjes van mij in het plaatsje Hamm. Mijn favoriete winkel was daar destijds al de Real. In dit enorme grote warenhuis keek ik altijd al mijn ogen uit op de bakafdeling. En daar moesten we dus regelmatig een voorraadje kokos voor oma halen. Want kokosrasp is in Duitsland echt stukken goedkoper dan in Nederland. Mijn favoriete winkels voor kokos is daar toch wel de Kaufland. In Duitland etaal je daar nog geen €8,00 voor een kilo, terwijl de kiloprijs bij ons als snel rond de €11,00 ligt. Natuurlijk loont het niet om alleen voor kokos naar Duitsland te rijden, maar mocht je er zijn dan loont het wel om gelijk mee te nemen.
Koemelkvrij
Het mooie van dit recept is dat je geen rekening hoeft te houden met koemelk. Maar let op! Er is één uitzondering. Oma bakte kokoskoekjes zonder chocolade en in huize Bakkriebels vinden we de koekjes nog lekkerder met chocolade. En zoals we allemaal eigenlijk wel weten bevat de meeste chocolade melk. Het is daarom alleen mogelijk om koemelkvrij kokoskoekjes met chocolade te maken als je pure chocolade zonder melk gebruikt. Check daarom altijd de ingrediënten van de chocolade die je wil gebruiken.
Oma’s kokoskoekjes
Ingrediënten
- 2 m eieren
- 150 gram suiker
- 200 gram kokos
- 75 gram zelfrijzend bakmeel
- 150 gram chocolade
- en verder
- ijsbolletjes schep
- bakplaat met bakpapier
Instructies
- Bekleed een bakplaat met bakpapier.
- Verwarm de oven voor op 220 graden.
- Meng de eieren met de suiker.
- Voeg het zelfrijzend bakmeel toe en meng het er door.
- Voeg de helft van de kokos toe en meng ook dit er door.
- Voeg de overige kokos toe en meng tot het een plakkerig samenhangend deeg is.
- Schep met een ijsbolletjes tang van 30 mm bolletjes deeg op de bakplaat. Of vorm bolletjes met je handen. Zorg hierbij dat je handen licht vochtig zijn.
- Bak de koekjes in ongeveer 10 minuten goudbruin en gaar.
- Laat de koekjes afkoelen.
- Smelt de chocolade.
- Dompel ieder koekje in de chocolade en zet hem terug op de bakplaat.
- Doe de overige chocolade in een spuitzak en drizzle dit over de koekjes heen.
- Laat de koekjes op de bakplaat staan tot de chocolade is uitgehard.
Geprobeerd maar slaat nergens oploopt gewoon uit op t bakblik
Precies afgemeten daar ligt t niet aan dus wat heb ik fout gedaan
Ha Astrid,
Zo’n reactie is natuurlijk niet waar ik op hoopte toen ik het recept online plaatste. En ook niet wat ik verwachtte. Dit recept is, zoals de titel al aangeeft, nog van mijn oma. Zowel ik als heel veel andere familieleden maken dit recept nog steeds regelmatig. Vandaag is de eerste keer dat ik hoor dat oma’s recept nergens opslaat. Ik snap niet hoe het kan dat dit koekdeeg uitloopt, het deeg zet tijdens het bakken wel wat uit. Ondanks dat je aangeeft dat je alles goed afgewogen heb, denk ik toch dat ergens (anders) iets mis is gegaan. Misschien wil je het recept nog een tweede kans geven? Dat verdienen deze koekjes namelijk echt!
Groetjes,
Adriënne
Jazeker ga ik t nog eens proberen
Het sloeg nergens op bedoelde ik meer op dat t zo makkelijk leek maar totaal niet goed ging.
Ik had gedacht : doe ik even maar nee dat was t dus niet ik laat t nog weten als t wel is gelukt
Je oma s recept mag niet verloren gaan door 1 mislukte aktie van mij
Whaha! ik moet even lachen om ons communicatiefoutje hoor! Zo had ik hem echt niet gelezen. Ja, het is inderdaad echt een snel klaar recept. Ik ga duimen dat het volgende keer goed komt.
Groetjes , Adriënne