Gebak en Tartelettes

Kletskopvlaai

Snel naar recept
Ik heb een beetje een haat liefde verhouding met kletskoppen. Ik lust ze heel graag. Maar ze zijn zo dun dat ik niet het gevoel heb een koekje gegeten te hebben. Dus eet ik er al snel niet één, maar drie. Heerlijk zijn ze: karamel, amandelen en kaneel. Deze smaken zijn ook lekker bij elkaar in een vlaai. Zo werd ik geïnspireerd door een supermarkt. Maar zelf maken is natuurlijk leuker en lekkerder! En hier is hij dan: Bakkriebels’ kletskopvlaai.
Lang geleden…

Zal ik eens wat vertellen? Het is eigenlijk al heel lang geleden dat ik deze vlaai gemaakt heb. Er was echter iets niet goed gegaan met de vulling, ik had te weinig banketbakkersroompoeder. Al met al voelde het niet goed om de taart online te zetten voor ik hem nog een keer gemaakt had. Dat heb ik uiteindelijk een paar weken terug gedaan. Met voldoende banketbakkersroompoeder in huis. Omdat we hem hier thuis niet opkregen heb ik er flink van gedeeld. Naar de buren, nog meer buren en andere bekenden. Stuk voor stuk kreeg ik reacties terug dat hij heerlijk was! Goedgekeurd door een flink smaakpanel dus.

Karamelbanketbakkersroom en Zwiterse room

De eerste vulling in deze vlaai is karamel banketbakkersroom. Dat recept plaatste ik in 2017 online. Het is een heerlijke variatie op de normale banketbakkersroom. Wel is de structuur anders, wat korreliger ofzo. Overigens zie je dat alleen en proef je het niet terug. Aan deze banketbakkersroom voeg je nu wat kaneel toe. Zo kom je dichterbij de smaak van een kletskop. Op deze karamel banketbakkersroom gaat een heerlijke laag makkelijke Zwitserse room. Ook een vulling die al langer online staat. Zo makkelijk en snel klaar! Normaal is Zwitserse room een flinke klus maar sinds ik het op deze manier maak, en dat is tegenwoordig eigenlijk altijd zo, is het net zo snel klaar als het oploppen van slagroom.

Koemelkvrij

Het is helaas onmogelijk om deze taart volledig koemelkvrij te maken. Waar je slagroom, melk en roomboter door plantaardige varianten kan vervangen, loop je klem met de banketbakkersbakkersroom poeder. Deze bevat namelijk melk.

Wil je dit recept opslaan op Pinterest? Gebruik onderstaande afbeelding

9 gedachten over “Kletskopvlaai

 1. Koemelkvrij kan toch gewoon door de banketbakkersroom helemaal vers te maken met plantaardige melk, eieren, vanillestokje, suiker en maïzena?

  1. Dankjewel voor je suggestie. Banketbakkersroom met plantaardige melk smaakt echter totaal anders dan banketbakkersroom van koemelk. In ieder geval met de plantaardige melk waar ik het tot nu toe meegemaakt hebt. Voor een lekkere banketbakkersroom heb je, mijn inziens, koemelk nodig.

 2. Ik heb een vraagje. Voor welk formaat bakblik is dit recept. Je hebt het op een gegeven moment over zet de vormpjes in de oven. Nu weet ik niet zeker of het voor een grote bakvorm geldt of voor kleintjes.
  En welk grootte eventueel.

  1. Hoi Carla,

   Goed dat je het vraagt! Het recept is het voor de standaard vorm, zo uit mijn hoofd is die 28 cm doorsnede. Ik maak het zandtaartdeeg recept ook weleens in kleine vormpjes en dat is met uitwerken in dit recept dus even door de war gehaald. Ik pas dat gelijk even aan.

   Groetjes,

   Adriënne

 3. Hoi!
  Heb een vraagje over onderstaande zin:
  Terwijl de suiker karamelliseert kook je in de magnetron bestendige kom 200 gram van de melk.
  Waarom moet je in de magnentron koken? Je kan deze stappen toch ook op het gasfornuis doen?

  En welke oven gebruik je?

  Groetjes Ria

   1. Oke is dit dan boven en onderwarmte?

    Ik heb zelf een hete lucht, vandaar mijn vraag anders moet ik de oven stand even aanpassen ☺️

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *